Отидете към основна версия

2 981 49

Зеленски съобщи за разкрит опит за преврат в Киев

  • украйна-
  • киев-
  • преврат-
  • володимир зеленски

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Русия няма нищо общо със събитията, за които твърди украинският президент

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент съобщи на пресконференция днес, че е получил информация за подготовка на държавен преврат "на 1-2 декември" и че има опити в него да бъде въвлечен Ринат Ахметов, най-богатият бизнесмен в страната.

"Не Ахметов подготвя държавен преврат. Ще ви отговоря на руски - хора, служби, някои представители на Русия и някои другари от Украйна обсъждат, че обществото било готово и че трябва да се предаде информация, че към момента Ринат Ахметов бил готов да се включи във въпроса за държавен преврат. Да го наречем така - смяна на действащия президент", заяви Владимир Зеленски, цитиран от Дневник.

По думите му в нагнетяването на напрежение участват и медии и че всъщност хора от обкръжението на олигарха опитват да го вкарат в схемата.

Ринат Ахметов е инициатор за учредяването на "Донгорбанк" - сега Първа украинска международна банка. Собственик е на "Систем кепитъл мениджмънт" и чрез тази компания държи контролния пакет акции в над 100 промишлени предприятия, в които работят над 200 000 души. Притежава и футболния клуб "Шахтьор" Донецк.

Зеленски допълни, че властите разполагат със звукозаписи, на които представители на двете страни обсъждат участието на Ахметов, но на тях не присъства неговият глас. "Но аз не вярвам в държавните преврати и не вярвам, че той ще хукне да се занимава с това", каза още президентът. След това той заяви ,че не може да разкрива повече информация.

Президентът покани бизнесмена с лично богатство от 7.6 млрд. долара (според сп. "Форбс") "да чуе информацията, която можем да споделим".

На 17 ноември депутат от управляващата партия "Слуга на народа" (бел.ред. - така се казва телевизионен сериал, донесъл популярност на актьора Зеленски) заяви, че Ахметов "премина към открита конфронтация с президента" и "е в ход подготовка на решителна атака по всички фронтове". Според Егор Чернев олигархът "има намерение да смени властта и да избегне деолигархизацията" като "прибегне и към саботажи и проблеми в енергийния сектор, където контролира 70% от топлофикациите и топлоцентралите на страната".

Зеленски е посочвал Ринат Ахметов сред хората, които може да попаднат в списък с олигарси съгласно подписания от него по-рано този месец закон за предотвратяване на заплахите за националната сигурност от такива лица. Държавните служители са задължени да подават декларации за контактите си с олигарси, а те, от своя страна, са длъжни да ги предупреждават, че са в такъв списък. Освен това на олигарси е забранено да правят дарения на политически партии.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Русия няма нищо общо със събитията, за които твърди украинският президент.

На пресконференцията Зеленски е говорил основно за военна заплаха от Русия, когато казва: "Изправени сме пред предизвикателства не само от Руската федерация и вероятна ескалация - имаме големи вътрешни предизвикателства, получих информация, че на 1-2 декември в страната ни може да се направи опит да държавен преврат".

Президентът в нито един момент не е обвинил Русия в участие в заговор.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: