Отидете към основна версия

1 908 5

Талибаните спират публичното показване на екзекутирани престъпници

  • афганистан-
  • талибани-
  • кабул-
  • шериат

Новият указ включва заповед вместо това да се разгласява престъпление на престъпник и наложеното му наказание

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Временното правителство на Афганистан, ръководено от талибаните, забрани публичното показване на екзекутирани престъпници без съдебно разпореждане за това, показват нови укази, издадени в Кабул, информира ДПА.

По време на първия период на талибаните на власт между 1996 и 2001 г. публичните екзекуции обикновено бяха последвани от "обесване" на тела или части от тялото на публични места, служещи както за последно унижение за предполагаемия престъпник, така и като категорично предупреждение към другите.

Обичаят наскоро бе възроден в някои афганистански провинции, показвайки на мнозина, че талибаните остават фундаментално непроменени въпреки усилията си през последните години да представят по-умерен образ пред външния свят.

Новият указ, забраняващ подобни ужасяващи публични показвания, беше издаден вчера. Той включва заповед вместо това да се разгласява престъпление на престъпник и наложеното му наказание.

В последния указ на правителството е включена и заповед за гарантиране на сигурността на "важни експерти" и "известни квалифицирани фигури", препратка към масовото изтичане на мозъци от Афганистан, откакто талибаните се върнаха на власт, и предложение, което властите искат да предотврати още добре образовани афганистанци да напуснат страната.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: