Отидете към основна версия

1 720 25

Предложение: ЕС да има 5000 души за бързо разполагане

  • жозеп борел-
  • бързо разполагане-
  • ес-
  • беларус-
  • войници

ЕС е изправен пред различен вид заплахи

Снимка: БГНЕС/ EPA

Върховният представител по външната политика и сигурност на ЕС Жозеп Борел е предложил на днешното заседание на министрите на външните работи и на отбраната на ЕС да бъдат създадени сили за бързо разполагане на Общността, които да наброяват до 5 хиляди души. Предложението е в рамките на стратегическия компас, който днес е бил предмет на дебатите, предаде БНР.

"Общата гледна точка беше, че сме изправени пред нестабилност, конфликти, заплахи за нашата сигурност и използването на хибридни тактики, каквито виждаме на границата с Беларус. Нещо, което само до преди няколко месеца бе трудно да си представим", заяви Борел.

Той припомни, че класическата разлика между война и мир намалява и вече не е между бяло и черно: „Това, което се случва на границата с Беларус, ясно показва, че сме изправени пред различен вид заплахи, където всичко е превърнато в оръжие. Мигранти, човешки същества, са качени на самолети, откарани на няколко хиляди километра, превърнати в оръжия и изпратени на границата като нов инструмент за дестабилизиране. Именно с това се занимава стратегическият компас - да създаде подготовка за отговор на тези заплахи“. Борел подчерта, че тези сили не са създадени за противопоставяне на НАТО, а като негово допълнение. "Няма алтернатива на Пакта за териториалната защита на Европа", заяви той. Генералният секретар Йенс Столтенберг е присъствал на работния обяд с министрите днес.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.

Свързани новини