Отидете към основна версия

5 329 62

Путин се е ваксинирал със спрей за нос

  • спутник v-
  • спрей за нос-
  • спрей-
  • коронавирус-
  • русия-
  • владимир путин-
  • путин-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • москва-
  • деца

В Русия темпото на ваксинационната кампания е бавно

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия обяви, че е допълнила групата си от ваксини срещу коронавирус "Спутник" с нова версия за деца и спрей за нос, който президентът Владимир Путин каза, че си е впръскал като подсилваща доза, предаде агенция "Ройтерс".

В излъчени по телевизията негови коментари Путин каза, че е бил ваксиниран с подсилваща доза шест месеца след инжектирането с първата доза ваксина "Спутник V", защото нивата на антитела в кръвта му са спаднали. Според него подсилващата ваксинация е била извършена с инжекция, а на следващия ден в двете ноздри му е бил впръскан прах.

"Това беше всичко - нищо не усетих. Нищо. Днес, след тези две процедури, сутринта вече поспортувах", каза държавният глава. Миналата година Русия бързо разработи ваксината "Спутник V", а Кремъл отдаде скорошния скок на инфекциите на широкоразпространеното нежелание на руснаците да се ваксинират. През октомври в Русия починаха най-много хора от началото на пандемията досега. Много хора се колебаят дали да се ваксинират и не се доверяват на официалните уверения за безопасността на ваксината - нагласа, която Путин се опитва да промени като разказва за собствения си опит с ваксинацията.

В свое отделно съобщение вицепремиерката Татяна Голикова каза, че здравното министерство ще одобри по-късно днес нова ваксина "Спутник М" за деца между 12 и 17 години и се очаква тя да е готова за използване в края на декември. Франс прес пък съобщава, че днес по време на заседание на министерския съвет, председателствано от Путин, той е отправил призив към сънародниците си да се ваксинират и да се реваксинират, но е потвърдил отново че се противопоставя на задължителна ваксинация. "Мисля, че ваксинацията трябва да остане доброволна", е подчертал Путин. В Русия темпото на ваксинационната кампания е бавно и едва 37,2 процента от руснаците са имунизирани срещу новия коронавирус.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания