Отидете към основна версия

10 982 41

Германия въведе по-строги мерки

  • локдаун-
  • германия-
  • коронавирус-
  • мерки-
  • бавария-
  • берлин-
  • ограничения

Страната преминава през петата вълна на разпространение на заразата

Снимка: БГНЕС/ EPA

По-строги рестрикции, целящи да намалят разпространението на коронавируса, влизат в сила от днес в няколко германски провинции, предаде ДПА. Страната преминава през петата вълна на разпространение на заразата, предаде БТА.

Рестрикциите са на контактите, които може да имат хората, и влизат в действие в провинциите Бавария, Берлин, Хесен, Северен Рейн-Вестфалия, Саар, Саксония, Шлезвиг-Холщайн и Тюрингия. Сходни мерки вече бяха въведени на много други места в страната. На много места в гореспоменатите провинции се въвежда ограничение до 10 души, които могат да се събират по частен повод, дори и ако са ваксинирани. От тази бройка се изключват децата до 14 години. Ако на събитието има и неваксинирани, то се разрешава да присъства едно домакинство и максимум двама души от друго домакинство.

Ограниченията в контактите влизат в сила ден след като хиляди хора излязоха по улиците на редица германски градове, за да протестират срещу допълнителното затягане на ограниченията. Протести имаше в Рощок, Шверин и Нойбранденбург, където се събраха съответно 6500, 2700 и 2400 души. В Магдебург и в Котбус протестираха съответно 5000 и 3000 души, а в Хале около 1500 души. В Гера протестиращите бяха около 2000, а в Алтенбург - 1300. В Бауцен протестиращи нападнаха полицията с пиратки и замеряха полицаи с бутилки, когато силите на реда се опитаха да разпръснат демонстрантите. В Лайпциг полицията попречи на протест, в който се готвеха да участват 250 души. От днес затварят врати и нощните клубове в цяла Германия.

Същевременно германският Федерален конституционен съд постанови, че германските власти трябва да разработят правила, за да защитават инвалидите, в случай че на болниците им се налага да правят избор измежду пациентите по време на пандемията, предаде Асошиейтед прес. До решението на съда се стигна след жалба, подадена от група инвалиди, повечето от които се нуждаят от редовна помощ. Те са били обезпокоени, че в случай на нарастване на инфекциите и при евентуален недостиг на болнични легла, те ще бъдат ощетени. Досега подобни ситуации в Германия не е имало, въпреки че се е налагало пациенти да се прехвърлят от една в друга провинция при последната вълна на заразата заради недостиг на легла в някои части на страната.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: