Last news in Fakti

8 Октомври, 2021 13:34 3 089 13

COVID-19: ситуацията в Сърбия е тревожна

  • сърбия-
  • белград-
  • заразени-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • европа-
  • тревожно-
  • ваксини

Положението в Сърбия е тревожно: никъде другаде в Европа няма толкова много новозаразени с коронавирус

COVID-19: ситуацията в Сърбия е тревожна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Чашата на търпението е преляла: лекарят Слободан Маринкович е внесъл в сръбската прокуратура жалба срещу министър-председателката Ана Бърнабич. Професорът по медицина я обвинява в бездействие. И по-конкретно за това, че от отличник във ваксинирането Сърбия се е превърнала в двойкаджия. Както съобщава "Зюддойче Цайтунг", в Европа в момента няма друга страна, в която да има толкова много нови инфекции на глава от населението, колкото в Сърбия. Изданието съобщава, че през последните седмици бройките ежедневно са били над 7000 дневно, а всеки трети тест за COVID-19 е бил положителен. Но реалният брой на новозаразените в седеммилионната страна е вероятно дори още по-висок.

Няма достатъчно апаратура, липсват и лекари

Авторът на статията Флориан Хасел цитира лекари от сдружението "Обединени срещу COVID-19", които казват, че болниците са препълнени, че няма достатъчно апарати за интубиране, а болни чакат пред сградите на болниците по цяла нощ, за да бъдат настанени. Липсата на лекари и медицински персонал също е сериозен проблем - дотолкова, че се налагало в отделенията за COVID-19 да работят гинеколози, психиатри или помощен персонал. Според Слободан Маринкович бездействието на сръбското правителство е "изложило на опасност здравето и живота на стотици хиляди сърби".

"Зюддойче Цайтунг" припомня, че в началото на пандемията през 2020 Сърбия обяви изключително строг локдаун - на хората е било разрешено да ходят само до най-близкия супермаркет, а полиция и военни са контролирали дали се спазва вечерният час. "Но първоначално постигнатите успехи се изпариха", коментира изданието и пояснява, че едва 42% от населението са получили поне първа доза от ваксините, а 40% са изцяло ваксинирани. "В момента дори ваучерите за пазаруване и паричните премии не могат да накарат хората да се ваксинират", пише авторът.

И в Сърбия, подобно на други балкански страни, има широко разпространено недоверие към властите. Освен това хората там масово се доверяват на всевъзможни природолечения и чудотворни средства - такива схващания са разпространени дори и сред лекарското съсловие. Пред "Зюддойче Цайтунг" един белградски учен разказва, че негов колега бил твърдо против ваксините - бил убеден, че ако си сложи по една скилидка чесън в ноздрите, нямало да се зарази. Неотдавна обаче мъжът починал именно от COVID-19. Сръбски лекари предупреждават, че ситуацията може да се влоши още повече. А лекарското сдружение "Обединени срещу COVID-19" настоява в Сърбия да бъдат наложени строги ограничения за поне четири седмици - да се затворят магазини, търговски центрове, ресторанти, културни и спортни зали, както и училища.

Политиците и непопулярните мерки

Съветите на медиците обаче биват игнорирани от месеци насам, пише "Зюддойче Цайтунг" и цитира белградския лекар Предраг Кон, който на 29 септември силно недоволствал от факта, че Кризисният щаб за справяне с COVID-19 не се бил събирал на заседание вече над две седмици. Министър-председателката Ана Бърнабич признава, че ситуацията е "катастрофална", но в началото на октомври обяви, че не вярва на ограничителните мерки, а само на ваксините. Засега обаче правителството отказва да наложи исканото от медиците задължително ваксиниране или поне задължително ваксиниране на всички държавни служители. Според германското издание, най-вероятната причина за това е, че президентът Александър Вучич, който в действителност взима всички решения за управлението на страната, не желае да застраши своето преизбиране през април догодина с въвеждането на непопулярни мерки.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 555555

    38 9 Отговор
    ПОРЕДНИЯТ ПАСКВИЛ НА ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ, ТОЗИ ПЪТ НАСОЧЕН КЪМ СЪРБИЯ! Е ДОБРЕ ДЕ, ЗАЩО НИКЪДЕ ДРУГАДЕ НЯМАЛО ТОЛКОВА ЗАРАЗЕНИ ПРИ 40% ФЪКСИНИРАНИ, СЛЕД КАТО В БГ И РУМЪНИЯ СА МНОГО ПО-МАЛКО ФЪКСИНИРАНИ?! ИЗОБЩО, ОТ ПОРЪЧКОВИ ПСИХОПАТИ ЛОГИКА НЕ ЧАКАЙТЕ!

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 МДТ

    9 6 Отговор

    До коментар #1 от "555555":

    С каква ваксина са ваксинирани? СпАтник ле беше или Спутник?
  • 6 плевен

    10 1 Отговор
    В ковит- отделенията работят гинеколози, психиатри и помощен персонал.
    А кой трябва да работи там? Да не би да има Ковит- спецциалности в университета? Работят тези, които имат съвест, или искат да напреднат в кариерата. По едната ирония, мое съседче, новоизпечен уролог, за втори път го командироват там. Дано да му стигнат силите да издържи в оня ад.
  • 7 Курнелия

    6 1 Отговор
    Спътник с гаранция.
  • 8 Hoho Boho

    7 2 Отговор
    Тия са над два пъти повече ваксинирани от вългарите /42%/.
    С какво им помогнаха ваксините?

    Коментиран от #10

  • 9 1234

    5 0 Отговор
    Нали бяха ваксинирани, бре
  • 10 1234

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Hoho Boho":

    Спутник ваксина тия, много ваксинирани, в библията пише: последните ще бъдат първи, кой сега е номер 1
  • 11 Гого

    9 1 Отговор
    Аз ли съм изкукуригал или скоро ги брояха за отличници ! Издишат им опорките ама яко ! Който има акъл да мисли, кото няма сие за негова сметка

    Коментиран от #12

  • 12 Мани мани

    5 1 Отговор

    До коментар #11 от "Гого":

    А в Гибралтар 100% от болните са ваксинирани!
  • 13 а недейте

    3 1 Отговор
    защо да се доверявам на хитлер веле?
    Безмислено е!
Новини по държави: