7 Октомври, 2021 13:05 24 611 100

Путин като с магическа пръчка срина цените на газа на световния пазар

  • газ-
  • газпром-
  • владимир путин-
  • зелена енергия

"Файненшъл таймс" цитира представителя на консултантската компания ICIS Том Марзек Мансер, който нарече изминалата сряда "най-нестабилният и непредсказуем ден", който много играчи на пазара са виждали

Путин като с магическа пръчка срина цените на газа на световния пазар - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британското авторитетно издание "Файненшъл таймс" обърна внимание на факта, че цените на газа на световния пазар започнаха значително да се понижават вчера, след като президентът на Русия Владимир Путин обяви готовност да помогне за стабилизиране на нарастващите световни цени на енергоносителите.

Както отбелязва изданието, след тези изявления цените на газа, които по-рано вчера се повишиха до десет пъти по-високо равнище в сравнение с началото на годината, рязко се понижиха.

В края на търговията на борсата ICE цената на газа падна под 1 250 долара за 1 000 куб. метра, което е 1,5 пъти по-ниско от историческия рекорд от 1 920 долара за 1 000 куб. метра, достигнат около обяд вчера.

Ноемврийските фючърси по индекса на холандския TTF (най-ликвидния европейски хъб) започнаха да се търгуват днес на около 1260 долара за 1 000 куб. метра, към 9:13 часа българско време те нараснаха до 1 370 долара, а след това последва срив - в 10:22 часа се търгуваха на 981,1 долара. Към 10:34 часа отново имаше леко увеличение - до 1 079,5 долара за 1 000 куб. м.

Изданието цитира представителя на консултантската компания ICIS Том Марзек-Мансер, който нарече изминалата сряда "най-нестабилният и непредсказуем ден", който много играчи на пазара са виждали.

"Файненшъл таймс" посочва Великобритания като една от страните, засегнати най-силно от повишаването на цените на газа. Вестникът обръща внимание на факта, че при безветрено време, когато делът на възобновяемите енергийни източници в енергийния баланс на страната намалява, газът може да бъде отговорен за повече от 50% от електроенергията, произведена в кралството.

От своя страна британският вестник "Дейли Телеграф", който също пише за рязкото спадане на цените на газа след изявлението на Путин, отбелязва, че те все още са седем пъти по-високи от нормалните цени за Обединеното кралство. Това, по мнението на изданието, се превръща в огромни сметки за индустрията и поставя потребителите в страната на ръба на разорението.

Вчера Путин проведе съвещание по въпросите на енергетиката. На него той подкрепи инициативата за увеличаване на доставките на газ на пазара на фона на растящите цени на енергоносителите в Европа. Според руския държавен глава обаче това трябва да стане не чрез спотовия пазар на ЕС, а чрез фондовата борса в Санкт Петербург.

Путин подчерта, че е необходимо да се попречи на спекулативното търсене на пазара, но не в ущърб на Русия. Той се съгласи, че е необходимо още веднъж да се обсъдят идеите за борсова търговия с газ. "Да го направим, да го обсъдим. Ако това ще намали спекулативното търсене, тогава можем да го направим. Само че не в ущърб на самите нас, разбира се", подчерта руският президент.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 108 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 У нас цените

    135 6 Отговор
    Кога ще спаднат?

    Коментиран от #8, #35, #41, #55, #90

  • 2 гадно

    263 18 Отговор
    Май ще му целуват ръка.

    Коментиран от #12, #15, #20, #52, #59, #81

  • 3 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    237 20 Отговор
    Хайде всички на килимчето,
    че зимата наближава...

    Коментиран от #30

  • 4 666

    202 5 Отговор
    Чиста спекула ! Тъжното е ,че има разни служби в тоя мършав европейски съюз дет спят , пет пари не дават .Европейците спят и те ,няма никакъв отпор и то при условие ,че определен кръг ИЗРОДИ дерибействат и крадат от джоба на всички данъкоплатци .

    Коментиран от #18, #95

  • 5 Шалом

    93 15 Отговор
    С любезното съдействие на чифутския интернационал
  • 6 Са да свалят цените

    81 8 Отговор
    Щото дигаха и се оляха , българска работа.
  • 7 ТаУмВзе

    236 12 Отговор
    Островните, останаха без храна, роби и гориво, но лаят клекнали. Русия не вярва на сълзи!
  • 8 Болшевик

    19 89 Отговор

    До коментар #1 от "У нас цените":

    Когато комунизма си отиде!

    Коментиран от #19, #39, #93

  • 9 Гаври се путя с нас.

    26 164 Отговор
    Бие сме що годе харби. Не сме толкова газифицирани. Дърва и гуми за горене-бол. Иска да покаже, че той се е6.ва със цената на газа. Иска да ги накара да клекнат, обаче не осъзнава, че с такава цена, ще им излиза по евтино да си внасят американска газ с газовози и още повече да инвестират в аец и възобновяеми, което пък обрича Русия на по скорошно приближаване към момента, когато ще се чуди какво да прави с петрола и газа си. Никой не иска да си правят майтап с народа му и да си играят на власт на чужда територия Опасно се движи по бръснача. Много опасно.

    Коментиран от #44, #47, #84, #87

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 В.В.П.

    131 9 Отговор
    Ако искате и шистов газ купувайте.От Марс ще ви го докарат
  • 12 Жигули

    22 148 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    Нали той ги вдигна. Загова прудупреждаваха че той ще използва газта за политически цели. Трябва ни зелена енергия и Азербайджански газ който е много по евтин

    Коментиран от #17, #50

  • 13 бай онзи

    196 5 Отговор
    много далеч съм от някакъв фен на Путин, но направи едно истинско държавническо изказване и ги навря в кучи калинките от ЕК за безумната им зелена сделка и затварянето на централи които не били "еко". Според мен тия трябва да висят по дърветата за въпросната "зелена сделка", това ще доведе само мизерия на членовете на ЕС

    Коментиран от #70

  • 14 истината

    41 77 Отговор
    Горките български данъкоплатци: Кремъл държи за заложници държавите от ЕС, докато не му платят искания от него откуп - пускане на сверен поток 2 !

    Коментиран от #86

  • 15 Ааааа

    135 6 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    Значи само да дойдат студовете и високите сметки, както и недостиг на газ, не само ръка, ами и други работи ще му целуват....
  • 16 Следете внимателно

    55 2 Отговор
    Кога сега ще свалят по бензиностанциите цената на метана

    Коментиран от #28

  • 17 гадно

    102 5 Отговор

    До коментар #12 от "Жигули":

    Няма лошо взимай кофата и тръгвай за азерски газ.
  • 18 Сандо

    93 4 Отговор

    До коментар #4 от "666":

    Ако бяха внимавали щяха да се усетят,че поне от две години се създават всички необходими условия за осъществяването на тази газова далавера.Играта е с огромен залог,малцина ще спечелят много на гърба на зомбирания и отвикнал да мисли европеец.А Европа зае смелата роля на бойно поле,но с такива управляващи тя не може и да играе друга,освен и ролята на досаден и повтарящ се в приказките си бърборко.
  • 19 temerut

    91 8 Отговор

    До коментар #8 от "Болшевик":

    Защото комунизмът си отиде,става каквото става!Напред към пазарния либерализъм и ура за победителите.На потърпевшите-честито,а може и -горчиво.
  • 20 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    141 8 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    Заглавието по -скоро трябва да е „САЩ са отделени“, тъй като те са тези, които забавят газопровода ...Браво на Путин голям !!!,руснаците за пореден път покзват човешкото в човека ....
  • 21 Явно е

    125 6 Отговор
    Европа не може да се оправи с шистовия газ и диверсификация на доставките. Сама си направи поредната криза.
    Пугин е балансиран политик и очевидно не желае да жъне спекулативни дивиденти от ситуацията и ще помогне.

    Коментиран от #27

  • 22 Кире

    88 3 Отговор
    Тоест всичко са борсови спекулации. Сега да кажат кой се нагуши яко от цялата работа. Някое Моше.

    Коментиран от #57

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 БЕЛАРУСИН

    80 7 Отговор
    А...... при нас газта си е нормална цена! Нямам представа На какво се дължи това но може би защото не сме гонили руски дипломати досега!

    Коментиран от #99

  • 25 Гнусен

    76 5 Отговор
    Путин командва парада
  • 26 Коко

    67 11 Отговор
    Така е но за голямо съжаление не можахме да станем 16-та република а 52-ри щат.

    Коментиран от #37

  • 27 той си ги жъне бе

    10 95 Отговор

    До коментар #21 от "Явно е":

    Цената с намалението "от него" е петорна така или иначе. Ако не беше спряла да расте, щеше да е по евтино да докарваме с ракети от сатурн и щяха да му покажат среден и да му циментират тръбата, дето се гаври. Той вдигна цената да покаже къв голям член има, а сега я бил намалил. Айдеееее. Балъците умряха през втората световна. Не сме расли в саксии. Що не ги прай тез номера през лятото.......

    Коментиран от #40, #54

  • 28 ОТВРАТЕН ОТ ЕС

    107 7 Отговор

    До коментар #16 от "Следете внимателно":

    КАК РУСИЯ НЕ ПАЗАРИ ВЕЧЕ В ДОЛАРИ И ЕВРА И ИСКА САМО ЗЛАТО ПРИ РАЗПЛАЩАНЕТО НА ГОРИВА, ВЪГЛИЩА, ГАЗ,НЕФТ. ГЛУПАЦИТЕ ОТ ЕС РАЗВИВАТ РУСКАТА ИКОНОМИКА В БЪРЗИ ТЕМПОВЕ. ГОРИВА ИМА ПРЕДОСТАТЪЧНО НО ТЪПАЦИТЕ ОТ ЕС УДАРНО ЩЕ СТАВАТ ЗЕЛЕНИ И НЕЗАВИСИМИ. ЕТО СТАНАХТЕ И ПОСЛЕ РЕВЕТЕ ,ЧЕ ЗА ВСИЧКО ВИ Е ВИНОВНА РУСИЯ. ТЕ ВИНА НЯМАТ!!!! ЛУДИ КАТО РАЗБОЙКО НИ УПРАВЛЯВАТ В ЕВРОПАТА!!!!!

    Коментиран от #98

  • 29 МалкоЛогика

    45 2 Отговор
    Заглавието е преувеличние. Азиатските пазари не са били засегнати от европейското покачване на цените.
  • 30 Тредстоун

    6 54 Отговор

    До коментар #3 от "ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ":

    Тук се говори за грдинско джудже с пръчката на хари потър , ти ще метеш ,,,ееее , като сте свикнали с метлите вие от времената трудова заетост вече ви е както се казва "професионално изкривяване" .
  • 31 мучо

    47 2 Отговор
    москва слезам не верит................
  • 32 лицемери

    75 3 Отговор
    въпросът защо скапната ЕК разреши на пазара на тока и газ да участват спекулнти а не производител и потребител, и вече месец мълчат като риби???? Путин им направи услуга, да махнат санкциите срещу Русия или повече дума няма да продума ако ще и октомврийска революция в Брюксел да има

    Коментиран от #38

  • 33 Behemoth

    68 7 Отговор
    Вова -императора на света!Ама трябваше да ги остави да се поизпотят още и да видим какви санкции ще измислят .,
  • 34 запада ЧУ

    62 7 Отговор
    великата фраза на руския казак-А СИ ШАВНАЛ,А СЪМ ТИ ВИДЯЛ СМЕТКАТА....Писна му на човека гейджендърнята да му се върти из краката,хехехе и показа КОЙ е ГОСПОДАРЯ.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 6538

    13 98 Отговор
    Статията е написана все едно нещо на тоя свят зависи от мижитурки като руснаците.Русия е изцяло ресурсна икономика ,която няма акъл за производство и не произвежда нищо.Като арабските страни е.Дупчи и продава.Ако ги нямаха на готово дадените им ресурси в момента съвсем щяха да приличат на Нигерия както имаше един лаф..Работата е там ,че ако Русия се опитва да го играе на силен играч в даден момент ще ядоса я САЩ ,я ЕС и ще изяде голямото дърво,а руснаците ще започнат да пасат трева ,защото руска икономика няма да остане...

    Коментиран от #58

  • 37 5ко

    63 4 Отговор

    До коментар #26 от "Коко":

    Не сме и щат, а най - мизерна колония за съжаление. И никога да не забравяме, че всичко това дължим на продажните политици.
  • 38 ЕЛЕКТРИКА

    58 4 Отговор

    До коментар #32 от "лицемери":

    СЪЩОТО Е И В БЪЛГАРИЯ- НА ПАЗАРА НА ТОКА УЧАСТВАТ СПЕКУЛАНТИ А НЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ПОТРЕБИТЕЛИ КАКТО ТРЯБВА ДА Е НОРМАЛНО. ГАРАНТИРАНО ОТ ШАЙКАТА МАФИОТСКА ГЕРБ И РАЗБОЙНИКА ДЕТО НИ НАБУТА В СПЕКУЛАТИВНАТА БОРСА. НА ЗАПАДНЯЦИТЕ ЕФТИНИЯ ТОК ОТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ, ЗА НАРОДА СКЪПИЯ И ПРЕСКЪПИЯ ОТ ПЕРКИ И ФОТОВОЛТАИЦИ.
  • 39 Чистник

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "Болшевик":

    Вдлъбнат до неузнаваемост.
  • 40 temerut

    58 2 Отговор

    До коментар #27 от "той си ги жъне бе":

    В саксия си и сега-някои от нас не са!Кога започна истерията?От отказа да се купува вонящия руски газ по дълготрайни договори.За да има пазарна свободна конкуренция и енергийна независимост.Всичяки признават,че Газпром коректно си изпълнява договорите за доставка.От Унгария няма оплакванв-защо?А ние,които транзитираме руския газ до тях,нямаме договори за доставка по Турски поток-защо?Кой или какво ни пречеше да сключим изгодни договори с газпром?От Гърция трябвало да постъпва азерски газ-къде е?Пак от там да доставяме втечнен американски и кувейтски-къде е ?И кой ни е крив,че тия в саксиите на изкуствена захранка вземат решения в тази наша територия?

    Коментиран от #51

  • 41 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    37 3 Отговор

    До коментар #1 от "У нас цените":

    Когато се събуди народът и престане да робува на продажни престъпници. Докога
  • 42 Землянин

    6 32 Отговор
    Няма ли да напишат за празника на русофилнята, жужето има рд днес 🤣

    Коментиран от #49

  • 43 Бгг

    44 1 Отговор
    При безветрие извадете от офисите зелените талибани да духат и да въртят педали.
  • 44 Раша

    52 3 Отговор

    До коментар #9 от "Гаври се путя с нас.":

    Заври анализите си!
    Спекулации и некадърноста е от Брюксел!Още в 2010 Путин им казал,че ще буксуват с борсовите цени.Ще не умеят да правят енергийните прогнозите и анализите от стратегическото значение.
    Кой го чу от Брюксел?
    Сега,чайник,ВСИЧКИ въпроси към Брюксел!
  • 45 Чики-Рики

    25 1 Отговор
    Той го може! Някой изобщо да се е съмнявал!
  • 46 kjl

    55 5 Отговор
    Очаквах кервани от кораби с краварски газ да сринат търсенето и цената на руския такъв, а те пак на Путин ..... изявлението чакат. Ех, реалният живот май е по-различен от обикновената краварска демагогия.
  • 47 kkk

    47 4 Отговор

    До коментар #9 от "Гаври се путя с нас.":

    Основни грешки и:
    Имаш американска газ просто НЯМА. И скоро няма да има. Може и сам да провериш кой точно ураган тази година им ликвидира (и то буквално) 80% от мощностите за втечняване и ФАЩ реално не могат да изнасят почти никакъв газ, а този дето изнасят отива в Азия- и цените са по-хубави, и е по-близо.
    Инвестициите в АЕЦ ги забрави- това е МРЪСНА енергия и освен няколко започнати и одобрени проекта други АЕЦ няма да се строят в ЕС, а ще се затварят.
    Тая тъпотия с "възобновяемите" я виждаме идеално- ония дето духа си взе отпуска и половин Европа го закърши за ток. Зимата и слънцето е в отпуска- от де ток? Възобновяемите могат да са поддържащи мощности, но НИКОГА няма да станат ОСНОВНИ.

    Коментиран от #60

  • 48 Само споко

    22 3 Отговор
    Това е защото властелънит на Света Путин днес има рожден ден!
  • 49 Ааааа

    12 3 Отговор

    До коментар #42 от "Землянин":

    Няма нужда, то оня ден празнуваха освобождението си Благоевград, Стара Загора също щяха ама отмених, то празници с руски победи през ден се празнуват в България всеки град почти и така до нац. ни празник и после разбира се, целогодишно, то накъдето да погледнеш има повод за благодарност:)
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Обективен

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "temerut":

    Много добре.
  • 52 ммм да

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    не само ръка, а и .............ще му целуват
  • 53 big

    27 2 Отговор
    Дори това да е вярно, дали Путин го прави само заради "хубавите им очи"? Това може да стане само и единствено, ако ЕС се откаже от регулациите в енергопакетите им и въвеждането на СП-2 в действие на пълна мощност! Включая отказа на транзит през Украйна. Топката отново е в тях и според решението им ще бъде и цената на газта, въглищата и нефта.

    Коментиран от #61

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Факт

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "У нас цените":

    Никога в бг нищо нее спадало освен гумата на колата ми

    Коментиран от #67

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 mi6osp

    27 0 Отговор

    До коментар #22 от "Кире":

    Не са само борсови спекулации. Основната причина е острата криза за енергоносителите- газ и особено въглища , в Китай, която доведе до огромното им търсене там и закупуване на каквито цени ги намерят, подпомогнато финансово от правителството. Цените в Азия са по-високи от тези в Европа. А кризата в Европа беше усилена от първо форсирането на процеса на преминаване към зелена енергия , второ преждевременно закриване на атомни и топлоелектрически централи и трето , изтощаване находищата в Алжир, Норвегия, Нидерландия. Така Англия спря изцяло и разруши въглищните си централи и я чака тежка зима. Швеция се отказа изцяло от АЕЦ и сега се готви да ползва мазут !!, защото през зимата ветрената енергия е малко. Оказа се, че ЕС реално не могат да планират преминаването към зелена енергия .
  • 58 mi6osp

    39 4 Отговор

    До коментар #36 от "6538":

    Имате стари и неверни представи за руската икономика. За 15г. делът на нефта, газа и нефтопродуктите в почти удвоилия се за това време руски износ спадна повече от два пъти и в края на 2020 беше под 15 % , сега е под 15%.. Останалото в износа са промишлени и селскостопански стоки. Примерно Русия владее 25% от световния износ на селскостопанска техника, изнася много ядрени реактори, горивни пръти за АЕЦ. А санкциите на САЩ и ЕС срещу Русия нямаха ефект, темповете на растеж на икономиката там останаха високи.

    Коментиран от #65

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 само за миналата година в ЕС

    11 4 Отговор

    До коментар #47 от "kkk":

    Има одобрени 200 проекта за АЕЦ, но от последна генерация. Няма какво да добавя повече

    Коментиран от #82

  • 61 Никоа няма да го оставят да се гаври с

    2 19 Отговор

    До коментар #53 от "big":

    Украйна. Това би означавало да му се надупят. Няма да стане. Зимата е 4-5 месеца, а после?

    Коментиран от #71

  • 62 ПЕНКО

    12 1 Отговор
    РУСИЯ Е ПОД АМЕРИКАНСКИ И ЕВРОПЕЙСКИ "САНКЦИИ " ???? ДЕЙ Е ГАЗ- ДЕЙ Е УКРАЙНА -ДЕЙ Е КРИМ - ДЕЙ СА САНКЦИИ "МАКСИМ " ?????????????
  • 63 ПЕНКО

    18 1 Отговор
    И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ --- В КОЙ ТОЧНО МОМЕНТ СЕ НАМЕСВА ПУТИН --- ТОЧНО ПРЕДИ ДА СТАНЕ - МНОГО ЛОШО ЗА ВСИЧКИ - И ЗА БИЗНЕСА С ГАЗ !?!?!?!?!? НО НЕ , "БАЙДЪН " Е ГОСПОДАРЯ НА СВЕТА !?!?!?
  • 64 Змей Горянин

    17 4 Отговор
    Първо ще му целуват ръка, така е. След това с любов, преданост и премрежени от щастие очи трябва да му целунат К. РАна. Който целува най-добре - на него газът ще му се дава с преференции. Да не казвам какви...
  • 65 факти

    8 29 Отговор

    До коментар #58 от "mi6osp":

    Нещо май ти имаш доста големи неразбирания за тази сфера.Икономиката на Русия е съставена на 70% от ресурси.На тоя свят който плаща той поръчва музиката.САЩ могат да заличат икономиката на Русия ,но това няма да доведе до нищо добро,а точно обратното.Днешна Русия е миниатюрна заплаха в сравнение с това което беше СССР и е достатъчно Русия просто да се държи на кайшка и от време на време да им се дава по някой шамар от леки санкции и това е достатъчно.Американците направиха от Китай голяма сила и вече това е приторитетът.Русия е бита карта и е в миналото.

    Коментиран от #66, #69, #76

  • 66 хихихихихи

    22 4 Отговор

    До коментар #65 от "факти":

    Публикувано във факти.бг: Русия просто да се държи на кайшка и от време на време да им се дава по някой шамар от леки санкции и това е достатъчно.
    Маалееей, каЙшкоооо къФ буламач ти е в канчето!
  • 67 хихи

    14 1 Отговор

    До коментар #55 от "Факт":

    и паците на гейберите и сие,също яко спадат и не могат да ги дигнат и с кран
  • 68 АЙДЕ ДЕ

    5 1 Отговор
    Че цените на газта още растат....яка фейкнюз
  • 69 ейййй

    17 2 Отговор

    До коментар #65 от "факти":

    не каЙшка,ве неграмотен гейбер,също като господаря си прооозт,а КАИШКА.Кога ще научите БЪЛГАРСКИ???

    Коментиран от #77

  • 70 Офф

    5 10 Отговор

    До коментар #13 от "бай онзи":

    Ами Гренландия ако продължават да се топят ледовете,с същото темпо, заради парниковите газове нивото на световния океан го дават да се повиши с 6 метра.Тва примерно значи Бургас и Варна да изчезват от картата.

    Коментиран от #73

  • 71 а кой

    17 0 Отговор

    До коментар #61 от "Никоа няма да го оставят да се гаври с":

    всъщност се изгаври с Украйна? Не са ли тези, които способстваха "майдана", постараха се да отидат в "шеста глуха" възлови отрасли от икономиката, храниха я със сладки приказки и я пуснаха по пързалката, поддържат една върхушка мошеници(подобно като при нас и на други места) и я използуват само като повод за джафкане с Русия?
    Впрочем, вчера същия Путин е казал много неща, между другото и това(не цитирам дословно): Вероятно за "Газпром" е икономически по-изгодно да плаща глоби, но да товари СП-2 за сметка на транзита през Украйна, но ние няма да правим това, не искаме да "наказваме" никого, няма да оставим Украйна без газ, но държим на коректно партньорство и спазване на договорите. Също нека да се има пред вид, че на газопреносната система на Украйна не са правени ремонти от десетилетия и техническото състояние е крайно лошо,
    което ограничава възможностите за натоварване на системата...и тн, и тн...
  • 72 Факти

    7 24 Отговор
    Нито американците нито европейци ще оставят жужи от Кремъл а се лигави как си иска.Измислили са модерната цивилизация,с всичките и екстри и удобства,та крепостните селяни с водката и картофите ша ги уплашат.Ще измислят начин на само гледайте.
  • 73 бай онзи

    6 0 Отговор

    До коментар #70 от "Офф":

    байно, да си мислиш че човешката дейност е основна причина за глобалното затопляне е мега арогантност
  • 74 Артилерист

    18 2 Отговор
    Одобрявам политиката на Русия. Тя показа на фашистите от "Бесен сектор", европейската охранена администрация и американските ястреби, какво е на дело пазарна икономика. Точно от техния тип. Те си повярваха, че ще могат да крадат и изнудват Русия, както при Елцин. Какви ли не гадости не сътвориха, какви ли не пишман експерти не "обосноваваха" да се спре "потока"? Русия има газ, Европа не може без него-ще се договарят на пазарна основа. Без рекетьора Украйна. Нелепо е тя да диктува условия на Русия. Както беше нелепо американският жандарм да се разпорежда със света. В Сирия срещна реална съпротива и се кротна. Демокрацията може и да излезе нещо добро, но не и непременно под тяхна диктовка. Много станаха опарените от нея. Достатъчно! Инаф!
  • 75 Артилерист

    21 3 Отговор
    П.п. Само да припомня, че невнятният мутроид Борисов се оля да се хвали, че спрял три големи проекта на Русия. Тогава Русия ни предложи най-изгодни условия за "Южен поток", щяхме да сме газоразпределители, да се договаряме с другите, да имаме евтин газ. Но, не. Банкянският вагабонтин се наведе на американските господари и го накриви на Путин. Русия го прекара през Турция, а неадекватника Борисов хариза 3 млрд-а за директна тръба за продължението му до Сърбия. Освен това, натовска Турция купува от Русия последни образци руски оръжия, а Борисов и сие, водачи на най-бедната страна в Европа, дадоха на куп близо три млрд-а за шест таралясника- модел преди повече от 50 години. Няма да се оправим, уважаеми Бойчев и Кулеков. Няма как да стане с такива мутри и техните избиратели. За съжаление.
  • 76 От страни

    7 1 Отговор

    До коментар #65 от "факти":

    Пишеш си глупостите с такъв апломб все едно че си голям специалист. И лъжеш хората. Къде сънуваш 70% когато са 15% суровините. Вие подлогите само за това ставате - малко лъжи, малко гадости, малко обиди и коментара е готов. Ей, то си има данни сега за всичко в света и са в свободен достъп ти хората лесно ходят да ги четат.
  • 77 От страни

    7 1 Отговор

    До коментар #69 от "ейййй":

    Абе мани. Бягал е от часовете по български.
  • 78 гошо

    8 1 Отговор
    Чифутска пазарна икономика
  • 79 Това

    3 1 Отговор
    е самата истина.
  • 80 Биби Кинг

    2 12 Отговор
    Презедента Тупин може да дига цената на газта ма матушка не еде газ,требоется денги деа!Ето внетно ли е пембераси?
  • 81 Абе

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "гадно":

    Вече ще му целуват не само ръка......тъпите джендъри прекалено много изнервиха Русия и скоро ще целуват и на други места......!
  • 82 Аз пък

    11 0 Отговор

    До коментар #60 от "само за миналата година в ЕС":

    имам. От одобрени проекти до действаща АЕЦминават поне 5 години. През това време ако чакаш на САЩ и вятърничавите ще загине те от студ и на тъмно. АЕЦ не се отваря, като серия за вестници.
  • 83 gggw

    11 1 Отговор
    цените почнаха да падат а наште сега се сетиха да вдигат горивата
  • 84 Байден

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гаври се путя с нас.":

    ограничи производството на шистов газ. Но и да не го бе направил, американците нямат достатъчно танкери за втечнения газ, с които да го докарват до Европа, а европейците нужните терминали, да са заменят руския газ с американския втечнен.
  • 85 незнайко

    9 2 Отговор
    Газта спаднала а у нас се предвижда цената на ТОПЛОТО да се вдигне с 30 % !!! Как става този номер ??? Същото е и с горивата !!!
  • 86 Могат да мотаят

    4 1 Отговор

    До коментар #14 от "истината":

    няколко месеца издаването на всички сертификати за функциониране на Северен поток. И да плащат висока цена на газа, нагласена от спекулантите. Или да спечелят пари като някой принуди бюрократите да се разтичат и придвижат документите. Свобода на избора имат.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 комон сенс

    5 0 Отговор
    Не се поддавайте на дезинформации. Спада на цената на газа през него ден им характера на временна корекция. Цената си отава висока. Много висока. И след сряда дори расте плавно.
    Тази корекция обаче е била м,ного важна за друго - за спекулантите. Някой някъде е направил чудни мангизи посредством магичерската си пръчка.
  • 89 Борсите....

    7 0 Отговор
    Спекулации и измами.
  • 90 У нас

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "У нас цените":

    цените ще спаднат, когато си отиде служебното правителство.
  • 91 ФЕЙК НЮЗ

    6 0 Отговор
    ЦЕНИТЕ ПОСТОЯННО РАСТАТ.....
  • 92 Беше голямо Реване тръбите къв ЕС да не

    7 1 Отговор
    Са запълнени изцяло с Руски газ, и такива договори подписаха!! Германия, не писка, имат си договор с цени, спазват се!!! Тарикатите, които сега копуват от Прекупвачи Реват!! Но това, го пропускат коментаторите!! Унгарци, Австриици, имат договори, имат и ГАЗ, не Реват?? Сърби също не Реват, Турци, не Реват, имат си газ, с Цени по договори!! Нахендриха се тези, които плюха по Русия и не подписаха договори и пречиха за изграждането на Северен 2!!На Украйна ограничих а краденето на газ, тия Практики с Виртуалния Реверс през Словакия и Унгария им излизат през носа!!
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Ние си имаме газов Хъб Балкан??!! Бойко

    7 0 Отговор
    Го построи!! За това при нас всичко е евтино, и ток и Парно, всичко Благодарение на Борисов и ГЕРБ!!! Само не се разбра къде е!! Мисирките и придворните Лози да обяснят къде е??
  • 95 Реката Пейтриът

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "666":

    Докато си зависим от изкопаемите горива, ще е все така - накъдето и да се завъртиш (Изток- Запад) г.за ти все отзад.
  • 96 да видим

    4 1 Отговор
    Какво стана с диверсификацията, санкциите и другите панделки на алабалистите? Настъпи ли вече мигът за отваряне на всички очички за неподправената действителност?
  • 97 ТОЧКАТА

    4 1 Отговор
    хмммм ПРЕДСТАВЯТЕ ЛИ СИ АМЕРИКАНЕЦ на мястото на Путин, какво би казал!!!!!????Т свобода , свобода,свобода имате и свободен пазар,СПЕКУЛАТА Е НЕРАзДЕЛНА И ЗАКОННА !!!!!част от пазара???????,демокрация,атлантически ценности,цивилизационен зелен избор,НИЕ ВИ подкрепяме и стоим ЗАД ВАС......И други едни ....КУРАБИЙКИ....
  • 98 Оня

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "ОТВРАТЕН ОТ ЕС":

    Ти си отвратен от вашите , че са те направили такъв слабоумен , та няма да си отвратен от ЕС !?!
  • 99 Последния Софиянец

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "БЕЛАРУСИН":

    Вие и държава нямате , и вие е добре !
  • 100 даадаада

    1 0 Отговор
    Дете пита майка си:
    - Мамо, мамооо, кой е този Байдън?
    Майката:
    - Това е четвъртия президент на Америка по времето на Путин.
Новини по държави: