Отидете към основна версия

3 316 36

Джонсън с предупреждение към Запада за руските доставки на газ

  • борис джонсън-
  • газ-
  • русия-
  • газпром

По-рано през деня от "Даунинг стрийт" изразиха загриженост от струпването на руски войски по границата с Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Британският премиер Борис Джонсън предупреди, че Западът скоро ще трябва да направи избор между това дали да разчита на руски газ или да защити Украйна на фона на продължаващото напрежение по границите на Източна Европа, съобщи „Гардиън“.

В послание към европейските държави, които са силно зависими от доставките на руски газ, Борис Джонсън предположи, че Владимир Путин може да е напълно сериозен като става дума за ограничаването на доставките по тръбопроводите, които минават през Източна Европа, ако Западът даде знак, че е готов да защити Украйна. Джонсън обвини също автроритарния президент на Беларус Александър Лукашенко, съюзник на Русия, в „долен“ опит да да създаде мигрантска криза по границата с Полша в стремежа си да подкопае европейското единство.

„Гардиън“ пише, че сега се очаква външните министри на ЕС да разширят санкциите срещу Беларус, което ще включва авиокомпании, туристически агенти и физически лица, за които се твърди, че помагат за примамването на мигранти в Европа в рамките на така наречената „хибридна атака“ срещу блока. Борис Джонсън направи своя коментар късно снощи по време на годишния банкет на Корпорацията на лодонското сити.

По-рано през деня от "Даунинг стрийт" изразиха загриженост от струпването на руски войски по границата с Украйна. Русия отрече твърденията, че се готви да нахлуе в Украйна, след като украинското министерство на отбраната съобщи, че около 90 000 руски войници се намират в района.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 22 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: