15 Октомври, 2021 15:52 1 876 5

Талибаните спират публичното показване на екзекутирани престъпници

  • афганистан-
  • талибани-
  • кабул-
  • шериат

Новият указ включва заповед вместо това да се разгласява престъпление на престъпник и наложеното му наказание

Талибаните спират публичното показване на екзекутирани престъпници - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Временното правителство на Афганистан, ръководено от талибаните, забрани публичното показване на екзекутирани престъпници без съдебно разпореждане за това, показват нови укази, издадени в Кабул, информира ДПА.

По време на първия период на талибаните на власт между 1996 и 2001 г. публичните екзекуции обикновено бяха последвани от "обесване" на тела или части от тялото на публични места, служещи както за последно унижение за предполагаемия престъпник, така и като категорично предупреждение към другите.

Обичаят наскоро бе възроден в някои афганистански провинции, показвайки на мнозина, че талибаните остават фундаментално непроменени въпреки усилията си през последните години да представят по-умерен образ пред външния свят.

Новият указ, забраняващ подобни ужасяващи публични показвания, беше издаден вчера. Той включва заповед вместо това да се разгласява престъпление на престъпник и наложеното му наказание.

В последния указ на правителството е включена и заповед за гарантиране на сигурността на "важни експерти" и "известни квалифицирани фигури", препратка към масовото изтичане на мозъци от Афганистан, откакто талибаните се върнаха на власт, и предложение, което властите искат да предотврати още добре образовани афганистанци да напуснат страната.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    2 0 Отговор
    ще пуснат онли фенс за мутилации ли?
  • 2 галя

    9 0 Отговор
    Какво благородство!

    Коментиран от #4

  • 3 Gen Gurko

    12 0 Отговор
    Щом важните експерти ще остават задължително в Афганистан значи вече през зелените разградени "граници" на ЕС няма да прииждат лекари и научни експерти, а тъмна необразована ислянска паплач. Рухна и последната опорка на толерастките предатели.
    Добре ще е за бъдещите им справедливи наказания да поканим афганистански специалисти.
  • 4 гост

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "галя":

    ДОСТА ДЕМОКРАТИЧНО ЗВУЧИ !!! ПРИХВАНАЛИ СА ОТ КРАВАРИТЕ хАХАХАХ
  • 5 АТАКА

    6 0 Отговор
    Спират с публичните екзекуции, вече тайно ще илиминират народа и ще правят тайни геноциди, всичко ще погребват в масови гробове за по лесно
Новини по държави: