Отидете към основна версия

5 463 39

Напрежение! Гърция изпраща още военни на границата с Турция

  • гърция-
  • турция-
  • граница-
  • мигранти

Атина настоява за по-строги европейски действия за ограничаване на нелегалната миграция

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Гърция изпраща още военни на границата с Турция, тъй като Атина очаква провокация с мигранти на външната граница на Европейския съюз.

Още 250 военни се включват в охраната на гръцката граница с Турция, съобщават от министерството на отбраната. В готовност са още 800 души от гранична полиция да работят на летища, пристанища и в райони, близки до турската граница.

Не трябва да се използват мигрантите за политически цели, заяви премиерът Кириакос Мицотакис. Атина настоява за по-строги европейски действия за ограничаване на нелегалната миграция.

В парламента министърът по миграцията Митаракис заяви, че Европа не граничи с воюващи страни и пристигащите в последната транзитна страна Турция не са изложени на риск там.

На сухопътната граница с Турция има изградена високотехнологична система за наблюдение и се следи за нелегално влизане в страната. На морската граница в Егейско море охраната също е засилена.

За да неутрализира евентуална провокация от страна на Турция, преди дни Гърция подписа пакт за военно сътрудничество с Франция. Следващата седмица във Вашингтон гръцкият външен министър Никос Дендиас ще подпише договор за военна помощ със САЩ.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: