Отидете към основна версия

4 598 36

Решено! Федерален съд в САЩ потвърди директива на Белия дом за ваксинирането

  • сащ-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • джо байдън

Изискването за ваксиниране важи за около 84 милиона служители в Съединените щати

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Федерален апелативен съд в Съединените Щати върна действието на политика на администрацията на президента Джо Байдън за намаляване случаите с коронавирус. Решението спря действието на решение на по-ниска инстанция, замразило разпоредба на Белия дом.

До блокирането се стигна след като консервативни групи и управлявани от републиканци щати заведоха дела с мотива, че федералната администрация няма правомощия за изискване на ваксиниране на работното място. Политиката, обявена през ноември, предвижда компании с над 100 служители да задължават ваксиниране или ежеседмично тестване и носене на маски. Изключения се правят за служители, които работят навън или само от дома.

Решението на апелативния съд, което даде зелена светлина на Белия дом, може да се обжалва във Върховния съд. Правилата на администрацията би трябвало да влязат в сила от 4 януари.

Сред мотивите си мнозинството федерални съдии подчертават високата цена, която може да се плати при забавянето на мерки за ваксиниране. Те посочват, че директивата на Белия дом е „важна стъпка при намаляване разпространението на смъртоносен вирус, който е отнел живота на над 800 хиляди души в Съединените щати, свали на колене здравната система, принуди бизнесите да затворят за месеци и коства работните места на стотици хиляди служители.“

Малцинството е посочило, че е трябвало да се обмислят алтернативи на изискванията от работодателите, защото с Covid човек може да се зарази навсякъде.

Изискването за ваксиниране важи за около 84 милиона служители в Съединените щати.

Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 45 гласа.

Свързани новини