Отидете към основна версия

3 900 51

Русия бори високите цени на газа със "Северен поток 2"

  • северен поток 2-
  • русия-
  • газ-
  • владимир путин

Президентът Путин каза на срещата, че Европа е сгрешила, че е намалила дела на дългосрочните сделки в търговията с природен газ

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Сертифицирането на газопровода "Северен поток 2" от германския регулатор може да забави скока в европейските цени на газа. Това заяви вицепремиерът на Русия Александър Новак в сряда, цитиран от "Ройтерс".

"Мисля, че има два фактора, които биха могли да овладеят донякъде настоящата ситуация. На първо място, това определено е сертифицирането на "Северен поток 2 ", каза Новак на среща на правителствени служители и ръководители на енергийни компании.

Новак каза, че увеличаването на продажбите на газ в платформата за електронни продажби на "Газпром" също може да успокои цените. Газпром създаде ESP през 2018 г. за продажба на газ за Европа, за да допълни съществуващите дългосрочни и средносрочни договори. Той спря продажбите на газ за доставка през 2022 г. от края на август.

Президентът Владимир Путин, който ръководи срещата, се съгласи с предложеното увеличение, като добави, че Русия първо трябва да задоволи вътрешните си нужди от газ.

Новак каза, че някои спекулативни сделки също могат да стоят зад скочилите цени на газа, което според него не отразява основите на търсенето и предлагането.

Игор Сечин, ръководител на петролния гигант "Роснефт", на срещата поиска от Путин правото да изнася природен газ от Русия.

Путин каза на срещата, че Европа е сгрешила, че е намалила дела на дългосрочните сделки в търговията с природен газ.

Русия обяви, че газопроводът е завършен. Тепърва предстои обаче процедурата по сертификация на "Сeверен поток 2". Енергийният регулатор в Германия обяви, че до 4 месеца ще се произнесе дали да се издаде сертификат за експлоатация на газопровода.

Предвижда се тръбопроводът да доставя 55 млрд. куб. метра газ годишно от Русия под Балтийско море до Германия. Той е обект на постоянни критики от страна на Вашингтон - американската страна предупреждава, че той прави Европа твърде зависима от Русия в сферата на енергийните доставки.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания