Last news in Fakti

20 Януари, 2022 15:40 4 171 25

"Жива ваксина" за впръскване през носа - спасението от COVID-19?

  • спрей-
  • жива ваксина-
  • впръскване-
  • коронавирус-
  • спасение-
  • ваксини-
  • нос-
  • имунитет-
  • кристиан дростен-
  • вирусолог

Как функционира подобна ваксина? Крие ли рискове? И защо би била по-добра от другите?

"Жива ваксина" за впръскване през носа - спасението от COVID-19? - 1
Снимка: Shutterstock

Водещият германски вирусолог Кристиан Дростен заговори за "жива ваксина", която да се впръсква през носа. В интервю за германския "Тагесшпигел" той каза: "Това би била следващата важна стъпка в битката срещу COVID-19". Разработва ли се вече такава ваксина? Какво представлява тя? Крие ли рискове? По-добра ли е от другите? Тук обобщаваме отговорите на най-важните въпроси.

Работи ли се вече над "жива ваксина" срещу COVID-19?

Кристиан Дростен посочва, че вече се провеждат първа и втора фаза клинични изпитания на "живи ваксини" срещу COVID-19, които се впръскват през носа. Но те са свързани с много трудности. За изследванията са необходими хора, които "от една страна все още не са ваксинирани и все още не са заразени, но от друга страна имат положително отношение към ваксинациите и биха участвали в нещо подобно", обяснява вирусологът пред "Тагесшпигел" и добавя: "А тези хора вече са много малко".

Какво представляват "живите ваксини"?

Германската Централа за здравна просвета разяснява, че "живите ваксини" съдържат много малко количество патогени, "отслабени по такъв начин, че не могат да предизвикат разболяване". Подобни са ваксините срещу морбили, паротит (заушка), рубеола и варицела. Попадането на патогените в тялото чрез ваксинация имитира инфекция. В отговор имунната система образува антитела срещу нея. "Защитата след ваксинация обикновено продължава дълго време - при някои ваксини дори през целия живот", обяснява Федералното министерство на здравеопазването. Например след двойна ваксинация срещу морбили се приема, че имунната защита е доживотна.

Могат ли "живите ваксини" да те разболеят?

"Живите ваксини" обикновено не водят до боледуване. Има много редки случаи, в които ваксинираният с "жива ваксина" развива симптоми на заболяване. Това би могло да се случи например след ваксинирането срещу морбили. "Става дума за лек, подобен на морбили обрив, който може да се появи няколко седмици след ваксинацията, но той не е заразен и протича леко", става ясно от информацията на Централата за здравна просвета.

Защо "жива ваксина" под формата на спрей за нос?

Кристиан Дростен говори за "жива ваксина" срещу COVID-19, която ще бъде впръсквана директно през носа и по този начин може директно да имунизира лигавицата. До момента всички допуснати до употреба ваксини срещу коронавирус са "систематични ваксини", т.е. поставят се чрез спринцовка в мускула в горната част на ръката. Те предпазват от тежко протичане на COVID-19, но не осигуряват "стерилен имунитет" срещу коронавируса. Това означава, че ваксинираните могат да се заразяват и съответно да разпространяват вируса.

Още през лятото Кай Шулце от центъра за изследване на инфекции "Хелмхолц" обясни, че имунната защита, базирана в лигавицата, може да блокира изцяло приемането на вируса. Тоест: когато ваксината бъде приложена директно през носа, се изграждат антитела и там, където те са най-необходими: в дихателните пътища. Следователно тези, които са били ваксинирани с ваксина през носа, вече няма да допринасят за разпространяването на инфекциите, а това води и до друго - няма да се появяват варианти, които избягват защитата от ваксинацията. Вече е наличен подобен назален спрей срещу грип - на фармацевтичната компания AstraZeneca. Ваксината се препоръчва за деца и младежи на възраст между 2 и 17 години, съобщава институтът "Паул Ерлих".

Защо е трудно производството на подобна ваксина?

Причината е, че както ваксините за впръскване през носа, така и "живите ваксини" са сложни за разработване, обяснява Кай Шулце. В лигавицата има определени протеини, които служат като бариера за чужди тела, а и pH (водородният показателят) също оказва влияние. "Когато инжектираме нещо, можем да смятаме, че 100% остават в тялото, но когато впръскваме нещо през носа, резултатите са различни", посочва Шулце. Разработването на "жива ваксина" срещу коронавируса също представлява предизвикателство. За целта е необходимо патогенът да се отслаби толкова много, че в тялото вирусът да се появи като безвреден. Освен това изследователите трябва да предотвратят и мутацията му в организма.

Кой вече работи върху ваксини за впръскване и "живи ваксини"?

Производители на ваксини - като британската AstraZeneca и руската Генериум - в момента изследват колко ефективни могат да са техните препарати (Vaxzevria и Спутник V) под формата на спрей за нос. Други компании и университетски клиники, сред които има и няколко германски, също работят върху ваксини за впръскване през носа и върху "живи ваксини". Така например университетската клиника в Тюбинген разработва съвместно с института "Макс Планк" ваксина за впръскване. А Вюрцбургският университет работи върху "жива ваксина" срещу COVID-19 за орална употреба.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    59 3 Отговор
    Как се прави вакса, за вирус на който му нямаш оригиналния Щам за 2 месеца? Войната срещу Човешкия Геном продължава с пълна сила!
  • 2 😷😷😷

    56 3 Отговор
    А нешо под формата на прах за шмъркане няма ли ? За едни от ковиделита питам!
  • 3 СЛОНА

    45 3 Отговор
    САМО И САМО ДА ИМА ВАКСИНИ И ДА ПЕЧЕЛАТ ФАРМАЦЕВТИ И ДООКТОРЙЙ
  • 4 Софиянец

    41 3 Отговор
    Продуктово позициониране на поредния безполезен продукт. Редакторите пишете че е реклама.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ЗЕВС

    35 3 Отговор
    Е тия няма да се спрат , но да не забравят , че тоягата има ДВА КРАЯ .
  • 7 случаен

    33 4 Отговор
    Защо не се поинтересувате и не пишете нещох за БГ ваксината или ние сме много малки и не може да се изявяваме в здравеопазването,както вече и във всичко полезно за човека.Докога ще ни диктуват и дават наклон на ...........
  • 8 Псевдоним

    36 4 Отговор
    Скоро ще има и "ваксина" под формата на чипсове, снаксове и сникърси и ще я предлагат в лидл по левче бройката.
  • 9 И преди и сега

    23 3 Отговор
    Май разликата е никаква като механизъм на действие. Спестяват си иглите и спринцовките. Ако си със запушен нос ще ти се размине ваксинирането ! :))
  • 10 🇧🇬БАЙ Х@Й‼

    12 3 Отговор
    Забравете ковид, дайте си почивка с " "Q-rest" ‼️
  • 11 Стринка Тинка

    16 1 Отговор
    А ин витро кога бе момче?
  • 12 шеиеие

    24 1 Отговор
    Руснаците направиха такава ваксина още преди половин година. Защо не я внасяме нея, поне 7-8 месеца вече са я изпитали там.
  • 13 реш

    6 12 Отговор
    Има вече лекарство на Pfizer, казва се Praxlovid и се дава до третия ден на корона - заболяването. Американците са поръчали от него за милиарди.

    Коментиран от #22

  • 14 Госあ

    9 3 Отговор
    В Унгария има такава отдавна. Cansino. В Китай се прилага поне от 5-6 месеца. Па те знам кой по кво работи. На руснаците още не е пусната.
  • 15 Сталин е виновен

    27 2 Отговор
    Защото не изби всички Германски фашисти през Втората Световна.
  • 16 Христо

    21 0 Отговор
    Накрая верно ще започнат да пръскат препарати във въздуха и тогава вече няма спасение.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 химик

    6 1 Отговор
    pH (водородният показател) също оказва влияние. ТОВА Е ЗНАКЪТ ЗА НИВОТО НА КИСЕЛИННОСТ НА ОПРЕДЕЛЕНА СРЕДА. В ГЪРЛОТО,НОСА ИЛИ ЖЕНСКИТЕ ГЕНИТАЛИИ.
  • 19 Здрасти

    8 0 Отговор
    Руснаците не направиха ли вече такова лекарство. Дори Путин го изпробва.
  • 20 За мен си

    5 0 Отговор
    Да ви кажа не пука и никога няма да се ваксинирам стига вече с тия реклами
  • 21 Тези са пълни

    3 1 Отговор
    откачалки! И като даде "пробив" живата ваксина ... Умишлено ни заразяват.
  • 22 А,не, благодаря.

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "реш":

    От "Пфайзер" доста си изпатихме,поръчай си го ти това лекарство.
  • 23 Студопор

    3 0 Отговор
    Сега ще почнете да я слагате в дезодорантите, нали? :D :D :D
  • 24 сороснерес

    0 0 Отговор
    през носа влиза през г-за ще ни излезе..Стига с този вирус..видяхме че тези продукти са фалшиви никак не приличат на ваксини,не вършат работа..
  • 25 ле ле

    0 0 Отговор
    то бива изроди..ама с тези гадости който със сила слагат на хора..а после излиза че хич не ни помагат ...а от начало казваха Край спасени сме....ДОЛНИ ЛЪЖЦИ И МАНИПУЛАТОРИ..ФАРМА -МАФИЯ..ковачница на ФАЛШИВИ НОВИНИ..къде са сега тези герои учени..който спечелиха милиарди..на гърба на обикновени хора..
Новини по държави: