Отидете към основна версия

4 765 51

Русия настоя Прищина да изтегли силите си от Косово

  • мария захарова-
  • прищина-
  • специални части-
  • северно косово-
  • русия-
  • нато

Позицията на Русия не е изненадваща, тъй като тя покровителства Сърбия на Балканите и отцепването на Косово от Белград е трън в нейните очи

Снимка: БГНЕС

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова настоя, че ЕС и НАТО трябва да принудят правителството в Прищина да изтегли специалните части от северната част на Косово, информира RT, предаде News.bg.

Съответният коментар на говорителката на руското външно министерство е публикуван на сайта на външното министерство на Русия.

Захарова отбеляза, че натовските сили за Косово и Мисията на ЕС за върховенство на закона имат необходимите мандати за противодействие на беззаконието. В съобщението се отбелязва, че тези структури носят отговорност за защитата на цивилните, гарантирането на мира и сигурността.

"Време е да се окаже енергичен натиск върху администрацията в Прищина, за да бъде принудена да изтегли специалните части от Северно Косово и да предотврати ситуацията да стигне до открит конфликт", настоя Захарова.

Външното министерство на Русия отбеляза, че са регистрирали нарастване на напрежението в Косово, провокирано от безотговорните действия на косовските албански власти.

По данни на руското външно ведомство от 20 септември Прищина "фактически възпрепятства придвижването на транспорта между предимно сръбските северни райони на провинцията и централната част на Сърбия". Цивилните са подложени на насилие, сред които има пострадали.

Позицията на Русия не е изненадваща, тъй като тя покровителства Сърбия на Балканите и отцепването на Косово от Белград е трън в нейните очи.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания