Last news in Fakti

13 Ноември, 2021 19:00 7 245 19

Полша е потресена: Защо бе оставена да умре бременната Изабела

  • полша-
  • аборт-
  • изабела

Първоначално ръководството на болницата защити безусловно лекарите, които са били дежурни във фаталната нощ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Полша е потресена от смъртта на бременната Изабела. Мнозина се питат дали лекарите не са предприели нужната операция само защото са се страхували от новия строг закон срещу абортите. Възмущението е огромно.

Хиляди поляци излязоха в събота по улиците на страната. Техният протест премина под мотото: "Нито една жена повече! Поход за Изабела". Изабела е 30-годишната бременна жена, починала преди около месец от отравяне на кръвта в болница в Пшчина, Южна Полша.

Нейният случай стана известен едва през последните дни, след като беше огласен от адвокатката на семейството ѝ. Критици на управляващите националконсерватори смятат, че тази смърт е била причинена от новия строг закон за абортите, приет в началото на годината.

"Звукът на тишината" в море от светлини

В столицата Варшава няколко хиляди души преминаха в протестен марш от сградата на Конституционния съд до здравното министерство. Участниците в протеста носеха портрети на починалата жена. На дворцовия площад протестното шествие спря за малко, за да прозвучи известната песен на Саймън и Гарфанкъл „Звукът на тишината“, докато участниците светеха с фенерчета.

Според организаторите на проявата, такива протести са се провели на повече от 70 места в страната – не само в големи градове като Варшава, Гданск или Вроцлав, а също и в малки населени места. В Пшчина, където се е разиграла трагедията с починалата родилка, също се проведе мълчалив протестен поход.

В Лодз демонстрантите се събраха и пред сградата на управляващата партия „Право и справедливост“ (ПиС). Там те запалиха свещи и издигнаха лозунги срещу полската десница. „Аз съм едно нищо, просто някаква вещ. Страхувам се“, заяви една от протестиращите. Във Вроцлав участниците в протеста скандираха по адрес на правителството: „Имате кръв по ръцете!“.

Смърт в болницата

Изабела била приета в болница по спешност през 22-та седмица от бременността, след като изтекла околоплодната ѝ течност. Кратките електронни съобщения, които тя изпращала на майка си, разкриват разигралата се драма: “Те (лекарите) не могат да направят нищо. Чакат плодът да умре или да започне спонтанен аборт, иначе рискувам да получа сепсис. Сърцето на бебето трябва да спре или да настъпи спортанен аборт, за да се намесят.“

През нощта установяват, че плодът е мъртъв, но още преди да се направи цезарово сечение, за да бъде изваден, състоянието на родилката се влошава драматично. Битката за нейния живот продължава няколко часа, накрая жената издъхва. Тя оставя съпруг и дъщеря.

Смъртта на младата жена разпали с нова сила стария спор по темата за абортите в Полша. През октомври 2020 г. Конституционният съд на страната обяви за противоконституционна разпоредбата, която позволяваше абортирането на тежко увредени зародиши. С това допълнително беше затегнато и бездруго доста рестриктивното право на аборт в Полша, действащо от 1993 година. Това породи масови протести в страната, но правителството не отстъпи. През януари новият закон влезе в сила.

Първоначално ръководството на болницата защити безусловно лекарите, които са били дежурни във фаталната нощ. В петък обаче двамата лекари бяха временно отстранени от работа, а прокуратурата започна разследване.

"Това е ужасна трагедия. Имаме един репресивен закон и затова лекарите се презастраховат. Все повече жени се страхуват. Казват, че повече никога няма да раждат деца в Полша“, казва Кристина Кацпура от организацията „Обединение за жени и семейно планиране“.

Примерът с Ирландия

Този четвъртък със случая ще се занимае и Европейският парламент. Защитниците на правата на жените в Полша се надяват техните протести да доведат до промяна на рестриктивния закон. Те дават пример с Ирландия, където след референдум през 2018 година беше отменена забраната за абортиране.

Полският премиер Матеуш Моравецки твърди, че решението на Конституционния съд не е влошило ситуацията на жените в Полша. “Ако животът и здравето на родилката са застрашени, прекъсването на бременността е позволено“, уверява правителственият ръководител.

А радикалните защитници на човешкия живот не отстъпват. От фондация „Pro Prawo do życia“ („За правото на живот“) предлагат на парламента още по-рестриктивен закон, според който всеки аборт трябва да се разглежда като убийство на дете и да се наказва с до 25 години затвор.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 23 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Историята

    60 12 Отговор
    "A рaдикaлнитe зaщитници нa чoвeшкия живoт нe oтcтъпвaт. Oт фoндaция „Prо Prаwо dо żyсiа“ („Зa прaвoтo нa живoт“) прeдлaгaт нa пaрлaмeнтa oщe пo-рecтриктивeн зaкoн, cпoрeд кoйтo вceки aбoрт трябвa дa ce рaзглeждa кaтo убийcтвo нa дeтe и дa ce нaкaзвa c дo 25 гoдини зaтвoр." - Забрана на аборти, на това ли му казват демокрация, свободни ли ще сме по този начин? Затова ли сега унищожават част от хората с този изкуствено създаден ковид?
  • 2 Както казах

    57 7 Отговор
    религиозните простотии са кръвопроливали Европа 20 века, не може да мине и един век без да започнат с клането наново. ако човечеството позволи религиозната лудост да се върне отново, апокалипсиса е неизбежен, заличаването на човечеството винаги е бил техен приоритет
  • 3 ????

    71 8 Отговор
    Тези шляхтчи съвсем са изтрещели! Егати отношението на тези законодатели към жените! Малеее и това в 21 век в Европата? То бива вярващи, бива ама това е възраждане на инквизицията!
  • 4 Сандо

    16 21 Отговор
    Полша и поляците трябва да бъдат превъзпитани и вкарани в емрогейските релси.
  • 5 другарят

    60 15 Отговор
    Не вярвайте на нацистката медия дойче веле! Тези лицемери изобщо не им пука нито за жените, нито за децата! Просто използват случея против неудобното им правителство в Полша! Защо тези лицемери не се развълнуват от починалата преди два дни на полската граница бременна кюрдка , която е искала да замине за Германия.?? Защо не се загрижат за ежедневно насилваните и принуждавани на проституират млади българки и други момичета по улиците в Германия!??? Защо не спират да говорят за истанбулски конвенции и "права на жените", а са превърнали Германия в публичният дом на Европа и за това си затварят очите?? Тези боклуци са същите изроди, както техният учител-Гьобелс!!
  • 6 Перо

    29 6 Отговор
    Където религията е върховния съдник в държавата,така се получава!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 случаен

    5 6 Отговор
    поредната жертва в името христово
  • 11 Здравна каца

    12 4 Отговор
    В тикволандия има стотици подобни случаи и на никой не му пука, ако някой умре, го пишат ковид и всичко е точно, стига кинти да падат.
  • 12 Защо?

    6 2 Отговор
    Защото се слага религията като определяща пред човешките нужди и реалният живот.
  • 13 Poland

    2 6 Отговор
    Защото сме католици, жалки православни скотове.

    Коментиран от #14

  • 14 С тези приказки

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Poland":

    Само си мислите, че сте католик. В същност сте като една друга човешка част с три букви, която може да видите само в огледало.
  • 15 Словянин

    5 0 Отговор
    Католически фашизъм.
  • 16 Матей

    1 0 Отговор
    Такива бурни протести,не изглеждат спонтанно възникнали,изглежда като натиск за сваляне на полското правителство,което се опитва да изклинчи от евро-гейският процес.
  • 17 ДжафДжаф

    1 0 Отговор
    Сега вече е повече от ясно защо Русия и Германия затриха Полша през 19-ти век. Тия фанатизирани пиандета наистина требе да бъдат заличени от картата.
  • 18 плевен

    0 1 Отговор
    Аз не разбрах, тези дето толкова хълцат за абортите, приемат ли за човеко, съществото на което му тупа сърчицето? Кой има право да спре това сърце? Това е водораздела, а не религията.
  • 19 незнайко

    0 0 Отговор
    Навсякъде във всички държави има по нещо гнило което се нуждае от поправка !!! В края на краищата Полша е в ЕС и този техен закон за забрана на абортите е в разрез с европейските разбирания !!! Това доказва, че ЕС е "ГОЛА ВОДА" !!!