Last news in Fakti

3 Октомври, 2021 18:50 10 807 22

Какво става в Северна Корея?

  • северна корея-
  • ким чен ун-
  • пхенян-
  • севернокорейци-
  • сащ-
  • оон-
  • южна корея

В пандемията Северна Корея страда силно заради затворените граници. Реколтите тази година бяха оскъдни, а икономическите санкции нанасят тежки удари по икономиката. Ким се опитва да вдъхне на хората увереност.

Какво става в Северна Корея? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Когато севернокорейският диктатор Ким Чен Ун за няколко дни изчезне от полезрението на медиите, в чужбина неизменно започват спекулациите дали не е болен, или пък не е свален от някакъв преврат. След продължително отсъствие през лятото, Ким се появи отново в началото на септември на парада в Пхенян - отпочинал, със слънчев загар, усмихнат и значително по-слаб отпреди. Той поздравяваше от трибуната, заобиколен от пионерчета - сцената приличаше на картинка от учебник по комунизъм.

Този път всичко беше по-различно

Подобни паради винаги дават повод за важни заключения относно състоянието на партията, армията и властта. Обичайните демонстрации на балистични ракети и танкове обаче този път липсваха. Целият парад беше доста по-различен - по-малък и не така милитаристичен. Показани бяха кучета-спасители, както и цял батальон от здравни работници в оранжеви защитни облекла, множество товарни камиони и пожарни автомобили, някои от тях дори бяха германско производство.

С други думи Ким явно е искал този път да се покаже пред народа си по различен начин - като личност и като политик, а не толкова като военен лидер. Защото Северна Корея страда много силно от затворените граници поради самоизбраната изолация заради коронавируса. Реколтите тази година също бяха оскъдни, а действащите западни икономически санкции заради атомната програма на Пхенян нанасят допълнителни удари по икономиката, която е в развалини. С последния парад в Пхенян Ким очевидно се е опитал да вдъхне на хората увереност и да се демонстрира като млад, динамичен лидер, комуто нацията може да се довери.

На останалия свят обаче Ким показва другото си, войнствено лице: само преди няколко дни Пхенян изстреля нова балистична ракета - този път от подвижна железопътна установка, а стартът беше показван часове наред по държавната телевизия.

Американски снимки от разузнавателни сателити показват, че в атомния реактор в Йонбьон очевидно също се работи активно. От ООН твърдят, че Северна Корея навярно е възстановила производството на плутоний, който е необходим за строежа на атомни бомби. Ракетният арсенал на Ким не е за подценяване, макар че все пак не става дума за някакви супер ракети. Повечето от техните части са доставени навярно от Русия и по всяка вероятност не са последна дума на техниката. Северна Корея е наясно, че с тези оръжия едва ли би могла да има успех в една евентуална война, но като пропагандно оръжие ракетите изпълняват своята цел. Те, заедно с атомната програма, са козът на Ким в покера със САЩ.

Американският президент Джо Байдън ще трябва добре да премисли бъдещата си стратегия по отношение на Ким, но и Ким своята спрямо американците. Защото и двете страни очевидно не желаят нов публичен спектакъл като онзи с Доналд Тръмп, при който Тръмп нарече Ким свой "приятел", покани го на борда на президентския самолет и дори обяви, че се били влюбили един в друг. Целият този цирк не даде никакви резултати, а по-скоро ядоса севернокорейците.

Надпреварата във въоръжаването ще доведе до мир?

Особено Южна Корея има желание да преговаря за мир със Ким Чен Ун. И до днес двете страни се намират в състояние на война. Кървавите сражения между тях продължиха три години - между 1950-та и 1953-та. Близо три милиона души загинаха тогава - и до днес това си остава травма и за двете страни. Едва тези дни премиерът на Южна Корея Мун Дже-Ин призова корейският военен конфликт да бъде формално приключен.

При това Южна Корея играе същата игра като Пхенян. И премиерът Мун тъкмо разпореди да се тества балистична ракета, за да придаде тежест на исканията си. Тази тактика може да излезе успешна. Влиятелната сестра на Ким наскоро се появи и нарече идеята на Сеул "блестяща", но само ако Южна Корея и САЩ сложели край на враждебните си действия спрямо Севера. Дали пък надпреварата във въоръжаването няма все пак да доведе до мирен договор?

Ким е на власт от 10 години. Предполага се, че през декември Северна Корея ще отпразнува този юбилей тържествено. А след две години отново има исторически юбилей - 70-тата годишнина от примирието между Северна и Южна Корея. Възможно ли е дотогава да се сключи и мирен договор между тях? Ако това стане, Ким ще си осигури място в учебниците по история. И то не само в севернокорейските.

Автор: Филип Абреш


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    21 8 Отговор
    От много години снимаме КНДР в няколко села на китайско-южнокорейската граница. Всичко е декор и холивудска магия.

    Коментиран от #9

  • 2 Айде бе

    36 5 Отговор
    Дойче...от вас толкова локуми прочетохме последните години за С Корея-а и не само--че и една дума ваша не ни впечатява.СКорея може и да не са цвете за мирисане-ама точно вие нямате никакво право да и давате някакви оценки...
  • 3 Viva Communism

    8 29 Отговор
    Най развитата източна азиатска държава всички им завиждат. Да живеят Сталин и Тито които създадоха македонската нация!
  • 4 Гестапо ТВ медия груп

    21 1 Отговор
    Две северно корейки си говорят: - Знаеш ли, че в демократичните страни има БТР-и по улиците, конна полиция гази протестиращи мирни граждани, има арести и ранени....................... ? Другата отговорола: - Ха... Ха ти пък, спри да вярваш в конспирации.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Нигга

    15 0 Отговор
    Нигга нигга негър
  • 7 Къф тоз

    9 1 Отговор
    покер с козове?

    Коментиран от #21

  • 8 Ким Уайлд

    26 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг:" На останалия свят обаче Ким показва другото си, войнствено лице"
    Кого е нападнал досега Ким? А кого е нападнал "останалия свят"?
  • 9 БАЙ МАКАРОН

    23 4 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    МАКАРОНА И НЕГОВИТЕ СПОДВИЖНИЦИ КАТО МЕРКЕЛИЦА И ДРУГИТЕ ДИКТАТОРИ НАРИЧАТ ПРЕЗИДЕНТИТЕ НА СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ ДИКТАТОРА ,А КАК МАКАРОН БИЕ И УБИВА ЧРЕЗ ГЛОБАЛИСТКАТА ПОЛИЦИЯ ФРАНЦИЗИ?А КАК МЕРКИЛИЦА ИЗТРЕБВАШЕ НАРОДА СИ ЧРЕЗ СВОЯТА ГЛОБАЛИСТКА ПОЛИЦИЯ ?
  • 10 хах

    13 1 Отговор
    Сега ще изтърбушат две три банки и ще се нахранят.
  • 11 селтак

    25 5 Отговор
    Абе що не остайте хората да си живеят живота,ми си врете носовете там където не ви е работа? Така им харесва така си живеят!
  • 12 Гошо

    13 1 Отговор
    ДВ я вие кажете първо ,тоя Ким ,жив ли е умрял ли че тая година това не се разбра ,после за сестра му и реколтата
  • 13 Северна Корея

    16 3 Отговор
    е с територия колкото БГ, а населението й е 26 милиона. Явно се живее по-добре от БГ. Ковид няма. И са нация.
  • 14 ежко БЕЖКО

    13 1 Отговор
    А какво става в Банкя ? Къде се покри , скри и мишкува нашият любим ББ ?
  • 15 Ким прави

    11 1 Отговор
    държава, а нашите политици се продават на кило на чужди посолства и организации. Толкова са им верни, че дори си избиват народа за жълти стотинки. Каквото им каже Меркел това правят. Колективно си свалят гащите и й козируват.

    Коментиран от #17

  • 16 Наблюдател

    4 6 Отговор
    Как какво става!? Процъвтява държавата, коли, електроника, 7G, храна на корем! Невероятно е! Перфектно за нашите ушанки! Само на Ким модния дизайнер май няма интернет и телевизия...
  • 17 Томислав

    4 4 Отговор

    До коментар #15 от "Ким прави":

    Ми бегай в Северна Корея!
  • 18 Ерец

    9 2 Отговор
    DW излагате се , а сте с претенции за реномирана медия. Мун Дже Ин не е премиер , а ПРЕЗИДЕНТ на Южна Корея!!!
  • 19 грух

    7 2 Отговор
    Дойче веле.Дотук.
  • 20 грух

    11 2 Отговор
    Я не ми хвърляйте прах в очите с корейците, а кажете кога и къде лудите крави ще запалят следващата война по света !
  • 21 Иван Шишман -- 😒🇧🇬🇷🇺

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Къф тоз":

    Тексаско корейски.
    Това е нов вид покер с козове.
  • 22 АЕС

    4 3 Отговор
    То бива пропаганда ама чак толкова лелееее...... ми то Гьобелс би завидил на DW. Я стига да имат много ограничения и недосатаци и уж..... умирали от глад, нямали оръжия а в крайна сметка са заплаха за САЩ и подвалсният им европейски съюз
Новини по държави: