Отидете към основна версия

6 474 127

САЩ предупредиха Русия какво ще направят при инвазия в Украйна

  • украйна-
  • сащ-
  • русия-
  • санкции-
  • инвазия-
  • джо байдън-
  • владимир путин-
  • източна украйна

Руската икономика ще понесе жестоки щети, ако армията нападне Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на САЩ Джо Байдън ще предупреди руския лидер Владимир Путин, че САЩ са готови да наложат тежки икономически санкции на Русия, ако нападне Украйна, предаде американската телевизия CNBC, цитирайки служител от администрацията на Байдън, пожелал анонимност.

Двамата президенти ще проведат видеоразговор, в който основна тема ще е Украйна. Американското разузнаване предупреди, че в началото на следващата година 175 000 руски войници може да атакуват Украйна. Близо до украинската граница са разположени руски войски, което буди тревога в Киев и в натовските страни.

„Това движение (на войски) е в съответствие с планирането на военна ескалация в Украйна”, заяви американският служител. „Имахме интензивни дискусии с нашите европейски партньори за това какво бихме направили колективно в случай на мащабна руска военна ескалация в Украйна”, посочи той. „Вярваме, че имаме курс, който ще включва значителни икономически контрамерки както от Европа, така и от Съединените щати, които ще включват значителни жестоки икономически щети за руската икономика, ако изберат да продължат (военната атака)”, каза още той.

Служителят от администрацията на Байдън отказа да отговори дали САЩ ще предприемат преки военни действия срещу Русия в случай на инвазия в Украйна. „За да бъде ясно, ние не знаем дали президентът Путин е взел решение за по-нататъшна военна ескалация в Украйна. Но ние знаем, че той създава капацитет за такава ескалация, ако реши да го направи“, каза високопоставеният служител на администрацията на Байдън. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва иска „дългосрочни гаранции за сигурността на Русия”.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 39 гласа.

Свързани новини