Отидете към основна версия

1 737 4

Северна Корея твърди, че е тествала "нов тип" ракета

  • северна корея-
  • ракета-
  • подводница-
  • ким чен ун-
  • южна корея

Не се споменава дали лидерът на страната Ким Чен Ун е присъствал на изпитанието

Снимка: БГНЕС/ EPA

Северна Корея успешно е тествала нов тип балистична ракета, изстреляна от подводница, съобщиха държавните медии в Пхенян, цитирани от Франс прес и Ройтерс.

Не се споменава дали лидерът на страната Ким Чен Ун е присъствал на провеждането на изпитанието на ракетата. Вашингтон, Сеул и Токио осъдиха действията на Северна Корея.

"Осъждаме изстрелването на балистична ракета от Северна Корея. Подобни изстрелвания нарушават редица резолюции на Съвета за сигурност на ООН и са заплаха за региона. Призоваваме Северна Корея да се въздържа от допълнителни провокации и да се включи в съдържателен и траен диалог", подчерта говорителят на Белия дом Джен Саки.

Вчера бе съобщено, че оръжието, изстреляно от Северна Корея, представлява балистична ракета и пускът е осъществен от подводница, заяви южнокорейската армия. "Нашата армия забеляза неидентифицирана балистична ракета с малък обсег, вероятно става дума за балистична ракета за изстрелване от подводници", се казва в комюнике на генералния щаб в Сеул. Ракетата, изстреляна в посока Японско море, е прелетяла 430 до 450 километра при височина на полета 60 километра в най-високата точка от трасето.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: