Отидете към основна версия

3 304 17

Напрежение! Китайски самолети влязоха в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван

  • китай-
  • тайван-
  • тайпе

Официално Тайван се самоопределя като "Китайска република" в знак на това, че не признава легитимността на провъзгласената през 1949 г. от комунистите Китайска народна република

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въздушните сили на Тайван днес са вдигнали изтребители в отговор на навлизането на 27 китайски самолета в зоната за противовъздушна отбрана на острова, съобщи "Свободна Европа" с позоваване на тайванското министерство на отбраната.

В изявление на министерството се посочва, че сред китайските самолети е имало 5 бомбардировачи H-6 с ядрен потенциал и 18 изтребители, а както и въздушен танкер за зареждане с гориво.

Самолетите са прелетели край южното крайбрежие на Тайван към протока Баши.

Засега китайската страна не е коментирала изявлението на тайванското правителство.

Тайван, който Пекин третира като своя провинция, през последната година на няколко пъти докладва, че наблюдава китайски военни самолети, които летят край острова, както и близо до контролираните от Тайван острови Пратас.

Тайванските власти съобщиха, че близо 150 китайски военни самолета на навлезли в зоната за противовъздушна обрана на страната в рамките на четири дни в началото на октомври, когато Китай отбелязваше националния си празник. Зоната е по-широка от териториалното въздушно пространство на острова.

Тайван има собствена администрация, която е независима от Китай от 1949 г., когато островът стана убежище за представителите на силите, подкрепящи партията Хоминдан - те бяха победени от комунистите в китайската гражданска война. Официално Тайван се самоопределя като "Китайска република" в знак на това, че не признава легитимността на провъзгласената през 1949 г. от комунистите Китайска народна република.

Тайван е признат официално от 15 страни, членуващи в ООН, а много други поддържат икономически и културни връзки с острова без да са заявили официално, че го признават за отделна република. В последно време в таванското общество се чуват призиви за провъзгласяване на независимост. Пекин от своя страна засилва реториката си по отношение на Тайван. Анализаторите не изключват вероятността от китайско нахлуване и опит на Пекин да установи контрол над острова със сила.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.

Свързани новини