Отидете към основна версия

2 920 31

„Най-успешният съюз в историята”: Турция се врече в любов на НАТО

  • нато-
  • турция-
  • отбрана-
  • алианс-
  • хулуси акар-
  • сигурност-
  • черно море-
  • анкара-
  • тероризъм

Турция прави всичко по силите си, за да защити границите на НАТО, обяви Анкара

Снимка: Shutterstock

Въпреки различията по ключови въпроси през последните години, Турция се врече в любов на НАТО и подчерта, че това е най-успешният съюз в историята. Турция, която е с втората най-голяма армия в Алианса, обяви, че поставя НАТО в центъра на собствената си сигурност и в същото време е в центъра на сигурността на блока, предаде „Дейли Сабах”.

Изтъквайки, че отговорността на международните организации за сигурност и отбрана е по-тежка от всякога, турският министър на отбраната Хулуси Акар каза: „НАТО е организация, която формира основата на сигурността на Европа след Втората световна война. Ние вярваме, че НАТО, като най-успешният съюз в историята , е жив и активен, както винаги е бил".

Подчертавайки факта, че Турция е член на НАТО от близо 70 години, Акар каза: „Докато Турция се бори срещу ДАЕШ, Ал Кайда, ПКК, ФЕТО и други терористични организации, продължава да допринася непрекъснато за ученията, структурата и персонала на Алианса. Турция прави всичко необходимо, за да защити границите на НАТО и Европа от тероризъм, контрабанда и трафик на хора. Като втората по големина армия на НАТО, тя споделя бремето на Алианса и всички негови ценности, поставяйки НАТО в центъра на собствената си сигурност и в същото време е в центъра на сигурността на НАТО“.

През последните години имаше напрежение между Турция и някои от нейните съюзници в НАТО. Анкара, която е членка на НАТО от 1952 година, обяви, че Турция изпълнява всички свои задължения към организацията, но нейните отбранителни нужди не винаги са задоволени. Турция обвини САЩ и други членки на Алианса, че си партнират с терористични организации, подкопавайки доверието по този начин. Вашингтон, от своя страна, критикува Турция заради покупката на руски ракетни системи С-400, което според американците застрашава сигурността на Алианса. НАТО не успя и да защити Турция от разрушителния характер на гражданската война в Сирия. Въпреки различията, Турция си остава една от най-важните членки на най-великия отбранителен съюз в историята - НАТО.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: