Отидете към основна версия

6 956 21

Вълна от нови ограничения

  • великобритания-
  • коронавирус-
  • пандемия

Сред тях са Северна Ирландия, Уелс и Шотландия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Нови ограничения вследствие на пандемията от коронавирус влязоха в сила от 26 декември в Северна Ирландия, Уелс и Шотландия. В същото време в Англия, където живее 84% от населението на Обединеното кралство, ще продължат да действат по-малко строгите мерки, въведени още на 8 декември.

Властите на трите административно-политически части на Обединеното кралство забраняват работата на нощните заведения и значително затягат правилата за провеждане на публични събития. В Уелс броят им е ограничен до 30 на закрито и 50 на открито. В Шотландия - съответно 200 и 500. Размерът на компаниите, които могат да се събират на една маса в кръчми или ресторанти в Уелс и Северна Ирландия, е ограничен до 6 души. Отново в сила е правилото за поддържане на социална дистанция от 1 или 2 м в зависимост от региона.

Кабинетът на премиера Борис Джонсън възнамерява на 27 декември да обсъди необходимостта от затягане на мерките в Англия. Обсъжда се възможността за затваряне на барове, кръчми и заведения за обществено хранене. В същото време източници на The Times в Министерството на образованието на страната твърдят, че не се обмисля преминаване на ученици на дистанционно обучение след края на коледните празници.

През последните няколко дни във Великобритания са открити над 100 000 нови случая на заразени с коронавирус. През последните 7 дни тази цифра се е увеличила с почти 50% спрямо предходната седмица. На 23 декември Агенцията по здравна безопасност заяви, че заразените със щама Омикрон са с 50%-70% по-малко вероятно да попаднат в болници, отколкото тези, заразени с делта щама. Ръководителят на Министерството на здравеопазването на страната Саджид Джавид, коментирайки резултатите от проучването, нарече окуражаващо, че Омикронният щам е по-малко вероятно да доведе до хоспитализация на заразените. В същото време експерти предупреждават, че поради много високото ниво на заболеваемост и спазването на карантина от болни хора, ключовите индустрии, включително в сферата на здравеопазването, могат да се сблъскат с остър недостиг на работници.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: