Last news in Fakti

7 Декември, 2021 14:11 2 659 27

Залозите са много високи

  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски-
  • война-
  • среща

Руският президент рискува да получи координиран отговор

Залозите са много високи - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Джо Байдън и Владимир Путин се изправят днес пред видеоразговор с високи залози, в който американският президент ще се стреми да убеди руския си колега да се въздържа от нападение срещу Украйна. Вашингтон и европейските му съюзници продължават да не са сигурни дали десетките хиляди военни, които Москва придвижи към границите на Украйна, са истинска заплаха за инвазия или блъф от страна на руския лидер. В това време Путин заявява, че иска гаранции, че Украйна няма да стане член на НАТО, пише БГНЕС, цитирайки AFP.

Ако реши, че една атака срещу Украйна е оправдана, руският президент рискува да получи координиран отговор от Запада, който може да има за цел да осакати икономиката на страната му. Съединените щати и европейските съюзници са готови да предприемат "съществени икономически контрамерки, които ще нанесат значителни и тежки икономически щети на руската икономика", ако Русия атакува, заяви пред репортери в понеделник високопоставен служител от администрацията на Байдън. В навечерието на виртуалната си среща Байдън разговаря с лидерите на Франция, Германия, Италия и Великобритания, като западните сили изразиха "решимостта" си суверенитетът на Украйна да бъде зачитан.

Взаимни подозрения

В първия си директен разговор от юли насам двамата президенти ще трябва да обсъдят историята на взаимните подозрения. И двамата възнамеряват да демонстрират сила, което може да остави малко място за компромис по време на разговора, който започва в 10:00 ч. вашингтонско време (15:00 централно гринуичко). Байдън заяви в петък, че ще направи така, че на Русия да ѝ бъде "много, много трудно" да започне инвазия в Украйна. Високопоставен американски служител заяви, че всяко руско военно действие срещу Украйна ще бъде посрещнато не само със строги икономически санкции, но и с увеличаване на американските сили в Източна Европа. Официалният представител обаче се въздържа да заплаши с пряка намеса на американски военни сили.

„Байдън ще даде ясно да се разбере, че ще има реални, значими и трайни последици от избора да се продължи напред, ако (Русия) реши да продължи с военна ескалация", каза служителят. По-рано в понеделник Москва разби всякакви очаквания. "Трудно е да се очакват пробиви в разговорите", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Така че нека поне се надяваме, че лидерите ще успеят да предадат опасенията си един на друг", каза той. "Въпреки че двустранните ни отношения все още са в много печално състояние, все пак има съживяване, диалогът започва в някои области."

Червени линии

Байдън и Путин имат пълен списък от теми за обсъждане - от разговори за намаляване на стратегическите и ядрените заплахи, през нарастването на кибератаките, които според Вашингтон Москва насърчава, до убеждаването на Иран да спре ядрената си програма. Но струпването на руски войски в граничния регион на Украйна - по оценки на Киев те са 100 000 – ще принуди виртуалната среща на върха да се съсредоточи върху този единствен въпрос.

Москва отрича да има войнствени намерения и обвинява Запада в провокации, особено с военните учения в Черно море, което тя смята за част от своята сфера на влияние. Путин иска обещание от Запада, че Украйна няма да стане част от НАТО - трансатлантическия съюз, създаден, за да се противопостави на бившия Съветски съюз. Междувременно той предупреди Запада и Киев да не пресичат "червените линии" на Кремъл, между които изграждането на въоръжение в Украйна. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс посочи, че Вашингтон иска Русия да отстъпи и да се върне към споразумението от Минск от 2015 г., целящо спиране на сраженията на територията на Украйна. "Смятаме, че пред нас има възможност, прозорец за решаване на проблема по дипломатически път", каза Прайс.

Зеленски на фронта

Лидерът на страната, която е в центъра на всичко това, президентът на Украйна Володимир Зеленски, нахлузи военна каска и бронежилетка в понеделник, за да посети войските на източната фронтова линия, които се сражават с промосковските сепаратисти от 2014 г. насам в конфликт, отнел живота на над 13 000 души. "Благодаря ви, че защитавате суверенитета и териториалната цялост на Украйна", каза той, според изявление, разпространено от неговата канцелария. В понеделник той разговаря с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. "Благодарност към САЩ, стратегическите партньори и съюзниците за продължаващата подкрепа на нашия суверенитет и териториална цялост", написа той след срещата в Twitter.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БОЛШЕВИК 🌟

    38 6 Отговор
    САЩ са една грохнала империя на злото, която си вре гагата навсякъде и винаги страдат хората. Процесите на разпад в дивашкия неолиберален, капиталистически запад са видими, дано има и големи държави да ги ускорят още повече.
  • 2 смерш

    28 1 Отговор
    Интересно ще бъде ако Байдън реши да изразява лично вербално някаква конкретна позиция,дали впоследствие ще се наложи някой от щатската администрация да дообяснява какво е искал да каже всъщност!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Kcaniba

    17 1 Отговор
    Бидрня като се събуди, в Киев бандерите са вече по стълбовете
  • 5 гадно

    26 1 Отговор
    Има един малък проблем нито Русия е това което беше при Елцин, нито Сащ са това което бяха тогава, светът е коренно различен.
  • 6 Ako

    16 2 Отговор
    не заспи на срещата тоя дъртак....

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 РУСНАК

    14 3 Отговор
    ИМА ДОСТАТАЧНО РАКЕТИ ЗА ВСИЧКИ НЕ СЕ БУТАИТЕ ОТИВА СИ РОСИЯ ОТИВАТ СИ ВСИЧКИ, НЯМА ПОБЕДИТЕЛИ САМО ДЕТО ЗАПАДА ЩЕ СИ ОТИДАТ ПО БОГАТИ
  • 9 баааси

    0 17 Отговор
    Добре , че е видеоразговор , та нема му се налага на Путя а слага удължители ...🤭
  • 10 БОЛШЕВИК 🌟

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ako":

    Стария Джо ако само заспи, пак ще е добре! Може да не му издържи сърцето и да ритне камбаната на самия разговор!
  • 11 Джаф-Джаф

    3 7 Отговор
    А дали РУСКАТА страна не иска да се ОТКАЖЕ от КОРОНА проекта,защото е заплашена от вътрешен преврат? И съответно нейните задокеански приятели я заплашват със сила,чрез амбицийте на Украйна? Ако Русия се откаже от корона проекта ТОЙ ще се СРИНЕ... Ако остане в проекта гражданската война е много вероятна.Коя от двете злини на шахматната дъска ще борят руснаците първа? Не могат да си позволят да загубят нито една от двете,защото залога е разпад на федерацията и тогава милиони съдби ще са на оцеляване...
  • 12 Седесарят.

    19 1 Отговор
    ОХООО, И за осакатяване,мрънкат ,ЕС и САЩ ,,.Така не се говори..Това не е някое племе от Амазонка ...Това не е дипломация.!!!Руските атакуват на Васильов ден. .Реже се Украйна по диагонал...Черно море остава в Русия..Сащ ,работят против Украйна.. и затова ще е така.,защото Зеления,за 2,5,г,не се осмели да говори с Путин .За подлогите ,милост няма!!
  • 13 СССРБарета

    12 0 Отговор
    Дъртия испар дух няма с какво толкова да уплаши Русия! Годината не е 1980, мухлясалия долар не е това което беше така че нещата са съвсем различни!
  • 14 Левски

    21 0 Отговор
    Аз ако съм на мястото на Путин директно ги почвам! Сега е моментът краварите вият и блъфират без реални способности от 2014 година досега смешните санкции не донесоха нищо на Русия която в момента увеличава за пореден път златно валутните си резерви и става все по-богата от всякога отгоре на всичко има и собствен интернет собствено производство на храни и разработена платежна система това донесоха санкциите Независимост и свобода!
  • 15 да питам

    2 11 Отговор
    Що късният следобед намаляват коментарите , сигурно дрътите ошанки полягат , за дрямка ...😁
  • 16 mi6osp

    12 1 Отговор
    Какъв ли ще е този координиран отговор и санкции на запада, като в ръцете на Русия е и крана за газа, и 85% от ядреното гориво на ядрените реактори в американските АЕЦ, че и 60% от титана итн?
  • 17 Украйна има химическо оръжие!!!!

    5 0 Отговор
    УКРАЙНА ИМА ХИМИЧЕСКО ОРЪЖИЕ!!! РЕЖИМА ТРЯБВА ДА БЪДЕ СМЕНЕН!!!!
  • 18 mi6osp

    9 1 Отговор

    До коментар #3 от "Саш чрез хитлер не успя":

    Нищо не могат да направят на Русия с долари. За три години Русия навреме се освободи от американски ценни книжа за 100 000 000 000 долара и закупи с тях злато, платина, паладий,евро. Сега Русия има рекорден злато-валутен резерв, еквивалентен на 624 000 000 000 долара.
  • 19 Якоб Ротшилд

    0 5 Отговор
    Украйна не е на милиционерите.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 2121

    4 0 Отговор
    Възстановете ,старият начин на поднасяне на факти!
  • 22 Димитров

    5 0 Отговор
    Някаква особена неадекватност върлува като вирус в
    С
    А
    Щ и е прихванала и западните държавни хора!
    Ясно е като бял ден,че
    Украйна иска със сила да отвоюва
    Донецк и
    Луганск,а не
    Русия да нападне
    Украйна!
    Грамотните политически знаят това,явно умишлено се заблуждават обществата!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ДаЗдраПерМа

    1 0 Отговор
    и на самото НАТО не е изгодно Украйна с нейните проблеми да стане член на алианса но това не пречи НАТО да си прехвърли всичката бойна инфраструктура на територията на Украйна и да прави каквото си иска, пък ако замирише на изгоряло ще го отнесе Украйна защото за нея не важи пети член от Договора.
  • 25 Саш не успя с хитлер да превземе ссср

    0 3 Отговор
    Но чрез долара ше успее да превземе русията и околностите
  • 26 big

    3 0 Отговор
    Независимо от планините противоречия по всички посоки между САЩ и Русия, реално няма никакви предпоставки за този разговор-преговори! САЩ не са дозрели да се съобразяват с руските интереси, а и не могат да приемат много полярен свят: Русия, Китай, Индия дори Иран и т.н. Не може да има и никакво решение по Украйна и СП-2 по техните изисквания! Не са разбрали и, че насажданата от тях "демокрация" и войни по света, не правят света по-добро място за живеене! От това не могат да следват никакви съществени резултати от срещата
  • 27 ттт

    1 1 Отговор
    Нашите управници нямат никакво право да ни пращат да умираме заради Зеленски. Ако ни накарат, ще обърнем дулата срещу тях. По чл. 5 сме задължени да защитаваме брадъра, но само ако си е сидял мирно и тихо у дома си и някой го е нападнал. Ако се е забъркал в конфликт на чужда територия да се оправя сам.