Отидете към основна версия

27 662 152

Унгарският външен министър: ЕС постъпи нечестно спрямо Северна Македония

  • северна македония-
  • ес-
  • унгария-
  • скопие-
  • преговори-
  • членство в ес-
  • петер сиярто-
  • буяр османи

Страната направи всичко необходимо, за да започне преговорния процес

Снимка: Shutterstock

Незапочването на преговори с Република Северна Македония е нечестна стъпка от страна на ЕС, тъй като страната направи всичко необходимо, за да започне преговорния процес, заяви в Скопие унгарският външен министър Петер Сиярто на съвместна пресконференция с колегата си от Република Северна Македония Буяр Османи, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Бяхме недоволни и разочаровани от решенията в Брюксел във връзка с разширяването и смятаме тези решения за много несправедливи. Ако искаме да бъдем честни, трябваше да кажем, че още тази година Северна Македония и Албания трябва да започнат преговорите. Молим нашите приятели от България да разрешат по време на преговорите националните си въпроси, които смятат за пречка, а не с предотвратяване на началото на преговорите, каза Сиярто. Според него незапочването на преговорите нарушава доверието в ЕС, тъй като от една страна ЕС признава, че македонците са постигнали голям напредък, а от друга не започва преговорите.

"Унгария иска преговорите с Република Северна Македония и Албания да започнат веднага. ЕС сега е изправен пред исторически предизвикателства", каза още Сиярто и добави, че Република Северна Македония има важна роля за спирането на миграционните потоци, тъй като се намира на главния път на миграцията. Той добави, че в началото на януари 30 унгарски полицаи ще пристигнат в подкрепа на македонските си колеги за осигуряване на границата.

Османи от своя страна заяви, че в Република Северна Македония остават посветени на интеграцията в ЕС, което е неин стратегически интерес. "Мога да ви уверя, че продължаваме да работим и с нашите съседи с ненамалено темпо. Отидохме прекалено далече в този процес, за да се откажем, искрено се надявам, че с новите управляващи започваме и нов визионерски процес на доверие между двете държави", каза Османи. България е пълноправен член на ЕС, добави той, изтъквайки, че "с право очакваме новото правителство в София да прояви европейска чувствителност, партньорско отношение и грижа за съседите".

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 127 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: