Last news in Fakti

11 Януари, 2022 18:31 2 268 27

Наистина ли Германия има най-строгите мерки срещу пандемията в света?

  • локдаун-
  • германия-
  • коронавирус-
  • индекс-
  • мерки-
  • пандемия-
  • заразени-
  • ваксини-
  • китай

Дори в Китай мерките били по-леки. Но наистина ли е така?

Наистина ли Германия има най-строгите мерки срещу пандемията в света? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Германия имала най-строгите мерки срещу коронавируса в целия свят, заяви на пресконференция миналата седмица министър-председателят на провинция Саксония Райнер Хазелоф. Същото твърдение често се среща и в различни дискусии в интернет. Хазелоф се позова на публикация на Statista, официалния сайт на Статистическата служба в Германия, която пък се базира на данни от Covid-Stringency-Index на университета в Оксфорд.

Как е съставен индексът?

Въпросният индекс би трябвало да отразява как правителствата на различните страни реагират на пандемията и да сравнява строгостта на предприеманите ограничителни мерки. За целта се събират данни от различни държави, които се сортират по категории и анализират. В резултат на това се съставя точкова система от нула (липса на всякакви мерки) до 100.

В оценяването на 31 декември 2021 Германия събира над 84 точки, с което застава начело на световната класация - дори преди Китай. Високият брой точки, според обясненията, се дължи най-вече на няколко мерки, сред които са затварянето на училища, ограниченията в обществения транспорт, затварянето на магазини от търговската мрежа и задължението за носене на предпазни маски на обществени места. Само че въпросните данни пораждат редица въпроси. Факт е например, че през тази учебна година повечето от училищата в Германия не са затворени. Тъкмо обратното - министрите на културата на отделните провинции съвсем наскоро обявиха за пореден път, че ще има присъствено обучение.

Отворени са също така и магазини, ресторанти, барове и музеи, както и културни средища - за разлика от началото на пандемията, когато те бяха засегнати от локдаун. Въпреки това сегашните мерки получават по-строга оценка в индекса, отколкото през пролетта на 2020 или 2021, когато училищата и много магазини и ресторанти бяха действително затворени. Има и други необясними факти - при сравненията между отделните държави. Твърди се например, че през последните седмици Германия има много по-строги мерки, отколкото Нидерландия, а е известно, че в средата на декември там беше обявен локдаун. Въпреки това Нидерландия има 20 точки по-малко от Германия.

Но как се правят тези оценки? И защо се стига до подобни противоречия? Това става ясно, когато се разбере, че индексът отчита винаги онези регионални мерки за ограничения, които са най-строги, дори и те да се отнасят само до ограничена територия. Известно е, че Германия е държава с федерална структура и мерките, които се налагат в отделните 16 провинции, са с огромни разлики. Поради това излиза, че за индекса строгостта на мерките на регионално ниво има по-голяма тежст от тези на национално ниво.

С оглед на крайно високата заболеваемост и пълните болници, в Бавария и Саксония имаше регионални локдауни, които явно са изиграли решаваща роля за строгата оценка на германските мерки в индекса. Докато Китай, който и при най-малкия изблик на нови инфекции въвежда масивни ограничения, според тази класация, излиза с много по-меки мерки от Германия. Строгите оценки на индекса за Германия се обясняват и с това, че в момента на много места в Германия за влизане в определени магазини или ресторанти се спазва правилото 2G - т.е. достъп само за ваксинирани и преболедували. Това означава, че ограниченията не са за огромното мнозинство от хора, които са ваксинирани и преболедували, а само за неваксинираните.

Още неточности и изкривени информации

Има и други неточности на индекса по отношение на Германия - например в категорията обществен транспорт, за която се казва, че мерките "изключват или забраняват на болшинството граждани достъпа до него". Всъщност обаче общественият транспорт нито е спрян, нито ограничава болшинството граждани да го ползват. На много места е въведена мярката 3G, която означава, че достъп имат ваксинирани, преболедували и хора с отрицателен тест - с други думи и неваксинираните могат да го ползват. Неоспорим факт е, че Германия взима сериозни мерки срещу разпространението на коронавируса. Дали обаче те са най-строгите в света - това едва ли може да се докаже с помощта на цитирания индекс.

Автор: Патрик Гензинг


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    31 4 Отговор
    НАИСТИНА ЦЯЛА ГЕРМАНИЯ ВЪСТАНА!!! ВСЕКИ ДЕН ПРОТЕСТИ, НЕПРЕКЪСНАТИ!!! СНОЩИ НЮРНБЕРГ,СЪЩО ВСИЧКИ БЕЗ МАСКИ ,СНОЩИ ЦЯЛА ГЕРМАНИЯ С ГЕРМАНЦИТЕ,КОИТО ВЪРВЯХА КАЗА: ,,НИЕ СМЕ ЧЕРВЕНАТА ШИНИЯ!!!!

    Коментиран от #3

  • 2 Най-строгите

    20 2 Отговор
    И най-дългите. И сега са и омикронови.
  • 3 Майна

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    ,, НИЕ СМЕ ЧЕРВЕНАТА ЛИНИЯ
  • 4 На кратко

    21 3 Отговор
    Дойчланд капут!

    Коментиран от #5

  • 5 Майна

    21 3 Отговор

    До коментар #4 от "На кратко":

    ГЕРМАНЦИТЕ ПОКАЗАХА, ЧЕ НЕ СА ОВЦЕ!!! ЗАОБИЧАХ ГИ!

    Коментиран от #12

  • 6 Мдааааа

    8 19 Отговор
    За Германия не знам, обаче имам едни съседи от лилавите. Никога не съм видял някой от тях с маска. За ваксините съм съгласен, че са експериментални още и неефективни. Обаче най-елементарното - една маска да сложиш за да не заразяваш другите е нужно да се спазва.

    Коментиран от #8

  • 7 Кратун

    25 1 Отговор
    От Австралия по зле няма!
  • 8 КовидманЯк

    22 4 Отговор

    До коментар #6 от "Мдааааа":

    От какво заразяване предпазва парцала на устата?😂🤣😂

    Коментиран от #16

  • 9 Петър

    27 4 Отговор
    Сестра ми живее там и мога само да кажа следния факт,пък който може, да си прави заключенията : вече почти няма работодатели ,които да не изискват служителите им да ваксинирани, с документ за преболедуване ( зелен сертификат),ако ли не - за да работиш , трябва всеки ден като ходиш на работа , да представяш валиден отрицателен тест. Валидността обаче на теста да не е по-стара от 24 часа ! Това ако не е принуда,не знам какво е. За да не останеш гладен и често за да си запазиш работата,трябва всеки ден да даваш от джоба си пари за антигенен тест. Отделно и че повечето работодатели са пълни б.клуци и настояват да си с ваксина ,иначе си измислят причина и те съкращават. Диктатура в най-висока форма стана там. И това са само част от мерките.

    Коментиран от #11, #22

  • 10 Майна

    25 1 Отговор
    Не забравяйте ,че ГЕРМАНСКИЯ КОМИТЕТ на Райнер Фюелмих в момента води съдебна битка срещу ИЗМИСЛЕНАТА ,,ПЛАНДЕМИЯ,, ,комитетът е от 10 000 медицински капацитети,сред които изобретателят на генните терапии ,вицепрезидентът на Пфайзер и хиляда адвокати...БЛЕСТЯЩИ ЕКИПИ, КОИТО СА УБЕДЕНИ, ЧЕ ПОБЕДАТА ИДВА СКОРО! ЧОВЕЦИТЕ СЕ СЪБУДИХА И ГИ ПОДКРЕПЯТ! Полската полиция вече се противопостави на тези АНТИКОНСТИТУЦИОННИ МЕРКИ...В САКСОНИЯ ,ГЕРМАНИЯ , СЪДИЯ БЛОКИРА ЗЕЛЕНИЯ СЕРТИФИКАТ КАТО ДОКУМЕНТ ЗА ДОСТЪП!
  • 11 Майна

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Петър":

    И аз съм в Германия, но в нашата провинция теста е безплатен

    Коментиран от #13

  • 12 Joro

    21 1 Отговор

    До коментар #5 от "Майна":

    Германците са най-големите овце. Идея си нямаш явно какви са мерките там,а и повечето са "ваксинирани" и правят контра протести на протестиращите,които са по 5-10000 души обикновено. Нямаш право да работиш , нямаш право да влизаш никъде без аптека и хр.стоки, не можеш да ползваш транспорт. Имаш право само да седиш вкъщи. Тук при такива мерки ,щяхме да излезем милион на протест ,а там са много малко тези без промит мозък.

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Петър

    14 2 Отговор

    До коментар #11 от "Майна":

    В Берлин не е. Обсъжда се въвеждане на задължително "ваксиниране". Връщайте се тук- това там вече не е нормална страна.

    Коментиран от #17, #26

  • 14 Майна

    11 2 Отговор

    До коментар #12 от "Joro":

    Половинката ми е германска..и живея ,и работя тук..И ТОВА, КОЕТО ГО ПИША Е ТОВА,КОЕТО Е...
  • 15 Joro

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Joro":

    Извинявам се, не знаех за това масово пробуждане. Ще се радвам да се случи.
  • 16 Мдааааа

    5 20 Отговор

    До коментар #8 от "КовидманЯк":

    Парцала на устата който носят 90% от материала от нищо не предпазва. Обаче има маски които предпазват - KN-95. В Румъния ако си с платнена маска, а не с маска със защита KN-95 на момента те глобяват 500 евро. Затова те ще се оправят, а ние не.

    Коментиран от #25

  • 17 Майна

    14 1 Отговор

    До коментар #13 от "Петър":

    Няма да стане задължително...ГЕРМАНЦИТЕ СЕ СЪБУДИХА..И ОНИЯ СА В ШАХ..ЩЕ СЕ БОРИМ,КЪДЕТО И ДА СМЕ!
  • 18 Hoho Boho

    13 1 Отговор
    Нищо не разбрах,
    но ясно се вижда, че мерките са безполезни.
  • 19 DW-пропаганден машинен

    7 1 Отговор
    Гледайте ги мерят си мерките ковидидиотите!?!? Немски фашаги изоставате, вижте ковидпсихопатите от австралия и нова зеландия, какво лравят, континент концлагер!
  • 20 .......

    4 1 Отговор
    Колко ми е приятно да глефам как немци мачкат сънародници и пришълци.- немци и полунемци. Поздравления, dw! :)))) Още може да понесете, дебили!
  • 21 ГОСТ

    2 0 Отговор
    НЕ ЯДЕМ ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ .
    САМО ПРОПАГАНДА
  • 22 Фен

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "Петър":

    За съжаление нищо не ти е казала, повечето работодатели осигуряват стая къде правят бързи тестове безплатни но важат само за работодателя. Целта на това е, ако дойде проверка работодателят да няма проблеми. Тестовете са проформа и си ги правиш сам, ксот след 2 мин получаваш лист с печат на фирмата и подпис на човека който уж ти е направил теста
  • 23 ГЕРМАНЦИТЕ СА ПИЧОВЕ

    5 0 Отговор
    И БЯГАТ ОТ ИНКВИЗИЦИЯТА КАТОЛИЧЕСКА В БЪЛГАРИЯ
  • 24 John Dutton

    4 1 Отговор
    Германия са били народ с мозък преди 1945 година. След това вече не стават за нищо. Едни мекушавци. Gen. Eisenhower го е казал: Унищожихме грешния враг
  • 25 John Dutton

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "Мдааааа":

    Отивай в Румъния да дишаш с противогаз тогава, никой не те спира
  • 26 456

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Петър":

    Не е вярно. Всеки ден правиме БЕЗПЛАТЕН тест. Тестът е задължителен ако нямаш сертификат. Без него не можеш да пътуваш в градския транспорт или да ходиш на работа, но е БЕЗПЛАТЕН.
  • 27 Оня

    2 0 Отговор
    Ама вие сте абсолютна измет
Новини по държави: