Last news in Fakti

7 Януари, 2022 21:54 33 558 39

"Това е навярно най-голямата кражба в историята на Турция": някой е манипулирал курса на лирата?

  • турска лира-
  • турция-
  • икономика-
  • реджеп ердоган-
  • кражба-
  • манипулация-
  • криза-
  • ердоган

Критици подозират, че хора от обкръжението на Ердоган са манипулирали курса на турската лира

"Това е навярно най-голямата кражба в историята на Турция": някой е манипулирал курса на лирата? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

На 20 декември турската лира просто полудя - първо се срина, в резултат от което 1 долар се разменяше срещу повече от 18 лири, а вечерта на същия ден президентът Ердоган обяви спасителен пакет с мерки, след което през нощта 1 долар струваше вече около 13 лири.

"Искаме да знаем кой е спечелил от тези спекулации"

Според турската опозиция това развитие е много съмнително. „Искаме да знаем кой колко валута e купувал и продавал. Кой е спечелил от тези спекулации и кой е бил предварително уведомен за тях“, заяви лидерът на Републиканската народна партия (CHP) Кемал Кълъчдароглу. Опозиционният лидер говори за „навярно най-голямата кражба в историята на страната“. А Первин Булдан от прокюрдската Демократична партия на народите (HDP) подозира, че зад всичко това стои Ердоган: „Вашите спекуланти изкуствено напомпаха долара, а после започнаха масово да разпродават, за да го купят в крайна сметка на много по-ниски цени“.

Тези спекуланти явно са от обкръжението на президентския дворец в Анкара, твърди и икономическият експерт Мустафа Сьонмез. Само там са можели своевременно да знаят какви са плановете на Ердоган. Сьонмез не отрича необходимостта от спасителния пакет с мерки, но критикува непрозрачния начин, по който се е действало: „Правителствата във всички страни с върховенство на закона биха обявили намеренията си под формата на проект - така никой не би могъл да се окаже облагодетелстван. А прозрачността щеше да гарантира, че гражданите ще са запознати с намеренията на властта и няма да купуват валута“.

Тъкмо това обаче се случи на 20 декември: след големия срив в курса на лирата много от турците побързаха да обърнат спестяванията си в долари или в евро - само че по много неблагоприятен за тях курс на лирата.

„Хората масово изгубиха спестяванията си, мнозина дори посегнаха на живота си. Народът се доверяваше на Ердоган. Преди това той беше казал, че ще продължи да снижава лихвите, защото залагал на експорта, а не толкова на курса на лирата. И изведнъж напълно неочаквано за всички още в същата нощ, след края на борсовия ден, той извади този коз от ръкава си“, казва Айкут Ердогду от опозиционната CHP.

Спасителният пакет на Ердоган - мошенически трик? Още същата вечер Ердоган обеща на хората, че техните загуби ще бъдат компенсирани, ако лирата продължи да се обезценява. А финансовият министър Нуредин Небати отхвърля всички обвинения на опозицията за манипулации. „Щом твърдят подобно нещо, нека го докажат. Никой не е пипал курса на лирата в онази нощ“, уверява той.

Управляващата коалиция обаче отхвърли внесеното от опозицията предложение да се проверят събитията от 20 декември. Нещо повече: банковият надзор подаде жалби срещу критични журналисти и експерти, сред които е и икономическият експерт Сьонмез. А поддръжници на правителството дори твърдят, че опозицията била манипулирала курса на лирата, защото искала по този начин да предизвика предсрочни избори.

Ердоган губи популярност, опозицията иска предсрочни избори

Кризата постави Ердоган под огромен натиск. Допитвания от декември сочат, че популярността му е спаднала до 30%. На президентските избори през 2018 той все още се ползваше с над 52% доверие.

На този фон опозиционната CHP съзира шанс да свали Ердоган от власт. Едно ново правителство би имало по-добри условия за работа, независимо от огромните икономически трудности, смята експертът Сьонмез. Според него тези трудности се дължат не толкова на структурата на турската икономика, колкото на политическите амбиции на Ердоган, който управлява икономиката както намери за добре и е готов на всичко, за да опази властта си. „Най-големият проблем на турската икономика е липсата на доверие към нея от страна на останалия свят“, казва експертът. Според него това доверие може да бъде спечелено при евентуална победа на опозицията. Но засега няма никакви признаци, че управляващите в Турция ще се съгласят на предсрочни избори. А това означава, че Ердоган разполага с време до 2023 година да постигне обявената от него цел: Турция да влезе в първата десятка на най-развитите икономи в света.

Автор: Карин Зенц (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    99 19 Отговор
    Има едни за океана които са специалисти в областта.

    Коментиран от #8, #28

  • 2 Дааа

    68 6 Отговор
    "някой е манипулирал курса на лирата?" Мошеникът и неговото клептоманско семейство.
  • 3 Виждащият голямата картина

    77 4 Отговор
    Още същият ден казах, че сто процента е спекулация и някои са се облажили яко!

    Коментиран от #36

  • 4 Виденов

    82 4 Отговор
    При нас вече видяхме как става.
  • 5 ако е вярно

    56 11 Отговор
    голям хитрец ще излезе ердо,че се прави и на ни лук ял,ни лук мирисал!
  • 6 Рошко

    48 36 Отговор
    По големи манипулатори от дойче зеле аз незнам, сигурно щото ердо е ударил еврейските милиардери и подлоги в Турция
  • 7 Грульо

    44 5 Отговор
    "Искаме да знаем кой е спечелил от тези спекулации"

    Да пратят Мата Хари на Ердоганьо, да му снима шкафовете. :D
  • 8 Абе ,

    29 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    И ти уж си специалист- ресторантьор , ама май си обикновена цветарка ...😁 Скачаща от партия на партия
  • 9 Канадецо с гелосания перчем

    32 12 Отговор
    Сороснята е най-големият експерт в манипулирането на валути. Добре е обучил сина си.
  • 10 мъка

    40 8 Отговор
    Ердоган лапна няколко милиарда долара за два дни пък бъдещите империалисти се чюдят от къде да вземат пет лири за кило лук.Мъка.Мечтите са безплатни.
  • 11 Еразъм

    26 6 Отговор
    Еми така е! Дребните игри са за кифладжиите, а големите игри са за султаните. Не му приляга на един султан да си играе на дребно като кифладжия.
  • 12 баба ти от Пловдив

    34 15 Отговор
    браво ном 1- 12 фонда частни, купили дълга на САЩ 1929 г, ако някой не е учил в Турция!!!! Същите лобита направиха 4 пъти банкрут на Венецуела! после на България- 1997 год! а защо ли Джон Кенеди беше убит???? защото е подписал документ за одържевяване на " частните фондове" - т е ротшилд и другите маймуни които печатат от 1950 фалшиви пари без покритие в златоЗа това КРИПТО Пари !!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #21

  • 13 Койчо

    32 7 Отговор
    Ердоган е невинен. Бойко манипулира лирата и окраде турския народ.
  • 14 Джорджи ч.фута

    10 6 Отговор
    Естествено, че ще спечеля и тук с някоя друга спекулацийка -в кръвта си ми е.
  • 15 да бе да

    35 16 Отговор
    Помня 90-те в България. Сигурен съм че и в случая с стурската лира имат пръст финансови спекуранти като сорос. С любезното съдействие на ФАЩ, които са вдигнали мерника на султана. За добро или лошо.

    Коментиран от #29

  • 16 23 . 12 . 2021

    22 10 Отговор
    " Путин : Ще станем като Турция " ... Русоснята да внимава какво ще коментира ..🤭
  • 17 Съвет

    14 3 Отговор
    Бай Ердо,виж кой спечели от курса с английската лира ,преди години и не се чуди.
  • 18 Лирата

    31 6 Отговор
    "Ердоган разполага с време до 2023 година да постигне обявената от него цел: Турция да влезе в първата десятка на най-развитите икономи в света." В момента обаче Турция излезе от списъка на първите 20 държави, тя е 22-ра и тенденцията е позицията й да се влошава.
  • 19 Черни дни

    29 14 Отговор
    Турция, окупиран Кипър, окупирана Сирия ... където се извършват транзакции в турски лири, хората плачат с черни сълзи. Хиперинфлация, бедност, глад, мизерия, безизходица.
  • 20 Запознат

    15 10 Отговор
    Аз спечелих също 30 000лв само за 2дни .......Този филм го играхме на Магура.За това е хубаво да помниш историята

    Коментиран от #22

  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 12 Отговор

    До коментар #12 от "баба ти от Пловдив":

    "бита направиха 4 пъти банкрут на Венецуела! после на България- 1997 год! а защо ли Джон Кенеди беше убит???? защото е подписал документ за одържевяване на " частните фондове" -

    Боже Боже„ как можа да създадеш индивиди, почти равни на Теб!! То не бе знания! То не бе осведоменост! Лошото е че си създал тоя гений, точно в Левуново
  • 22 стар пожарникар

    23 1 Отговор

    До коментар #20 от "Запознат":

    И с тия 30 000 си купи една каса светло пиво
  • 23 Юпа

    17 13 Отговор
    Само като погледнах че дойче веле е написал това и спрях да чета!!!!!

    Коментиран от #24

  • 24 Кемал Кълъччдароглу

    14 4 Отговор

    До коментар #23 от "Юпа":

    А когато спрете да слушате Ердоган, ще си върнете достойнството и подхранването.

    Коментиран от #25

  • 25 5иция

    7 8 Отговор

    До коментар #24 от "Кемал Кълъччдароглу":

    Не знам кой е спечелил от това което се споменава във заглавието но едно е сигурно че губещия е опозицията. Нали знаеш закона за деиствие и противодеиствия. Това дето си го дробил сам ще си го сърбаш.

    Коментиран от #33

  • 26 Крум

    6 6 Отговор
    И ще се окаже в крайна сметка фактът, че главен съветник на Ердоган по тази спекулация е Бойко Борисов. Обяснил му е механиката на българската Виденова зима.
  • 27 PlimP

    7 0 Отговор
    чудо голямо, поефтиняла 3 пъти за една година, щом не е поефтиняла 500 пъти => всичко е 6
  • 28 Руски трол

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А пък има едни в Масива, които не са специалисти....
  • 29 Руски трол

    16 0 Отговор

    До коментар #15 от "да бе да":

    Като толкова помниш,защо не разбра какво стана през 1997 години.
    Тогава патриотичните индустриалци / 100 процента хора от ДС и номенклатура на БСП-БКП / направиха врътката.
  • 30 Бай Онзи

    7 1 Отговор
    Тия двамата с баце са феномени.....
  • 31 От кАдя на кАдя?

    8 7 Отговор
    Силно ми понамирисва на краварска работа, на ония,дето печатат зелените "гущери" и имат най-голям външен дълг.
    ЕрДоганя не ги бръсне за слива, а това ги подлудява.
  • 32 T90

    5 0 Отговор
    От 10ст за лира се вдигна до 16, което са 60% скок за броени часове, нереално е наистина.
  • 33 така, значи

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "5иция":

    щом не знаеш не говори. изложен си като невеж.

    Коментиран от #35

  • 34 баба ти от Пловдив

    4 1 Отговор
    здравейте братушки! ние го ядохме 1997 година! 1 златен лев стана 3500 фалшиви долари и умирахме от глад! защото не успяха да ни сблъскът бълг и турския народ!!! но косоварите, босненците, хърватите, сърбите го ядоха!сега е украина! един дол за дренки!
  • 35 5иция

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "така, значи":

    И си вярваш така ли. Не знаеш ли как е казал народа умря циганката дето те хвалеше.
  • 36 0000

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Виждащият голямата картина":

    Оооо велики Нострадамусе добре че беше ти да ни кажеш голямата истина
  • 37 Факт

    0 0 Отговор
    САЩ!
  • 38 Миряна

    0 4 Отговор
    Какво сте зажалили Турция и я мислите.Това заслужават ,напълно да се сринат. Грабиха ни 500 г.а сега искат да живеят добре
    Не разбирам за какво я коментирате тази крадлива ОСМАНСКА ИМПИРИЯ
  • 39 баба ти от Пловдив

    0 0 Отговор
    не бе ердоган, понеже ти не си Ердуан от Армения! Маймуните, лобисти ви направиха същото, което и в България 1997 година! Не лъжете турския народ, както българските башибозуци лъжеха Почтенния Български народ!Моля кажете истината на турския народ! или ние ще я кажем Българите!!!!!
Новини по държави: