Отидете към основна версия

70 986 128

Путин: Ще станем като Турция

  • турска лира-
  • турция-
  • русия-
  • реджеп ердоган-
  • путин-
  • владимир путин-
  • лихви-
  • депозити-
  • икономика-
  • рубла-
  • инфлация

Руският президент не иска страната му да тръгне по турския сценарий

Снимка: БГНЕС

Русия ще има същия проблем като Турция, ако не повиши лихвите. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на годишната си пресконференция.

„Инфлация от 8% е много и ние разбира се трябва да се върнем на 4%. Знам недоволството на реалния (икономически) сектор от повишаването на лихвите, но ако това не бъде направено, може да имаме същия проблем, който има Турция. Това е сериозен проблем и сериозно предизвикателство", заяви руският президент, цитиран от „Ройтерс”. През последните месеци турската лира се срина до рекордно ниски нива. Финансови експерти обвиняват Реджеп Ердоган, който противно на икономическата логика, заповяда на централната банка да свали лихвените проценти. През последни дни турската лира се стабилизира, но отново е изключително евтина.

Ердоган, в обръщение към нацията, обяви пакет от мерки в защита на националната валута. "Влоговете, деноминирани в турски лири, ще бъдат защитени срещу колебания в обменните курсове. Този нов инструмент ще гарантира сигурността на спестяванията на гражданите. Освен това този доход ще бъде освободен от данък. Ние също така ще приложим на практика инструменти, които ще гарантират, че активите в турски лири се използват по начин, който няма да създава ново търсене на пазара на чуждестранна валута", заяви Ердоган. Турският президент обясни, че ако заради колебанията в обменния курс загубите по депозитите в турски лири се окажат по-големи от лихвата, обещана от банките, те ще бъдат компенсирани.

Путин коментира и ситуацията на енергийния пазар. Русия не може да бъде винена за енергийните проблеми на Европа и рекордните цени на природния газ на Стария континент, заяви руският президент. По думите му енергийният концерн "Газпром" изпълнява всичките си договорености и доставя газ в уговорените количества. Компанията дори е увеличила износа, посочи Путин. Според руския президент Европа сама е създала газовите си проблеми и сама трябва да ги разреши. Една от причините за това е фактът, че властите на континента са наложили твърде много регулации на петролните и газовите компании, които така не могат да инвестират в увеличение на добива. Той предупреди Европа, че трябва да си гарантира дългосрочни договори за доставка.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 170 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания