Last news in Fakti

18 Декември, 2021 12:30 2 682 31

Заради Омикрон: необичайни мерки в Дания

  • дания-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • омикрон-
  • ваксина

В момента в болниците на страната има по-малко хора, отколкото през зимата на миналата година

Заради Омикрон: необичайни мерки в Дания - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В Дания никога не е имало толкова много инфекции с коронавируса, колкото сега. А покрай новия вариант Омикрон ситуацията ще се развива още по-драматично. Затова датчаните ваксинират ударно. И залагат на необичайни мерки.

В Дания появата на Омикрон налага нова стратегия: нужно е да се ваксинира още по-бързо и по-масово. До края на 2021 година е предвидено да се поставят бустерни дози на два милиона датчани на възраст между 40 и 65 години. А това число отговаря на около 30% от населението на страната. Причината: вече от няколко дни институтът "Serum" - датската здравна служба - отчита постоянни рекорди на нови инфекции.

Затова и в Дания ваксините се поставят вече не само от медиците, но и от младежи от алтернативната военна служба, които преминават експресно обучение. Там те се упражняват да слагат инжекции върху пилешки гърди. След един ден тренировки "на сухо" им позволяват да поставят ваксини и на хора.

Вече над 9000 случая на зараза с Омикрон

В Дания никога не е имало толкова много нови зарази с коронавирус, колкото сега: старият рекорд беше 4508 (от 18 декември 2020), но през месец декември 2021 бройките се увеличават с всеки изминал ден, достигайки 10 000 нови случая на 16 декември 2021. Хелене Пробст от института "Serum" смята, че пикът на тази вълна дори още не е достигнат. "Вярно е, че ние очаквахме повече инфекции през зимата, но Омикрон промени ситуацията радикално", казва тя.

Броят на новите инфекции нараства изключително бързо. "Затова трябва да направим повече, ако искаме да осуетим нови зарази. Трябва да постигнем две неща - болестта да протича в по-мека форма и да гарантираме сигурността на нашата здравна система", казва тя.

В Дания вариантът Омикрон е бил регистриран вече над 9000 пъти. Това се знае с голяма точност - поради факта, че в Дания се секвенират всички положителни PCR-тестове - т.е. задължително се проверява за кой вирусен вариант става дума. Това обяснява и високия брой инфекции с Омикрон.

В момента в болниците на страната има по-малко хора, отколкото през зимата на миналата година. Въпреки това главната лекарка Нина Вайз от Hvidovre Hospital в Копенхаген е разтревожена: "За нещастие, много от медицинските сестри напуснаха работа след втората вълна от пандемията. Затова сега в болниците изпитваме остра нужда от медицински кадри."

Наскоро Дания въведе и допълнителни ограничения, съпътстващи ваксинационната кампания: клубовете и баровете вече не работят, а ресторантите са длъжни да затварят по-рано от обикновено. На много места се допускат само ваксинирани, преболедували или тествани.

Особените ситуации изискват особени мерки

Тези мерки обаче няма да са достатъчни, обяви вчера министър-председателката Мете Фредериксен в Инстаграм. Датската Комисия по емидемиите в момента обсъжда нови ограничения.

Особените ситуации изискват особени мерки, смята медицинската сестра Якобсен, която обяснява на доброволците как се инжектира ваксината. "Това е много специална ситуация. Обучаваме хората на нещо, което ние самите сме изучавали в продължение на много години. Но, както се вижда, ситуацията ни принуждава".

Учените от института "Serum" обаче не вярват, че нивото на инфекциите може да бъде смъкнато лесно, защото Омикрон е силно заразен вариант на коронавируса. Те обаче смятат, че ваксинациите със сигурност предпазват от тежки форми на болестта.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оня

    33 2 Отговор
    Леле,леле ..
  • 2 Пич

    76 3 Отговор
    Айнщайн е извел най добрата формула за тъпотия , с която съм напълно съгласен...!!! Тя е
    " Да правиш едно и също , и да очакваш различни резултати " ... Та и датчаните така...!!!
  • 3 Тото

    77 2 Отговор
    Дали е заради Омикрон или заради нещо друго. Дания- население колкото България. Ваксинирани 90% . Заразени шест пъти повече

    Коментиран от #6, #30

  • 4 Някой

    71 2 Отговор
    Суперваксинирана Дания - мисля, че е на първо място в Европа.
    Явно прехвалените субстанции, наречени незнайно защо ваксини, не действат. И не само срещу Омикрон, а и срещу Делта. За справка вижте Великобритания. От 93000 нови случая, само 3200 са в следствие на Омикрон. Останалите явно са с Делта. А уж ваксините бяха супер ефективни спрямо този щам.

    Така че, мислете и анализирайте, а не вярвайте сляпо на медиите. Тяхната цел не е да ви информират, а да ви кажат какво да мислите.
  • 5 мечо пух

    43 3 Отговор
    така,колкото повече Факсинирани,толкова повече олигомакронно-заразени!
  • 6 Гост

    50 3 Отговор

    До коментар #3 от "Тото":

    Те всичките западналяци тъй- високи проценти ваксинирани и бройките на заразените бумтят. И им слагат па локдауни и строги мерки. И защо се ваксинираха като па се заразяват и па са затворени че и пукат и от инсулти и тромби заради ваксата?

    Коментиран от #16

  • 7 Въпрос

    33 2 Отговор
    "Там те се упражняват да слагат инжекции върху пилешки гърди"
    А после гърдеите кво ги правят?

    Коментиран от #13

  • 8 Мангъров

    65 2 Отговор
    Е нали преди 3 месеца имаха 93% ваксинирани и казаха че връщат нормалното?!?!? Сега вече трябва да са минали 100% . Колко още?!????!!? Колко трябва да си тъп за да им вярваш??????? България с най-малко ваксинирани в момента е най-добре в Европа като разпространение на вируса. Смъртноста е висока защото нивото на здравеопазване е много, много ниско. Има държави в Африка с по-добро.

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Име

    46 2 Отговор
    Нали бяха големи първенци датчаните бре? Появи се нов щам и ги събори. Ам то тъй с тея нови щамове много удобно за някой да си продават субстанциите и на други си трупат власт над народа. Има ли още заспали дето да вярват че това от кажи речи две години не е план?
  • 11 Грульо

    35 2 Отговор
    Младежи тренират на пилешки гърди и след един ден тренировки "на сухо" им позволяват да поставят ваксини и на хора. :D Не нещо, а много гнило има в Дания. "Понеже ваксините не действат, и Омикрона е по-безопасен от предишните, нека ошашавим всичкия добитък още повече." :D
  • 12 Ко речи?!

    6 42 Отговор

    До коментар #8 от "Мангъров":

    Я пак? Колко са умрялите в България и колко са в Дания? Колко са заетите легла тук и колко в там? Нещо логиката ти куца като наблюдението на щраус със заровена в пясъка глава!
    Към 18.12.2021г. данните са следните: Дания общо заболели от Ковид/починали - 607 076/ 3067; България - 723 433/ 30 014... да забелязваш едни 10 пъти или 27 000 починали човека повече? Или не... там друга е причината?

    Коментиран от #14, #23, #24, #28

  • 13 Е как какво?

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "Въпрос":

    Продават ги евтино в БГ 😂
  • 14 умен простак

    33 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ко речи?!":

    с тая математическа първосигнална логика, си готов да замениш и витанов и кантарджиев,взети заедно!

    Коментиран от #17

  • 15 Дедо ви

    36 3 Отговор
    Абе, искам да питам нещо много неприлично - Какво стана със стадния имунитет? При 70% ваксинирани трябваше да има вече стаден имунитет според учените глави. За един приятел питам .... просто така ... не че чакам отговор.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Благодаря за сравнението

    3 10 Отговор

    До коментар #14 от "умен простак":

    ПРОФЕСОР Витанов. А ти се връщаш на поправка във втори клас - там се учи умножение.
  • 18 Някой си

    35 2 Отговор
    Бийте си и по 5 ваксини,а ефекта ще бъде,колкото повече ваксинирани,толкова повече заразени.Защо истинската логика ,няма нищо общо с прокламираната в световен мащаб ваксинация и де факто нейното безсилие и безмислие..Англия с 87% и Дания с 95% имунизирани.....някой нещо да каже за фалшивите американски отрови и тяхната защита....няма и един аргумент за това.Измислената пандемия ще изчезне,кгато се спре ваксинацията и се забрани прелитането на самолети на НАТО.Интересното е за какво е този вой за Омикрон,след като не е смъртноносен и се изкарва по леко и от Грип.Най големите преносители на зараза са притежателите на зелени сертификати.Когато някой умник го проумее и ги премахне,може да се намери изход.Иначе е естествено да се вадят думи от контекста,че все още ваксината ни предлага по безопасно лечение,защото ако го няма и това,никой няма да се ваксинира.Някой вярва ли в тази глупост,че ваксините са ефективни???
  • 19 Съжелявам

    27 3 Отговор
    Все по-вече ваксинирани нации изпадат в тежка корона криза. На този фон идва въпросът дали ваксините не са причината за това? Аз съм с две дози и си чакам реда. Принципът на стадото сработи в моя случай.....
  • 20 Hoho Boho

    25 2 Отговор
    Омикрон е бил регистриран вече над 9000 пъти. Означава, че Омикрон почти няма принос за ръста на заразяване. Чисто и просто инжекциите не работят.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Някой

    20 1 Отговор

    До коментар #16 от "Ой, неразумний":

    Ами, не е така. Ако тези данни са от началото на пандемията до сега, значи само, че си функционално неграмотен. Вяквини започнаха да се бият едяа тязи година. До тогава всички умрели бяха неваксинирани.
    Ако погледнеш по-скорошни данни, се вижда, че при новозаразените положението напълно отговаря на процента ваксинирани. 20% ваксинирани, 20%от новите случаи са ваксинирани.
    При починалите процента малко се различава, но това може би се дължи на начина на отчитане. Починал, но щом е с ваксина, не може да се запише, че смъртта е в следствие на ковид. Тогава се пише основното заболяване на починалия - я инфаркт, я инсулт. И не е ясно дали това не е в следствие на страничрн ефект от вакаините.
    Така че, такива плоски заключения, не говорят добре за интелекта ти.
  • 23 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ко речи?!":

    Страаахотно Ябълково вино произведох тази година.не е бистро,но има шампанизиране и вече алкохол и мирис на вино.А,в 30литров бидон има и леко горчива жилка.пийни си винце,да ти се отпусне душата. И Спри да мислиш как да ни спасяваш!Червеното ми вино е "Магура" него със свинско,като му дойде времето......
  • 24 Кире

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ко речи?!":

    Много хубаво правиш сметките,но твоето инфо е грешно,както и ти си заблуден жестоко.Живота не почва 2019
  • 25 Народен съд

    26 0 Отговор
    Какво се случва с ваксинираните, нали щяха да се връщат към нормалното. Пълен провал. Не оставка, а затвор трябва за виновниците довели до тази пародия.
  • 26 Хамди

    8 0 Отговор
    ала бала са тези ваксини до сега трябваше да се овладее ситуацията.Понеже ваксините не са ефикасни за това говорят за различни щамове .
  • 27 ТRIF

    11 1 Отговор
    Мое мнение и не ангажирам никого:
    "Ваксините" дават краткотраен ефект. Мах. 20 седмици/ 5 мес./. За да има ниво на антитела достатъчно да предпази от COVID 19 се налага да се ваксинирате всеки 4 мес. или 3 пъти годишно.
    Повече от очевидно е, че т.н. "ваксини" не изграждат имунитет а предпазват за определен период от време.
    Този факт не се дискутира а се принуждава населението да се ваксинира и реваксинира.
    Не съм сигурен дали преболедувалите изграждат траен имунитет понеже такива изследвания не се правят или поне публикуват. Идеята е ваксинираи, ваксинираи, ваксинираи!
    Много удобно се пропагандира догмата, че проблема са антиваксарите. То такива обаче са много малко хора.
    Повечето не са против медицината и ваксините изобщо а против тази субстанция която се води ваксина против COVID -19. Причината е, че тя не работи както другите познати ваксини и освен да предпазва за известен период от време друго не прави. Има и не малко регистрирани случаи на сериозни странични ефекти, траини увреждания че дори и смърт. Тези данни също се прекриват, поднася се неточна информация и най-вече се мълчи. Това дава почва на различни интерпретации подсилени с факта, че производителите на COVID-19 не носят отговорност за това. Те дори не носят отговорност,че т.н. "ваксини" не работят като останалите познати на всички - да създадът траен имунитет.
    Хората приеха заблудата, че ако си приложиш тази субстанция ще изградиш траен имунитет както при ваксините познати ваксини.
    Т
  • 28 Име

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Ко речи?!":

    Остана да сравните и здравните услуги между двете държави, но не забравяйте и застаряването на населението в България.
  • 29 💉=⚰️

    11 0 Отговор
    Няма никакви ваксини. Това са бавнодействащи отрови.
  • 30 Генчо

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тото":

    Дания е малка по площ гъсто населена и хората пътуват постоянно между населените места, не като в България градовете да са по на 30км и където живееш там да работиш
  • 31 James 🇺🇸

    4 0 Отговор
    Не знам дали знаете, но Дания заедно с Швеция и Норвегия са най феминистките държави, там мъжете са доминирани от жени. Жените нареждат на мъжете какво как кога да стане! Учудва ли ви че са такива тъпунгьори? 90% ваксинирани с графен и правят локдаун, няма такива лешпери
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания