7 Декември, 2021 14:40 9 923 140

Турските дронове могат да променят напълно войната между Украйна и Русия

  • украйна-
  • дронове-
  • байрактар-
  • русия-
  • война-
  • донбас-
  • турция-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин

Безпилотните самолети на Турция биха имали съществена роля, ако се стигне до война между двете страни

Турските дронове могат да променят напълно войната между Украйна и Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Анализа на Мина Иванова от БТА:

Готовността на Анкара да посредничи между Украйна и Русия изглежда не бе приета радушно от Москва, която не пропусна да напомни резервите си около въоръжаването на Киев с турска бойна техника. Макар да заяви, че остава готова за евентуална медиаторска роля между двете страни, Турция също така даде да се разбере, че не възнамерява да се откаже и от планираните доставки на турски дронове "Байрактар" за Украйна. Именно тези дронове, според някои анализатори, биха могли да изиграят важна роля за Киев при евентуално прерастване на кризата в реален военен конфликт.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви миналата седмица пред журналисти след посещение в Туркменистан, че страната му има желание да участва в преодоляване на напрежението между Украйна и Русия и е готова да се нагърби с евентуална посредническа роля. "Русия не е част от кризата в Донбас", гласеше последвалият отговор от Кремъл на тази идея. По думите на говорителя на Путин Дмитрий Песков би било невъзможно да се намерят решения на проблема на една такава среща с посредничеството на Анкара, предвид "факта, че Русия не е страна по конфликта в Донбас". По-късно през седмицата Кремъл отчете влиянието на Турция в региона и заяви, че Ердоган би могъл да го използва, "за да насърчи Киев да започне да изпълнява задълженията си по пакета мерки от Минск, Парижките споразумения и пр.", което би било "добре дошло".

Районът на Донбас, където сблъсъците между украинските правителствени сили и проруските сепаратисти са отнели живота на над 13 хиляди души от 2014 г., е един от няколко източника на напрежение между Русия и Украйна. Киев обвинява Москва, че подкрепя сепаратистите, а наскоро украинското военно разузнаване съобщи, че Русия е струпала над 92 хиляди военни край границите на Украйна и подготвя офанзива в края на януари или началото на февруари догодина. Москва същевременно подозира Украйна, че разпалва напрежението с цел да си върне двете източни украински области, контролирани от 2014 г. от проруски сепаратисти - твърдение, което Киев отрича. "Турция поддържа контакт както с Русия, така и с Украйна", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в сряда, добавяйки, че Анкара съветва двете страни да запазят спокойствие и да понижат напрежението. Украйна прие предложението на Анкара за посредничество, като украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че Киев би приветствал "всякакви усилия, които могат да ни помогнат да сложим край на тази война, да върнем украинските територии, които в момента са под руски контрол".

Изясняване на евентуална посредническа роля на Турция се очакваше да има след планирания телефонен разговор между Ердоган и Путин в петък. Кремъл обаче постави друг фокус в изявлението си след разговора - употребата на турски дронове от украинската армия в края на октомври по позиции на проруските сепаратисти. Критиките на Путин срещу използването от силите на Киев на турски бойни безпилотни самолети "Байрактар", което той определи като "провокация", без съмнение са и израз на недоволството на Москва от колаборациите на Турция с Украйна във военното дело. По-рано руският външен министър Сергей Лавров също обърна внимание на Анкара за чувствителността на Русия по този въпрос. Лавров предупреди турския си колега Мевлют Чавушоглу в телефонен разговор миналия месец, че безпокойствата на Москва по въпроса за "милитаризирането" на Украйна трябва да бъдат взети "възможно най-сериозно". Киев подписа през 2018 г. споразумение с Турция за покупката на безпилотни самолети "Байрактар". Доставките са били извършени през 2019 г., когато по данни в турските медии украинските въоръжени сили са се сдобили с шест турски дрона и три наземни контролни станции.

Агенция Блумбърг обаче съобщи преди дни, позовавайки се на неназовани източници от турското правителство, че Турция вече е продала на Украйна много повече безпилотни самолети "Байрактар", отколкото е било известно. Точният брой не се упоменава, но според данни на агенцията става въпрос за десетки продадени дронове, а в бъдеще се планира в Украйна да бъдат доставени още над 20 безпилотни самолета. С риск да ядоса Москва Киев дори обяви наскоро, че предвижда да построи на своя територия завод за производство на такива дронове и вече е избран терен за строежа. Доставките на турски дронове на Украйна продължават според плановете и нямат нищо общо с кризата между Москва и Киев, даде да се разбере ръководителят на турското Управление за отбранителна промишленост Исмаил Демир в събота. Той заяви, че Турция доставя безпилотните самолети "Байрактар" на Киев съобразно клаузите по споразумението, договорено между страните по-рано. Демир заяви, че става дума за проект на Украйна, който се придвижва напред според изискванията на предишни договорености. "Изпратените на Украйна дронове и безпилотни самолети, оборудвани с оръжия, нямат връзка с най-новите развития в региона", подчерта той. Някои анализатори обаче са на мнение, че безпилотните самолети на Турция биха имали съществена роля, ако се стигне до война между двете страни. "Използването от Украйна на турски дронове би могло да промени напълно играта, което обяснява защо Москва обръща такова внимание на този въпрос", написа в Туитър американският политолог Франсис Фукуяма.

Действително, Украйна разполага днес със значително по-силна армия в сравнение с 2014 г., когато Русия ѝ отне Крим без съпротива. В добавка към придобитите от Турция бойни безпилотни самолети като тези, които изиграха решаваща роля в конфликта между Армения и Азербайджан през 2020 г., Киев разполага и с усъвършенствани противотанкови ракети, доставени от Вашингтон, и може да се възползва от американска разузнавателна информация. Независимо от това обаче, посочва Ройтерс, тя ще се изправи пред непосилен за нея враг. "Всеки, който очаква /битка от типа/ Давид срещу Голиат, може да бъде разочарован", пише и британският журналист Дейвид Хемблинг в публикувана от "Форбс" статия. Авторът изтъква придобития в последните години опит от страна на Русия да противодейства на въздушни заплахи от чужди бойни дронове, както и собствените ѝ капацитети в употребата на безпилотни самолети от различен тип. "Дроновете ще играят значителна роля в бъдещи войни и при евентуален украинско-руски конфликт би могло да има засилена употреба на дронове и от двете страни. Но не очаквайте битка на Давид срещу Голиат: Голиат също има прашка този път и много камъни за нея", пише Хемблинг.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Айдааа

    29 1 Отговор
    Е сега ви почнаа ...
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Вова император

    126 30 Отговор
    Хахаха, като в Либия ли? Когато 2 единици Панцир-С1 свалиха 47 байрака на обща стойност 270 млн USD ?

    Коментиран от #90, #102, #123

  • 5 Дрон мрон

    113 22 Отговор
    Боже господи с дронове ще печелиш война? Дроновете биха помогнали при една ситуационна война. Руснаците ядосат ли се и започне истинска война тези дронове за нищо няма да стават.
  • 6 СПЕШЕН ЦЕНТЪР

    89 12 Отговор
    Алоо лекарства Руската армия да не е от остров Тамнокту?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 А ше запали ли дрончето?

    86 16 Отговор
    Руснаците имат радиолокационни оръжия и ще спрат захранването на дрочетата още на пистата!

    Коментиран от #69

  • 9 Примитевен соросоид

    84 6 Отговор
    Още глупащини от НПОто на сороснята
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Прочетох заглавието и си викам...!

    78 7 Отговор
    Това не може да не е статия на Денисчо...?!Отварям и хоп...- така си е...😝!

    Коментиран от #20, #73, #91, #139

  • 12 Kcaniba

    86 20 Отговор
    турските дронове са опасни за някоя арабска или арменска армтя, въоръжени с технологиите от средата на миналия век. А ща руската - една от най-технологичните армии , турските дронове са прости, поредните мишени
  • 13 Професора

    59 5 Отговор
    Да поръчате с дроновете акъл да ви докарат на соросите
  • 14 mi6osp

    78 13 Отговор
    За сведение на Мила: 1. Според ежегодната класация на Defense news за 2020 г. по сила армията на Русия е в първата тройка в света, армията на Украйна е на тридесето място. 2. Според анализ в Military watch турските дронове нямат никакви шансове за оцеляване срещу руските Панцир М1.

    Коментиран от #140

  • 15 Купчина "словесна" плява

    38 5 Отговор
    Уви, свърши се с "дъвките" за втоори мандат на Радев. Намаляват заразените с covid-19. В потрес са! Ще измислят "нова дъвка" - я за правителство, може и за Светият синод, а може и за Украйна, занаят - Любен Дилов/син, Явор Дачков, Георги Марков, Антони Гълабов, Николай Бареков, Румяна Коларова, Анатоли Стайков, Денис Джамбазов, Харалан Александров, а новата Байрактар" за Украйна. Именно тези дронове, според някои анализатори, биха могли да изиграят важна (а мжже и никаква) роля за Киев при евентуално прерастване на кризата в реален военен конфликт
  • 16 НКВД

    51 6 Отговор
    Ще променят толкова,колкото Немските панцер дивизии на Източния фронт през 1941—1945.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Денис пак ли ни си дежурен лъжец!!

    77 8 Отговор
    Украйна има 2( два) турски дрона Байрактар!! От къде преписваж тези глупости и лъжи?? ПОЛША ИМА 20,НО СА СИ НА ПОЛША! НОВИЯ МОДИФИЦИРАН Панцер 1 наскоро демосрираха в Русия как свалят дронове!! ПАНЦЕРА МОЖЕ ДА ВОДИ И СВАЛЯ ДО 10 ЦЕЛИ ЕДНОВРЕМЕННО!! ДЕНИС, ЕДНИ И СЪЩИ ЛЪЖИ ТИРАЖИРАШ!!

    Коментиран от #125

  • 20 жужетоЗе

    47 4 Отговор

    До коментар #11 от "Прочетох заглавието и си викам...!":

    динизка сутрин направи намаз и прати бомби на Русия!! Сега оди до оджата и вече им прати дронове!! Много се кланя и моабети бие на валията угоднически

    Коментиран от #42

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 БОЗА

    39 5 Отговор
    Дениската или има много заеми...или тази сутрин са го забременили рашките,за пореден път...друго логично обяснение на подобна "продуктивност" няма... ;-)


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)

    Коментиран от #107

  • 23 Христо Христов

    11 28 Отговор
    Хахаха, криптокомунистите се разпениха 😀
  • 24 Лелеее страшните дрончета

    15 3 Отговор
    😁😂😂😂😂😂😂😁😁😁😁😁😁
  • 25 Украйна има 2 Турски дрона, нищо повече!

    33 10 Отговор
    Децата от Луганск и Донец, ако се организират, с прашки ще ги свалят!! 2 Дрона има Украйна!!!! Няма нужда от никакви Термобарични бомби и ракети!! Пак се пишат смехории и глупости!!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Анонимен

    41 6 Отговор
    Некомпетентен анализ ! Дроновете могат да се използват само срещу противник без ПВО и при условие че имаш въздушно превъзходство . Нито едно от двете не е налице в тази ситуация . Това което ще стане ако украинците използват дронове ще бъде че руската авиация просто ще ги разстрелват в картечници в небето . Дори няма да хабят и ракети срещу тях .
  • 28 Смех !

    30 5 Отговор
    Пълни глупости.Не знаете какви системи за "изпържване" имат руснаците .Едни се пробваха да снимат Кремъл и незнайно защо ,окапаха в реката !
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Седесарят.

    33 4 Отговор
    Москва не дава ъкъл за Кипър,и съответно не иска ..Да идат дроновете ,Как ще работят в поле на силно радио смущение ,?? Ще видим ,на живо .!!Както томахоците нападаха в Сирия. .Пък и Сушките,,ги ловят в мрежата,Има и ПВО,та. Сложно е за дрон ,с малка скорост ,без защита,без въздух, -въздух,ракети,.Без радари,без пушка,Да удари някойе,село,изненадващо ,Да,ама за масова ,ко нвенционална война НЕ .

    Коментиран от #103

  • 32 Димитров

    40 4 Отговор
    По-неграмот на статия може би няма!
    Неадекватността продължава с пълна сила!
    Някакви дрончета ще уплашат най-силната в света държава във военно отношение!?
    Неграмотност или поръчка,друго няма как да е!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Таschak Байрак

    46 9 Отговор
    Срещу Цивилно населениие са добри. Срещу Червената Армия безполезен боклук.

    Коментиран от #48, #49

  • 35 Антимилиционер

    16 47 Отговор
    Мдааааа, нормално. И Ердоган го слага на малоумния кремълски милиционер. Който го хване, той го буха в празната кофа. Квииик
  • 36 Наблюдаващ

    43 9 Отговор
    Тези "байрактари" , най-много да направят така ,че руският байрак да се развее в Киев .
  • 37 Патриот

    19 44 Отговор
    Хахаха. Навремето един германец кацна на Красная плосчадь, без цялото ПВО на СССР да го засече, какво остава за турски боен дрон! Те за това крепостните нервничат😀
  • 38 Май Ердоган е нещо повече от

    7 19 Отговор
    Локум и дюнер а😂😂😂😂😂викате че нещо не правели и били фалирали и изостанали зарад Ердоган😂😂😂😂

    Коментиран от #45

  • 39 Павел пенев

    38 3 Отговор
    Всички български идиоти подобно на американските много искат да има война между Русия и Украйна, която ще е гражданска, тъй като двата народа са братски. Терористите от САЩ им правиха цветни и оранжеви революции и преврати на майдана, но всичко ще завърши в полза на Русия и то без война.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Само да не се обърне...

    12 1 Отговор

    До коментар #20 от "жужетоЗе":

    ...,като Томата Биков...,кога задуха друг вятър...😉?!?!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Да де...!

    21 1 Отговор

    До коментар #38 от "Май Ердоган е нещо повече от":

    От локум и дюнер-стигна ,,чак" до дронове-,,Байрактар"...!Само дето в родината му и днес хиляди протестират с вдигнати Байряци( не с дронове.,) - ,,оставка"...!
  • 46 Sion

    25 2 Отговор
    Поне некво ниво дръжте.. Толкова некомпетентна статия трудно може да се намери.Спомня ли си автора на това съчинение кво се случи, когато руската военна база в Сирия беше атакувана с дронове? Очевидно не..
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 5иция

    4 6 Отговор

    До коментар #34 от "Таschak Байрак":

    Кога и къде си чул или видял такива нещ, дай пример че са убивали цивилни хора.
  • 49 ВОВА!

    16 4 Отговор

    До коментар #34 от "Таschak Байрак":

    Една установка-,,СолнцеПек" и сме ви изпекли ,,Байряците" още ,докато са в небето...
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 az #Контрапропаганда

    15 2 Отговор
    Не могат! Още в първите часове на такъв конфликт ще бъдат "приземени"...
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Чакай ся...?!?!

    24 0 Отговор
    ,,Турските дронове могат да променят напълно войната между Украйна и Русия"
    Ама тя(войната)- почна ли...?!?!?!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 В.В.П.

    27 4 Отговор
    В Сирия Рф, изтрепа 200000 чалми ,доста добре въоръжени,,и дронове имаха,подаръци ,от Сащ Израел и Турция. .И тежка техника,без самолети,обаче Рф ,си тренираше ,персонала и техниката,без да бързат ,на живо предаваха..Сащ ,Турция и Израел,СА,Катар,се набутаха С 10 млд,зелено в Сирия..Остана малко кражба за Чичо Сам,,обича мършата.!
  • 58 дир бг

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "WIENA":

    От както дир-а си "подобриха" сайта, повече не влизам там. То е мъка да четеш, вероятно и на Факти ще кажа ЧАО.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 5иция

    8 8 Отговор
    Един Байракрар ТБ2 струва около 6 милиона $ а една най елементарна установка Панцир С1 около 13 милиона $. За подръжка и експлоатация да не говорим. Коментарите си са ваши.

    Коментиран от #92

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 koлибap

    11 0 Отговор
    Та, ето я и самата реч. Алън Фостър Дълес заявява на учредяването на ЦРУ 1945 г. , като тези негови думи стават доктрина на Студената война, започната две години по късно-от 1947 г.:

    „Ще свърши войната, всичко някак си ще улегне, ще се утаи и уреди. И ние ще хвърлим всички сили, всичкото си злато, цялата материална сила за измамване и оглупяване на хората! Човешкият мозък, съзнанието са приспособени към промяна. Посявайки в СССР хаос, ние незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как? Ние ще намерим наши единомишленици… наши съюзници и помощници в самата Русия. Епизод след епизод ще се разиграва грандиозната по своя мащаб трагедия на гибелта на най-непокорния на Земята народ – руския, на окончателното необратимо угасване на неговото самосъзнание. От литературата и изкуството им ние например постепенно ще изтръгваме тяхната социална същност, ще отчуждим творците, ще им отнемем желанието да се занимават с изобразяване, с изследване на тези процеси, които се извършват в глъбините на народните маси. Литературата, театрите, кината, пресата – всичко ще изобразява и прославя най-низките човешки усещания, чувства и страсти. Ние по всякакъв начин ще поддържаме и издигаме така наречените творци, които ще започнат да насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма, предателството – с една дума, всякаква безнравственост. В управлението на държавата ще създадем хаос и безпорядък. Незабелязано, но активно и
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Споко

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "А ше запали ли дрончето?":

    Арматата ше го дръпне ...🤭
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Факт

    7 2 Отговор
    Бе тия дронове се хакват и забиват честотно!
  • 73 Познал си

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Прочетох заглавието и си викам...!":

    Ама , наполовина ...
  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Седесарят.

    9 1 Отговор

    До коментар #29 от "Само питам":

    Канят се от ,..отдавна да взривят моста на Крим,да Взривят АЕЦ,,близо в зоната..Лудост ,!..Това е ,напомпано от Чичо Сам .
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 какаду

    7 3 Отговор
    украинките да пуснат първо да изтощат пехотата после украинците да им врътнат по един федерус
  • 88 ТОР

    8 4 Отговор
    Паницер сам не работи добре. Има си система ТОР и БУК които се справят по добре. Отделно САМ е многопластов. Някои хора гледат Сирия или Армения и си правят изводи. Там воината не е пълномащабна има няколко паницера оставени сами и разхвърлени тук там. Ако стане истинска воина тези дронове не могат дори един танк да спрат.
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Пари

    4 2 Отговор

    До коментар #62 от "5иция":

    Е именно това е предимството на дрона че е по-евтин дори от модерна ракети. При една истинска война мислиш ли че Русия ще пести пари. А първото нещо което ще нсправи е да изпрати ракета до комсндният център. Естествено в Сирия той беше в Турция така че тоеа в Сирия не е война а надлъгване.

    Коментиран от #97

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Денис смешника

    13 5 Отговор
    Денис,смешен си без познания на темите които пишеш.Ше ти обясня една подробност:байрактар са ефективни само във връзка с компактен екскорт от дронове Anka, без тях байрактарите са просто купчина желязо,а Украйна не е купила Анка.Тъй че не изглеждай смешен пишейки за неща от които и минимално понятие си нямаш.Ако са всички журналисти на това ниво в България,Боже пази България с такава журналистика

    Коментиран от #113

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Aйша

    1 1 Отговор

    До коментар #92 от "Пари":

    И с колко ракети разполага а ? Безкарайна е предаността ВИ към тифтера !

    Коментиран от #99

  • 98 незнайко

    14 1 Отговор
    ДРОН- летателно средство управлявано с радиовълни без значение честотата ! Прекъснат ли се тези вълни дрона става за СКРАБ ! Това по филмите е най голямата измишльотина !!!
  • 99 Пари

    0 2 Отговор

    До коментар #97 от "Aйша":

    Повече от дроновете на Укрсйна и Турция взети заедно.
  • 100 ДаЗдраПерМа

    9 2 Отговор
    13000 са гражданските жертви в Донбас и Луганск основно след нападения на фашистките отряди азов и много по-малко от редовната украинска армия

    Коментиран от #108

  • 101 Изложение

    8 2 Отговор
    Това , че прашката може да ти послужи срещу котката , съвсем не значи , че можеш да я ползваш и срещу мечката . Най много да ядосаш мечката , и после трябва да се мажеш с едни неща , които ще излязат от тялото.
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Може

    3 1 Отговор

    До коментар #90 от "Геро Мустака":

    Панцир от първо поколение в маймунски вариант , продаден на Саудитска Арабия , преди повече от 10 години.

    Коментиран от #106

  • 106 Геро Мустака

    1 1 Отговор

    До коментар #105 от "Може":

    Не Г-н(жа) ! У Факти четох !
  • 107 Абе ,

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "БОЗА":

    Баклава и Халва или Боза и Фафли , се таа ...
  • 108 На война

    0 1 Отговор

    До коментар #100 от "ДаЗдраПерМа":

    Като на война .

    Коментиран от #110

  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 ДаЗдраПерМа

    0 3 Отговор

    До коментар #108 от "На война":

    като в мола, плащаш си на командирите на азов и те ти помагат да си гръмнеш някой от Донбас, разновидност на сафари
  • 111 Колм

    7 2 Отговор

    До коментар #90 от "Геро Мустака":

    Няма такова нещо. Питай Командо, Рамбо и универсалния войник. Как нямаш малко срам да се излагаш така
  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 georgi

    6 3 Отговор

    До коментар #94 от "Денис смешника":

    А колега неДЕЙ така той защитава родината си ,нищо че грам идея си няма какво е написал МИЛИЯ БАЛИНА важното е да родната му Турция ,
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 9853

    9 13 Отговор
    Руското ПВО лъсна като един безполезен кюнец.Тея тенекии щом развяха белия флаг от едни обикновенни дронове като Байрактарите ,какво да говорим ,ако САЩ си пратят техните.Байрактарите унищожиха всякакви тенекии като Панцири и С-300 по пътя си.Руското ПВО дори нямаше време да разбере какво се случва.

    Коментиран от #117

  • 116 факти

    8 15 Отговор
    Един Байрактар струва 5 милиона долара.Една система С-300 струва между 120-150 милиона долара.Идва Барайктарчето за 5 милиона долара и не оставя никакъв шанс на системата за 120-150 милиона долара ,при което я прави на трески.
  • 117 SU34

    6 7 Отговор

    До коментар #115 от "9853":

    Къде точно Байрактар е разбил Ц-300?Няма тскова нещо удари някакви Паницери в Сирия и те даже бяха само частично унищожени щото ракетките им са като игли. Паницер сам трудно се справя с дронове, затова си има ТОР и БУК. При истинска война байрактара дори няма да излети щото един СУ34 носи 10 тона бомби.

    Коментиран от #119, #124

  • 118 Мунчо

    7 2 Отговор
    Ако разчитат на дронове и на американците тия в Украйна е крайно време да се събудят
  • 119 5иция

    4 1 Отговор

    До коментар #117 от "SU34":

    10 тона бомбени разходи и ракетно гориво срещу Байрактар ТБ2

    Коментиран от #121

  • 120 БатКапутин

    6 3 Отговор
    Много дрънкане за тия байраки. Като вземат да летят с бомбички, или като започнат военни действия, животът на тия самолетчета ще свърши мнага бързо. Вариант 1 - прицелно отстрелване с ракети всички хангари по летищата, където са събрани тия бръбмари. Вариант 2. каквото изтърнат от унищожаване на земята, ще го свършат в небето- С "Бук-м2,3", с Панцири с1М ще ги скъсат от целене от по 30-40 км. Също така в небето ще ги думкат с изтребители, като компютърна игра от по 100 км., или като задушат украинското ПВО, изтребителите ще си ги растрелват с оръдия от 1 км, като на панаирджийско стрелбище.
  • 121 СУ 34

    4 3 Отговор

    До коментар #119 от "5иция":

    СУ 34 няма да се занимава с някакви си дронове, той ще удари летището от където излитат. Ще изравни със земята всичко което се подава от нея. Това говорим за тотална война. Иначе ако говорим за ситуиционна война където никой не напада другият официално, но си разменят стрелички да Байрактара може да бъде изпратен да удари някой камион с боеприпаси или БТР.
  • 122 ComfortablyNumb

    1 3 Отговор
    Важния голям въпрос за България днес е защо русофилските тролове (като под тая статия - Kcaniba, mi6osp , Професора, Павел Пенев, ) са и чиърлидрите на Киро и Кокорчовата революция у нас. Как така? Та нали Кирчо и Кокорчо са директен внос от Харвард , запад бате та дрънка!? Той Ганчо може и да загрее някой ден ама държавичката му фиу станала на губерния ...
  • 123 Цццц

    2 8 Отговор

    До коментар #4 от "Вова император":

    А ти там ли беше или така ти ср иска кога ги видя тия свалени дронове, че и чак 47.ако не е Турция то досега русия отдавна щеше да нападне Украйна. И още нещо... Но хайде да не го кажа сега

    Коментиран от #129

  • 124 Nnn

    5 7 Отговор

    До коментар #117 от "SU34":

    Защо пишеш глупости ? До момента Байрактарите за отрицателно време унищожиха между 6 и 10 системи С-300 и минимум 21 системи Панцир С-1 ! Реално погледнато толкова бързо се случват нещата,че руското ПВО дори няма време да разбере какво се случва

    Коментиран от #126, #128

  • 125 Admin

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Денис пак ли ни си дежурен лъжец!!":

    Бе мани го тоя калъф, тука им дават и на такива ибрици статии да пишат,на ние си го знаем
  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Бодак

    5 1 Отговор
    "Използването от Украйна на турски дронове би могло да промени напълно играта, което обяснява защо Москва обръща такова внимание на този въпрос", написа ... Франсис Фукуяма.

    бай Фукуяма е специалист по сичко. Фантазиите му за Краят на историята, още се помнят.
    Умните хора не обръщат внимание на празнословци, като Фукуяма и повърхностните му заключения . Денисчо явно се впечатлява от имена ...
    "Москва обръща внимание на този въпрос" заради съвсем други измерения. Държава, която с 1 самолет заби един от най-добрите американски кораби и психяса 1/3 от екипажа му, се среснала от ... нечии дронове....
    Малкия Денисчо и Фукуяма изкъртиха сичките мифки
  • 128 Бодак...

    4 1 Отговор

    До коментар #124 от "Nnn":

    Ко ?? Я пак....
    Пропагандчик ли си или само Дежурен по тролене... или си се нашмъркал с нещо
  • 129 Бодак

    10 0 Отговор

    До коментар #123 от "Цццц":

    "...ако не е Турция то досега Русия отдавна щеше да нападне Украйна"

    Е-ех, да имаше някой хайляк, да събира форумни бисери...
  • 130 САТЪРА НА ХАНА

    2 1 Отговор
    А ДЪ ДИЙП ПЕНЕТРЕЙТОР (ДЪЛБОКО ПРОНИКВАЩИЯ УРЕД) ....
    .......
    НА ДЯДО ИВАН ОТ 18 ВОЙНИ Е ПРОНИКВАЛ 17 ПЪТИ В ТУРСКИЯ СУЛТАН
    .......
    ....... ТУРЦИТЕ ЗАТОВА ИМАТ СТРАХОВ КОМПЛЕКС ОТ ДЯДО ИВАН :))))
  • 131 Някой некадърник наш

    2 6 Отговор
    А вчера турците обявиха завършването на собствена зенитно-ракетна система според тях превъзхождаща С-400! С други думи султана продължава да троли императора! В момента в който му отказаха посредничеството за умиротворяване на региона от турдката страна озъече информация за пет пъти повече доставени байрактари и че още двайсетина се произвеждат за Украйна! Дори американците засега се въздържаха да снабдяват украинците с нападателни оръжия, а турците демонстрират абсолютно незачитане на москва!
    Как мислите от спирането на газта през турски поток и доставките на атомни реактори кой ще пострада повече!
  • 132 Котис

    1 0 Отговор
    Мина Иванова от БТА е нормално нищо да не разбира от военно дело, но пък защо трябва да бъде цитирана?
  • 133 Джингиби

    2 0 Отговор
    Безпилотните летателни апарати на въоръжените сили на Украйна не могат да летят до демаркационната линия в Донбас дори с 5-10 км поради неопределени радарни системи. Подобна ситуация се развива и с тези БЛА в южните територии на страната. Операторите губят възможността да ги контролират по определени полетни маршрути.
  • 134 баба Цола

    3 1 Отговор
    НАШИТЕ ГВНЕРАЛИ да си направят разчетите, защото болшинството служили и привикани в мобилизация ще са на страната на Русия. Страна членка на НАТО с Русия? Ето за това всеки подлежащ на мобилизация трябва да декларира в писмен вид. Ако не подържаш НАТО . Незабавна екстрадация за Русия или да отварят Белене. Аз съм за Белене!
  • 135 Лилипут

    2 1 Отговор
    За големите дронове има ракети, за средните зенитно ракетни пушечни комплекси, а за най малките дрончета или рой от дрончета дробинки 7, 9, 11 и ловна пушка и т.н. Така че на всичко му се намира цаката. Даже не искам да споменавам ония системи за РЕБ на руснаците които променяха спътниковите сигнали и F22 и F35 и посейдоните губеха ориентация в пространството и времето а пилотите им трепереха че самолетите са се повредили изведнъж всички накуп. Така че и военната и "гражданската" на Илон Мъск спътникова групировка на САЩ имаха сериозни проблеми
  • 136 Тадеуш

    2 2 Отговор
    Аз поддържам Русия с нокти и зъби, с пушка и револвер, с оръдие или ракети със танкове и кораби. Който има проблем с това да се записва доброволец в украинската армия или в американската.Аз казах!
  • 137 Трън

    0 0 Отговор
    Заглавието май не се отнася за статията.
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Прочетох заглавието и си викам...!":

    Елементарна пропаганда, не струва парите платени, гръмна заглавие и...глупости.
  • 140 Асан

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "mi6osp":

    Руските Памцир могат да свалят само пътнически самолети?!