Отидете към основна версия

2 164 23

Сръбски епидемиолози: Ваксинирайте се

  • сърбия-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • епидемиолози-
  • ковид пропуск

Ваксинирането не е въпрос на демокрация, а на цивилизация

Снимка: БГНЕС/ EPA

Сръбският епидемиолог Бранислав Тиодорович заяви, че прилагането на COVID пропуските за три часа няма да има ефект и са необходими по-строги мерки, предаде агенция Бета, съобщи БТА.

Правителството на Сърбия одобри миналата седмица препоръката на Кризисния щаб, от 22 часа в събота, 23 октомври, да бъдат въведени зелени сертификати за влизане в затворените части на заведенията за хранене. "Има виновни и в държавата, и сред отделните хора. Всички сме отговорни. Това, че COVID пропуските ще са в сила от 22 часа, няма да има ефект и не може да има ефект", каза епидемиологът.

Той очаква тази седмица да бъде направен анализ на обстановката, мерките да станат по-строги и по-всеобхватни и да бъде взето решение как да протича учебният процес - комбинирано или по друг начин. "Родители, които са с положителни проби и изпращат децата си на училище или в детската градина, не е редно да го правят. Ако сте под карантина, детето ви остава с вас, защото то може да не бъде видимо болно", изтъкна Тиодорович, който е и член на Кризисния щаб за борба с разпространението на коронавируса. Той призова гражданите да се ваксинират, защото "ваксинирането не е въпрос на демокрация, а на цивилизация".

Еридемиологът Предраг Кон също заяви, че COVID пропуските, които сега са в сила след 22 часа, не са достатъчни, за да се постигне сериозно подобрение на сегашната епидемиологична ситуация. Той каза за ТВ Пинк, че не се очертава спад на заболеваемостта с оглед на предстоящия студен период. Кон също заяви, че единственият изход от ситуацията е ускорената ваксинация, а абсолютният минимум според него е COVID пропуските да важат 24 часа, "но и това е само временно". Експертът предупреди, че здравната система е "в колапс", тъй като "огромен брой пациенти не ходят на контролни прегледи от страх от COVID-19". Кон съобщи, че в Сърбия още не е регистрирано наличието на варианта Делта плюс на коронавируса.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: