Отидете към основна версия

6 237 95

Полша: Путин е виновен!

  • полша-
  • беларус-
  • граница-
  • александър лукашенко

По-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че ескалацията на напрежението може да въвлече Русия в конфликта

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще бъде в сряда на визита във Варшава, където ще разговаря с полския премиер Матеуш Моравиецки за бежанската криза на границата с Беларус. Пред комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент генералната директорка на дирекция "Миграция и вътрешни работи" на Европейската комисия Моник Париа заяви, че ситуацията се влошава с всеки изминал ден.

"В неделя Европол алармира Фронтекс и страните-членки, че група между 200 и 300 души се е струпала на границата между Беларус и Полша с намерението да я прекоси", каза Париа. Тя допълни, че те са били съпровождани от представители на беларуските власти, които са били оборудвани така, че да не допуснат връщането им обратно. Париа цитира данни на полските служби, според които вчера откъм границата на Беларус е имало около 2000 мигранти. Около 8 000 мигранти са влезли в ЕС през тази година оттам през Латвия, Литва и Полша.

Литовската депутатка от Европейската народна партия Раса Юкневичиене определи кризата като "криза с контрабанда на мигранти, оркестрирана на държавно ниво". "Това е престъпление и ние трябва да го разглеждаме точно като такова", каза тя и допълни:

"Разбира се, че Кремъл стои зад всичко това. Разбира се, че оттам следят ситуацията. Днес Лавров предложи ЕС да даде пари на Лукашенко, за да задържа мигрантите. Но ситуацията не е същата като в Турция, защото мигрантите там бягат от война. А тук пътят им не е естествен - той е изкуствено оркестриран от Ирак и от други страни".

Руският президент Владимир Путин стои зад ескалацията на напрежението по границата между Полша и Беларус, заяви от своя страна полският премиер Матеуш Моравиецки по време на извънредно заседание на Сейма във връзка със ситуацията.

През последните два дни хиляди имигранти, предимно от Близкия изток, се опитват да влязат в Полша от Беларус в опит да потърсят убежище в Европейския съюз. Според Варшава, имигрантите са транспортирани и придружавани до границата от властите на Беларус като част от хибридна атака, целяща да дестабилизира Полша и ЕС.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще бъде утре във Варшава, където ще разговаря с полския премиер Матеуш Моравиецки за бежанската криза на границата с Беларус.

По-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че ескалацията на напрежението може да въвлече Русия в конфликта.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания