Last news in Fakti

15 Ноември, 2021 16:05 2 086 4

"Северен поток 2" няма да получава природен газ от Беларус

  • северен поток 2-
  • газ-
  • природен газ-
  • русия-
  • германия-
  • беларус-
  • европа-
  • дмитрий песков-
  • александър лукашенко-
  • ес

Това заяви говорителят на Кремъл

"Северен поток 2" няма да получава природен газ от Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия няма да пренасочва доставките си на природен газ, първоначално разпределен за Беларус, към газопровода "Северен поток 2" за Европа, след като той започне да работи. Това заяви в понеделник пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде агенция ТАСС, съобщи БНР.

Коментарите на Песков идват, след като руският президент Владимир Путин изрази надеждата си, че неговият беларуски колега Александър Лукашенко няма да изпълни заканата си и да блокира транзита на газ към Европейския съюз. Така Лукашенко отговори на продължаващата криза в отношенията между Брюксел и Минск, тъй като хиляди мигранти от Близкия изток се опитват да влязат в блока през Беларус.

Песков добави, че Русия е готова да действа като посредник в преговорите между ЕС и Беларус, повтаряйки подобно заявление от страна на президента Путин. Думите на руския президент Путин за транзита на газ през Беларус не означават, че Москва може да намали доставките през тази страна след пускането в експлоатация на "Северен поток 2", посочи Песков пред репортери. По-рано Путин изрази надежда, че Минск няма да прекъсне транзита на руския газ към страните от ЕС, като отбеляза, че това не само ще навреди на европейския енергиен сектор, но и няма да допринесе за разширяването на отношенията на Русия с Беларус като транзитна страна.

Запитан дали думите на Путин означават, че Русия може да намали транспортирането на през Беларус след пускането в експлоатация на "Северен поток 2", Песков отговори: "Не, не го направи". Той също така беше попитан дали руският лидер е успял да обсъди с белоруския си колега Александър Лукашенко изявленията на последния, по-специално относно възможността за спиране на транзита на газ към страните от ЕС, и дали Москва подкрепя подобна реторика. Песков само отбеляза думите на Путин, че Беларус е суверенна държава и той допуска възможността за емоционални решения от страна на Лукашенко.

Въпреки това руският президент "все още изразява надежда и дори увереност, че няма да окаже влияние върху транзита на газ и върху изпълнението на ангажиментите на Русия към потребителите на газ в Европа“, добави Песков. "Има постоянни контакти между двамата президенти, като се споделя цялата необходима информация", каза той. Русия отхвърля твърденията на Държавния департамент на САЩ относно участието на Русия в беларуската криза като напълно погрешни, посочи още Дмитрий Песков. Разсъждавайки върху мнението на САЩ, че кризата в Беларус е изфабрикувана от Лукашенко с помощта на Русия, за да отвлече вниманието на обществеността от дейността на Москва в Украйна, Песков определи тези обвинения като "погрешно тълкуване на миграционната криза". "Искам да ви припомня, че руският президент Владимир Путин недвусмислено каза в интервю, излъчено в събота, че напълно отхвърля всякаква възможност за участие на Русия в случващото се с мигрантите на беларуско-полската граница“, каза Песков.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ами то само това оставаше?

    9 0 Отговор
    Ало редактора ?? Пиши нещо по смислено!!
  • 3 Гошо

    10 0 Отговор
    Много знаете вие какво ще правят руснаците Ама е така да си кажете нещо От другата седмица падат температурите Русия не проявила интерес за резервиране на допълнителни количества през Украйна и Полша ,остава това което е договорено предварително Та ....няма нужда от повече приказки И на Жириновски и Рогозин ще се молите
  • 4 АУУУУУ

    2 2 Отговор
    БРАТ, БРАТ НООООО СИРЕНЕТО... ТОЕСТ ГАЗА Е С ПАРИ..... РУСИЯ НЯМА ДА ДАДЕ НИТО ЦЕНТ НА БЕЛАРУС..... ТОЕСТ ТЕ ПОДДЪРЖАТ БЕЛАРУС..... ВИРТУАЛНО 😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Новини по държави: