Last news in Fakti

17 Ноември, 2021 16:32 2 466 41

Смърт и страдания на източната граница на ЕС

  • беларус-
  • граница-
  • трагедия-
  • страдание-
  • ранени-
  • мигранти-
  • александър лукашенко-
  • ес-
  • полша-
  • зима

Решение на кризата не се вижда, а хиляди мигранти са застрашени от глад и измръзване

Смърт и страдания на източната граница на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Той е едва на 19 години, когато го погребват в малкото село Бохоники, близо до полската граница. Мястото, където трупът на Ахмад ал Хасан бе положен, има интересна история: през 17 век тук се заселват татарски мюсюлмани. Малка част от тях е останала по тези земи, но местната общност се чувства длъжна да погребе момчето като един от своите. „Той беше човек, мюсюлманин и все още млад“, казва кметът Мачей Шчеснович. Момчето заслужава достойно погребение.” Гробът на Ахмад се намира на хиляди километри от родния му град Хомс, унищожен по време на гражданската война в Сирия.

“Истинска трагедия”

Младият сириец решава да напусне бежанския лагер в Йордания и да тръгне към Беларус, след като е прочел в социалните мрежи, че през Минск се открива лесен път към Европейския съюз. Момчето иска да продължи образованието си и да получи шанс за нормален живот. Правителството на Лукашенко систематично разпространява тази дезинформация. Последиците от нея са ясни: хиляди тръгват към Беларус, най-вече от кюрдските райони в Ирак, Сирия и Афганистан.

Ахмад умира в края на октомври, докато се опитва да премине границата през леденостудената гранична река Буг заедно с един кюрд от Ирак. Дали беларуските граничари са ги принудили да минат оттам не е ясно, но има многобройни свидетелства за това, че военните се опитват да принуждават мигрантите да прескачат огради и прекосяват гори и тресавища. В малката джамия в Бохоники общността се е събрала, за да се помоли за Ахмад. Евгения е отчаяна от положението, в което се намират мигрантите по границата: „Ужасно е да гледаш как хората измръзват до смърт там, това е трагедия. За мен това е просто трагично, не разбирам как някой може да позволи да се случва подобно нещо.“

Доброволците са безпомощни

Сред живеещите в граничния район има много хора, които искат да помагат. Както в Бохоники, така и на други места се събират топли дрехи и хранителни продукти. Но само няколко души от полските неправителствени организации работят тайно в района. Те не смеят да влизат в отцепената зона на границата, защото рискуват да бъдат арестувани. В тайни операции през нощта те се грижат само за тези мигранти, които могат да предават местонахождението си през мобилен телефон, и които вече са на километри от границата.

„Първото, което граничарите правят, е да вземат мобилните телефони на мигрантите“, казва Агата Колоджей от неправителствената организация "Ocalenie". Тя е изтощена и признава, че властите правят всичко възможно, за да възпрепятстват работата ѝ. „Понякога помагаме на хората в гората през нощта, но ако се натъкнат на граничари биват връщани обратно в Беларус. Срещаме бежанци, които шест или седем пъти са били прехвърляни през границата, но продължават да опитват.“ Агата е виждала с очите си как плачеща жена е транспортирана обратно през границата заедно с малките си деца. Граничарите не се поколебали да върнат и мъж със сърдечен проблем, който е бил настанен в местна болница. “Следващата вечер получихме съобщение от него от другата страна на границата“, казва Агата. Усилията ѝ се оказват напразни.

В нарушение на международното право

Подобни действия противоречат на международното и европейско право, казва Агата, но правителството във Варшава ги позволява. Европейският съюз не предприема никакви действия, въпреки че европейското право се нарушава десетки пъти всеки ден. Само в нощта на понеделник срещу вторник полската полиция съобщи за 200 опити на мигранти да преминат границата и 29 т.нар. „връщания обратно от територията на Полша“. В полските медии мигрантите са обрисувани като опасност за националната сигурност, като нарушители на граничните правила и икономически мигранти, които нямат работа в Полша и в Европа. Показват се шокиращи кадри, говорещи за това, че децата се използват за оказване на натиск над властите. Възрастни издишвали цигарен дим в лицата на децата, за да ги накарат да плачат. Вестник “Газета Полска” пише: “Неправителствените организации по границата са хибридно оръжие на Путин. Те се използват срещу Полша и вредят на сигурността на страната като блокират изграждането на ограда”.

“Не бих им дал и одеяло”

Правителството във Варшава обяви, че ще започне изграждането на 180 километра ограда по границата с Беларус през декември. Кшищоф Босак от крайнодясното обединение „Конфедерация“ написа: “Не бих дал на мигрантите и одеяло, видях двама братя да бият собствената си майка в присъствието на лекар.“ Посланието е, че става дума за враждебни хора, които не идват в Европа, защото ги преследват у дома, а защото искат да отидат в Германия.

В полската преса мигрантите на границата постоянно се обрисуват не като хора в нужда, а като размирници. Правителството във Варшава прави всичко възможно, за да поддържа този имидж и възхвалява “героичната гранична полиция”, която се бори за отечеството в студа. Общественото мнение в Полша обаче е разделено. Според проучване, 50 процента от поляците подкрепят връщането на мигрантите обратно през границата, но 60 процента са на мнение, че те трябва да имат право на нормална процедура за получаване на убежище. Мартин Дума, ръководител на социологическия институт „Ибрис“, казва: “Търсим си извинение да не изглеждаме лоши и жестоки”. Което не е много трудно, тъй като обективно отразяване на случващото се в отцепения граничен регион е невъзможно.

Автор: Барбара Везел


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Друга тема

    2 18 Отговор
    Бългaрия трябвa дa ce ocвoбoди чрeз виcшe, cлeд тoвa трябвa дa cтaни любoвницa нa Руcия и зaeднo дa oпрaвим cвeтa !
    Турция ce oпитвa дa издигни Китaй ! Турция иcкa Китaй дa e първa cвeтoвнa cилa ! Турция иcкa дa бъди cвършeнo c Руcия ! CAЩ cъщo иcкaт дa бъди cвършeнo c Руcия !

    Коментиран от #3, #31

  • 2 Варненец

    39 3 Отговор
    А защо не си стоят на топло? Някой да ги е викал?

    Коментиран от #16, #26

  • 3 Варненец

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "Друга тема":

    Не си ли доста неграмотен, за да се изказваш?
  • 4 МДААА

    15 8 Отговор
    Ами Полша да ги приема немедлено!!! И да ги праща към мястото за където са се запътили.

    Коментиран от #22

  • 5 Дуай Липа

    23 6 Отговор
    Я да се замислим кой и как предизвика тази мигрантска криза? Някой? Един поне останал да може да мисли самостоятелно без телевизор?

    Коментиран от #38

  • 6 Америка е враг на човечеството

    17 6 Отговор
    Не ударите ли базите на нато в Европа ще става все по лошо.
  • 7 РЕАЛНО

    29 1 Отговор
    КАКВО ТЪРСЯТ ТАМ ?

    Коментиран от #23

  • 8 Шоп

    31 1 Отговор
    Тези хора са платили много пари летяли са със самолет до летище Истамбул там са чакали връзка за Беларус.Това не са мигранти,това са туристи.Богати,агресивни дошли умишлено да създават проблеми.
  • 9 случаен

    20 1 Отговор
    Ако са мигранти по международното право да минат през официалните ГКПП ,а не да се движат на стада през долини и реки............
  • 10 LEVSKI LOM

    14 0 Отговор
    ауууууууууууууу пуснах сълза бе....... каква трагедия само
  • 11 Лукашенко

    7 7 Отговор
    Ми аз се уговорих с Путин да превозваме със самолети мигранти до Беларус и да ги пускаме на поляците, ако не ги искат им спираме газта на Европа да замръзнат, ама Поляците се оказаха принципен народ, БРАВО!
  • 12 Kcaniba

    8 4 Отговор
    Паляците се повтарят в историята!!! Преди втора и след втора световна, са прваили еврейски погроми.

    Коментиран от #15

  • 13 кикикор

    22 0 Отговор
    Тъжно е, че млад човек е починал, но арабските държави го няма този студ, да отиват там
  • 14 Чичо Вова

    2 4 Отговор
    Демократичните Западни държави убиват хора и ги поливат с разни течности на студа. Имаше един такъв преди 80 години, от там доди, ма идвам избега после
  • 15 LEVSKI LOM

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Kcaniba":

    нали ти казах че пуснах сълза за загиналото Чаве....... но 30те му братя и сестри ще компенсират загубата
  • 16 Мда

    4 12 Отговор

    До коментар #2 от "Варненец":

    А защо просто поляците не пуснат хората нали ЕС каза че ги искат що ги лъжат

    Коментиран от #21

  • 17 Ха ха ха

    5 5 Отговор
    Те отиват при баба меркел. Никой няма да остане в Полша.
  • 18 Този

    14 0 Отговор
    От всичко написано разбрах единствено, че Поляците са 110%
  • 19 Дойче зеле, нали? 😁

    12 0 Отговор
    Сигурен бях,пропагандата не спира...
  • 20 Айде няма нужда

    17 0 Отговор
    А камъни как хвърлят по полицаите бранещи подчертавам собствената си държава ? А изнасилванията , побоите, нападенията с нож , лък , бомби срещу приютилите ги ?
    За тях Дойче Зеле ще изкаже ли мнение ?
  • 21 Варненец

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мда":

    Въпросът е, чий го дирят тук, нали замръзват, да си седят у пустинята, там няма да замръзнат. Тебе ако те извикат там, ще отидеш ли?
  • 22 МНЕЕ

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "МДААА":

    Студено ли им било? Аушвиц много бързо може да ги затопли още преди да стигнат "там, накъдето са се запътили" ! А на тебе ти пожелавам, ако някой твой комшия види някой "познат на полицията" субект, че се е "запътил" към дома ти, хич да го не спира - не е толерантно😏, нали! А и ти, вярвам, няма да възразиш... нали😏?
  • 23 Поздрави!

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "РЕАЛНО":

    Кратко и ясно, и никой соросоид досега непосмя и да гъкне👍!
  • 24 Sassin

    6 3 Отговор
    Само да попитам!
    Лукашенко ли баттардиса Сирия и Афганистан?
    Беларуската армия беше ли другаде последните 30г освен в Беларус?Някой умрял! ок.Всеки ден умират млади хора! Но!
    Тези същите които сатанизират Лукашенко защо не кажат колко избиха милиона избиха само за пет години в Сирия,Либия,Ирак,Емен,Афганистан и Армения?
    Презирам всеки от дъното на душата си който дръзне да оспорва сатанинстката англосаксонска реалност!
    Поне наште журналисти мслко от малко се дъобразявсйте къкви новини разпространявате!

    Очаквам отговори само от атлантически фусти м..род!

    Коментиран от #27

  • 25 Това невежо

    11 0 Отговор
    племе не знае ли, че в Саудитската АраПия е бая по-топло? И защо братята им мохамедани саудитците досега САМИ не са ги прибрали на топличко? А уж ислямът бил мирна и човеколюбива религия? Айде, ние за тях сме получовеци, ами тия???
  • 26 Демократизираха

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "Варненец":

    Демократизираха ги и бягат ужасени...

    Коментиран от #28

  • 27 Sissan

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "Sassin":

    Чудесно! Като нищо не е бастисал, защо му трябваше да ги пуска в Белорусия? Ислямски свят широк - да ходят там!!! И преди да ми отговориш, ако изобщо го направиш - да ти припомня нещо - талибаните, ал кайда и "ИД", които също имат заслуга, и то огромна, за сегашното дередже в Сирия и Афганистан, НЕ са нито християни, нито будисти, нито хиндуисти. Сети се сам какви са😏!!!

    Коментиран от #32, #33

  • 28 Варненец

    11 0 Отговор

    До коментар #26 от "Демократизираха":

    И що бягат насам, да си ходят в ОАЕ, Дубай и другите резани.
  • 29 ГОСТ

    7 1 Отговор
    Сириеца си е бил вече в лагер ,къде е тръгнал на .............
    Пак не доволен Само аванта на чузд гръб .
    Ами Европа като са толкова хуманни да ги пуснат не да ги държът гладни и жадни и стена да строят . Те може а Тръмп не .Какво двуличие
  • 30 Жоро

    12 0 Отговор
    Абе стига с тези сълзливи простотии бе! Аз живея и работя в Германия. Тука си е.а м.м.та . Тая паплач идва тук само да плюска наготово. Забравете,че тези ще работят някога. Гадни арогантни завоеватели, дето превзеха Европа с к.р . Идват и се налагат яко. За никаква интеграция не може и да става дума. След десет години арабския ще е национален език в Германия. До тогава тея ще са изпапали пенсиите на работещите хора и ще са наложили Шериата. Махнаха кръстовете от католическите училища дори, няма коледни украси, сега пък искат да махнат Коледните базари, щото видите ли, били сме накърнявали религиозно тези паразити. .. В детската градина на децата ми са общо 180 деца. От тях само осем са християнчета... изводите ... сами
  • 31 гостенин

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Друга тема":

    стига си спамил тая простотия под всяка статия ненормалник!
  • 32 Sassin

    3 4 Отговор

    До коментар #27 от "Sissan":

    Да ще ти отговоря!
    Ти прочете ли кво писах !!!! Ььь?🧐
    Ако мога у вас ще ги докарам!
    Заради олигоф.......ени/ки като тебе родината ни е на това дереже!
    На още атл.. фусти да отговарям ли?

    Коментиран от #35

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Любопитко

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Sassin":

    Ма не пишеш У ВАС ще ги пуснеш ли;-), "умнико" соросозавидим...

    Коментиран от #36

  • 36 Sassin

    2 4 Отговор

    До коментар #35 от "Любопитко":

    Мога и у вас една газка да разтоваря,без пари💪🏼

    Коментиран от #37

  • 37 Любопитко

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Sassin":

    Ма ти У НАС и един БелАЗ можеш разтовари... по стар соросоиден обичай с чужда пита бащин помен ше направиш;-). Но У ВАС категорично ги не щеш, ъ? ...Ма що така, я ги виж - все хубави хора - инжелери ядрени, неврохирурзи и ИТ спецове...таман ще ти оправят плачевния ( както е видно от "шедьоврите" ти) генофонд
  • 38 О. Ч. З

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дуай Липа":

    За мен две страни са виновни
    Едната се чуди във коя държава да утиде да ги спасява от ресурсите им
    А другата една тъпа патка ги покани като си мислеше че ще им работят като турците
    А са ми кажи дали е възможно момче на 19г да иска да продължи да учи като държавата му е във гражданска война над 10г и най вероятно не знае нищо друго освен да се бие
  • 39 Жоро

    4 0 Отговор
    Абе тея лъжи за ученето са ги научили много добре. Как ще учи, като тея не желаят да учат немски език. Той няма и килийно образование, камо ли да продължи да учи. Тея се интересуват само от корана и как да изкопчат още нещо от държавата. Тук е пълно с религиозни училища и там тея навлеци са много активни. На него са му обещали пари, къща и бяла робиня.И си ги искат! Бягали от войната и мизерията. Ами хайде тогава да преместим цяла Африка, Афганистан и т.н. в Европа бе! Ама съм сигурен,че за нула време ще направят същия бардак. Толкова си могат.
  • 40 грух

    4 0 Отговор
    Дойче веле - познах само по мазното необективно и пропагандно заглавие !
  • 41 ИВАН

    3 0 Отговор
    И бебетата знаят, че арабите им плащат пътните - по този начин превземат Европа без бой - идват, развъждат се и готово - иди после се оправяй с тях, строят им джамии, хранят ги, пари им дават, а тяхната работа е само да се размножават - европейските народи сами изхранват бъдещите си убийци