Last news in Fakti

29 Ноември, 2021 09:10 3 298 17

Напрежение! Китайски самолети влязоха в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван

  • китай-
  • тайван-
  • тайпе

Официално Тайван се самоопределя като "Китайска република" в знак на това, че не признава легитимността на провъзгласената през 1949 г. от комунистите Китайска народна република

Напрежение! Китайски самолети влязоха в зоната за противовъздушна отбрана на Тайван - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въздушните сили на Тайван днес са вдигнали изтребители в отговор на навлизането на 27 китайски самолета в зоната за противовъздушна отбрана на острова, съобщи "Свободна Европа" с позоваване на тайванското министерство на отбраната.

В изявление на министерството се посочва, че сред китайските самолети е имало 5 бомбардировачи H-6 с ядрен потенциал и 18 изтребители, а както и въздушен танкер за зареждане с гориво.

Самолетите са прелетели край южното крайбрежие на Тайван към протока Баши.

Засега китайската страна не е коментирала изявлението на тайванското правителство.

Тайван, който Пекин третира като своя провинция, през последната година на няколко пъти докладва, че наблюдава китайски военни самолети, които летят край острова, както и близо до контролираните от Тайван острови Пратас.

Тайванските власти съобщиха, че близо 150 китайски военни самолета на навлезли в зоната за противовъздушна обрана на страната в рамките на четири дни в началото на октомври, когато Китай отбелязваше националния си празник. Зоната е по-широка от териториалното въздушно пространство на острова.

Тайван има собствена администрация, която е независима от Китай от 1949 г., когато островът стана убежище за представителите на силите, подкрепящи партията Хоминдан - те бяха победени от комунистите в китайската гражданска война. Официално Тайван се самоопределя като "Китайска република" в знак на това, че не признава легитимността на провъзгласената през 1949 г. от комунистите Китайска народна република.

Тайван е признат официално от 15 страни, членуващи в ООН, а много други поддържат икономически и културни връзки с острова без да са заявили официално, че го признават за отделна република. В последно време в таванското общество се чуват призиви за провъзгласяване на независимост. Пекин от своя страна засилва реториката си по отношение на Тайван. Анализаторите не изключват вероятността от китайско нахлуване и опит на Пекин да установи контрол над острова със сила.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гръндж

    34 9 Отговор
    Това не е наш проблем.
  • 2 Това не е новина

    51 7 Отговор
    Китайски самолети летели в китайското въздушното пространство. А когато чужди самолети летят в нашето въздушно пространство и това не е новина
  • 3 гадно

    42 7 Отговор
    Стига сте писали глупости в международното право няма такава зона това, че краварите ги ръчкат е друг въпрос.
  • 4 Реалист

    18 8 Отговор
    Очертава се да има недостиг на памперси и перилни препарати
  • 5 ТаУмВзе

    22 3 Отговор
    Тайван в свободна зона за Медицински експерименти! Трансхуманизма е Факт. Сега само искат да си сменят пола. После ще искат, да са част от машинарията. Менгеле е лаик!
  • 6 Шин Фейн

    14 2 Отговор
    Това е от вчера преписано фейк

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Смешни ФАКТИ

    18 1 Отговор
    Напиши, че руснаците вчера са анексирали Крим ! От Свободна Европа излизат измислици и новината от вчера е била измислица.
  • 9 Реалист 2

    18 1 Отговор
    Какво значи "зона на противовъздушна отбрана"? Едно Нищо ! И Турция с новата си руска отбрана покрива Балканите и половината Близък Изток. Това означава ли, че нашите,, сръбските и гръцките пилоти нямат право да летят ? Виж, ако са направили като турците, които влизат в чуждо небе, това вече е гадно.
  • 10 XXL

    23 6 Отговор
    Следващият път да навлязат както трябва и със самолети и с десантни кораби и да се приключва с мъките на ФАЩ да сеат демокрация, там където никой не ги иска.
  • 11 Centyrion

    5 1 Отговор
    То няма да е опит,а реално действие!Опит е тогава когато резултата не е сигурен.
  • 12 240Айдука

    13 4 Отговор
    Китай може да лети над своята провинция Тайван когато си поиска,но нас това не ни интересува.
    Интересува ме,като български гражданин и данъкоплатец СатаНАТО и най-вече краварската част от него да напусне земите ни,защото нищо добро не ни мислят,нито са ни донесли до сега.
  • 13 ИСТИНАТА И

    8 0 Отговор
    САМО ИСТИНАТА ПИШЕТЕ!!!! КИТАЙСКИТЕ ВВС СА ЛЕТЕЛИ В МЕЖДУНАРОДНО НЕБЕ. НЕ СА НАРУШИЛИ ВЪЗДУШНИТЕ ГРЕНИЦИ НА ТАЙВАН. ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ИЗМАМА, ЛЪЖА И СПЕКУЛА!!!!
  • 14 Гришата

    6 2 Отговор
    150 самолета прелитали а колко аероплана има Китай ? България мечтае за 6 самолета и то на хартия ,я по добре да се закрие ненужното министерство на отбраната пълно с търтеи генерали бе войници . Нас Турция ще ни пази
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 1 Отговор
    анатоли,Нитo кaтo журнaлиcт cтрувaш, нитo кaтo триeщ! Прoтивeн cи нa aудитoриятa, и ги дрaзниш и тe бъзикaт! Дaнo cлeд избoритe cи нaмeриш другaдe рaбoтa, зaщoтo тук явнo cъжитeлcтвoтo ти c нeя e труднo! Лeк дeн!
  • 16 Факт

    1 0 Отговор
    Кога Европа е била свободна!?
  • 17 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ТЪПО ТВЪРДЕНИЕ !!! КИТАЙ Е ПО-УМЕН ОТ ОПОНЕНТИТЕ СИ !!! ЩЕ СИ ВЪРНЕ ТАЙВАН ЧРЕЗ ВНЕДРЕНИТЕ СИ ПОЛИТИКАТА МУ СВОИ АГЕНТИ ---В ПОДХОДЯЩИЯ МОМЕНТ !!!!!!!!!!!