Българските и румънските граждани консумират най-малко плодове и зеленчуци на ден в ЕС. Това показва проучване на Евростат.
Само 5 процента от българите консумират плодове и зеленчуци всеки ден. При румънците процентът е 2.
Най-висок дневен прием на плодове и зеленчуци има в Ирландия. Там за такъв са потвърдили 33 процента от анкетираните.
Следват Нидерландия с 30 процента и Дания с 23 процента. Франция регистрира 20 процента прием.
България и Румъния са най-ниска консумация на подобни продукти. Следват Словения с 5 процента и Австрия с 6 процента.
Проучването показва, че 33 процента от населението на ЕС не консумира плодове и зеленчуци ежедневно. Около 55 процента са обявили, че консумират между една и четири порции дневно.