1 Януари, 2022 10:42 6 295 65

Прецедент: България започва новата година без бюджет

  • бюджет-
  • българия-
  • правителство

До 28 януари министрите имат срок да представят индивидуалните разчети по ресори

Прецедент: България започва новата година без бюджет - 1
Снимка: БГНЕС

България започва новата година без гласуван бюджет, което е прецедент в най-новата ни история.

Вчера стана ясно, че се очаква към края на декември държавната хазна да е на минус от четири милиарда лева, а до гласуването на нова финансова рамка най-важните държавни плащания ще се осъществяват по текстовете от Бюджет 2021, припомня БНР.

По правило - ако няма гласуван бюджет за дадена година, всеки месец от нея страната може да разходва 1/12 от последния действащ закон. С това обаче се замразяват определени показатели, например минималният размер на възнаграждение на държавен служител - 650 лева.

Това е прагът, който се използва и за минимална работна заплата, която от своя страна всяка година се определя с постановление на Министерския съвет.

Последното постановление е издадено ноември 2020-а и в него е записан именно размерът от 650 лева месечно.

Заявените намерения на кабинета са до края на февруари да е готова новата финансова рамка, но в парламента е внесен законопроект, според който действието на Бюджет 2021 се удължава до края на март.

Към момента това е и датата за край на извънредната епидемична обстановка. Вчера стана ясно, че дефицитът към декември се очаква да бъде четири милиарда лева или три процента от БВП, но след като кабинетът - след санкция на парламента, отдели 750 милиона лева за добавката от 60 лева към пенсиите и други 450 милиона лева за подпомагане на бизнеса заради високите цени на тока.

От бюджетна гледна точка тези пари не са в изчисленията, но практически са в сметки на съответните институции, които отговарят за разходването им настоящата година.

Забавянето на Бюджет 2022-ра се дължи както на факта, че през ноември бяха последните парламентарни избори и нямаше редовен кабинет, така и на промяната в структурата на Министерския съвет, което изисква преразпределението на ресурсите на отделните ведомства.

До 28 януари министрите имат срок да представят индивидуалните разчети по ресори за това преструктуриране, за да може те да залегнат в новата финансова рамка.

Голяма част от коалиционните политики, договорени по време на ресорните преговори по отделни политики, ще залегнат в бюджета в средата на годината, затова още от сега е ясно, че през юли ще има актуализация.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Севда

    33 7 Отговор
    Работа, работа, работа!
  • 2 ТаУмВзе

    37 22 Отговор
    За чии ти е бюджетче? Явно кирчо и кокорчо ще продължат да си бичат традицията на Чекмеджето! Бухахх Боже, какви Нищо же, ни управляват. Честито!

    Коментиран от #44

  • 3 Българин

    34 26 Отговор
    Нормално.. на гербавите калинки им отнемаше по 5-6 месеца да изготвят бюджетите за следваща година..

    Коментиран от #28

  • 4 Държавата е във фалит

    41 43 Отговор
    Благодарение на Радев , свалете розовите очила

    Коментиран от #7, #46

  • 5 ЕВРО НЮЗ

    33 24 Отговор
    Това на снимката е чекмеджето на Кирчо след като вакса пенсионерите 😂😂😂😂
  • 6 Стойко

    25 26 Отговор
    Добре се справяш Киро. Валутния и фискален резерв в момента е 12 милиарда и 800 милиона а преди година при Борисов беше под 8 милиарда. Видно е че си Харвардски възпитаник

    Коментиран от #20

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Малко факти

    20 18 Отговор
    Края на август 2020 г.литър дизел беше 1,95 лв.,но имаше отстъпка с карта 10 ст.и заредих за 1.85 лв. Но да си припомним колко бе нефта на международните пазари тогава ? Барел петрол бе с отрицателни цени, тоест страните производителки на петрол плащаха на купувачите да им вземат продукцията защото складовете им бяха пълни. И при нас при Борисов горивата гонеха 2 лв. А сега преди няколко дни барел петрол бе 85$ , а цена на бензин с отстъпка започва от 2,23 лв.а дизел от 2,33 лв. Не е голяма разлика от тогава нали? При Борисов биха били между 2,77 и 2,90 лв.за литър както 2012-2013 г. Хляб "Добруджа" хлебозавод Ресен сега е 1,39 лв.за 650 гр. Ноември 2019 г.помня го купувах за 1,05 лв. Да, има за 2 год. 30-на ст.увеличение но питайте затова хлебари и пекари! Други въпроси за сравнение?

    Коментиран от #16, #35, #61

  • 9 Иван Грозни

    13 4 Отговор
    Срокът за приемането на бюджета не е фактор, който спира кражбите на средствата. Така го налага обективната обстановка. По-добре късно и аргументирано от колкото после да хвърляме пари наляво и надясно то джипката.
  • 10 Е и какво от това

    15 7 Отговор
    Като няма гласуван бюджет, действа тоя отминалата година. На месец се харчи 1/12 от миналогодишния бюджет. Ама прости и нагли журналисти да всяват паника
  • 11 От Хановер

    17 18 Отговор
    Сънародници в България! Поздравявам ви с окончателното изхвърляне на една клика и хунта от властта , която бе пуснала своите пипала като октопод в страната цели 12 години! Но съм и малко тъжен че в този момент , в тази световна икономическа и финансова криза не са на власт. При тези рекордни цени в света на електроенергия, природния газ и петрола. В този момент при барел петрол от 85$ както през периода 2012-2013 г.бихте зареждали на цени от 2.77 до 2.90 лв.за литър. Електроенергията за битови абонати не е увеличавана от месец май откакто е служебното правителство. Помните как по времето на ГЕРБ бе увеличавана с по 10% годишно и от 9 ст.през 2008 г.по времето на Станишев сега е 24 ст. дневна цена. Топлоенергията също бе увеличавана с толкова за 12 годишния период на ГЕРБ. Така че малко съжалявам че не управляват те, защото заслужавате ценовия шок който би бил след като ги търпяхте цели 12 год.

    Коментиран от #22

  • 12 ХА ХА ХА

    24 20 Отговор
    АБЕ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ , НЕ ВИ ЛИ СТАНА ЯСНО , ЧЕ ДЪРЖАНАТА ЛЕТИ КЪМ ПРОПАСТТА ! БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГОЛЕМИТЕ НАПЪНИ НА ФАТМАКА .....ЯВНО СЕГА Е МНОГО , МНОГО ДОВОЛЕН !!! КАТО МИСЛЕШЕ ТОЛКОВА ЗА НАРОДА , ЗАЩО НЕ НАПРАВИ КОАЛИЦИЯ ОЩЕ СЛЕД МИНАЛИТЕ ИЗБОРИ ???? НО НЕ ТОЙ МИСЛЕШЕ , ЧЕ ТИЯ ПАРТИИ НА ПОСКЪПВАНЕТО , ЩЕ ИМАТ ОЩЕ ПО ГОЛЯМО МНОЗИНСТВО ....НО НЕ ПОЗНА ! И СЕГА ЩЕ ПРИПЛЮВА БОЙКО НА ВСЕКИ ПРАЗНИК !!!!!
  • 13 БОРУНА ЛОМ

    16 2 Отговор
    И НИЕ НЯМАМЕ, А ИМА ПАРИ ЗА ВАКСИНИ! И ТО МНООООГОО, КОЙТО ПОСЛЕ ИЗХВЪРЛЯМЕ!

    Коментиран от #41

  • 14 Развеселен

    18 6 Отговор
    26 юни 2020 г.след излезлите снимки от спалнята на Борисов с пълни шкафчета с пачки евро и кюлчета злато и спящия Борисов ! Борисов :"Че от какво да се срамувам, я вижте колко сладко спинкам, направила ги е една красива госпожа, съвременна Мата Хари"...5 ноември 2021 г.Борисов :" Не зная точно коя е направила снимките , но са направени когато мен ме е нямало"...Спинкал сладко когато са го снимали казва тогава а сега че са направени когато го е нямало ?!?!?!
  • 15 САТЪРА НА ХАНА

    9 10 Отговор
    И АЗ КАТО ПРЕЗИДЕНТА ЩЕ ДАДА 100 ДНИ НА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО .... ДО 3 МЕСЕЦА ТРЯБВА ДА ИМА ОПАНДИЗЕНИ ГРОБАРИ И ДУОЕСАРИ ... ИНАЧЕ ЩЕ Е ПОДМЯНА

    Коментиран от #21, #43

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Очаквайте

    8 9 Отговор
    Включването на тиквата.
  • 18 Продължаваме поскъпването !

    23 3 Отговор
    НЯМА ДА СА ПЛАШИТЕ ....РАДВАЙТЕ СЕ НА ЦЕНИТЕ ДНЕСКА , ЩОТО УТРЕ ЩЕ СА ДРУГИ ОЩЕ ПО ХУБАВИ И ВИСОКИ !!!!! ПАК ИМ СЕ РАДВАЙТЕ НА ТИЯ ЦЕНИ .....ЗАЩОТО ВЪВ ДРУГИ ДЕН ПАК ЩЕ СА ПО ВИСОКИ И ХЕБАВИ !!!!! ХА ХА ХА ХА ВИЖТЕ КАК ВИ РАДВАМЕ ВСЕКИ БОЖИ ДЕН !!!! ДА ЖИВЕЕ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОСКЪПВАНЕТО !!!!!!!
  • 19 Бебчо

    11 0 Отговор
    За много години на всички !
    Пожелавам ви много щастие !
  • 20 Ку-ку

    19 4 Отговор

    До коментар #6 от "Стойко":

    С по 500млн. които се теглят всяка седмица може и до 20 млрд. да го докарат до края на годината 🤣🤣🤣
  • 21 ХА ХА ХА

    29 7 Отговор

    До коментар #15 от "САТЪРА НА ХАНА":

    СЛЕД СТО ДНИ ТИЯ СЕГАШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ НЯМА ДА ГИ ИМА !!! А КИРЕТО И АСАН ЩЕ СЕ ПЕЧАТ НА МАЛДИВИТЕ ЗА НАША СМЕТКА ! ЧЕСТИТО !!!
  • 22 Мунчо

    25 3 Отговор

    До коментар #11 от "От Хановер":

    Сега като падне мораториума от април месец ще видите повишение на цените, такова каквото не сте и сънувал... БСП.. БСП... БСП... 😅

    Коментиран от #53

  • 23 МнениЕ

    10 0 Отговор
    Тия толоупи в НС са назначени да гласуват и решават. Ако не им се бачка, а само да философстват от трибуната да се разкарат и да дадат път на хора - емпати, които искат да РАБОТЯТ!
  • 24 Ами как да има бюджет..?!

    6 13 Отговор
    Като на снимката ,,бюджета" на РБ-е в чекмеджето на Боко...😝😉😆🤣😛?!
  • 25 КИРО ЛЪЖЕЦА

    19 3 Отговор
    Какъв бюджет бе .....какви пет лева ???? Аз и АСАН можем да управляваме най - добре когато нямаме таван за финансите !!!! Ша ни видите черните очи след 100дни ......ама друг път !!! Отдавна ша съм ва упраял и ще съм се прибрал във моята родина КАНАДА !
  • 26 Яница

    25 7 Отговор
    Продължаваме иэмамата!!! Къде са парите Кокорчо!!! По груби сметки преэ декември са иэхарчени 9 млрд лева а ХАЭНАТА эавърши 2021 год с 4 млрд ДЕФИЦИТ!!! Харвардските иэмамници би трябвало да се иэкажат по въпроса!!!
  • 27 jorj

    19 5 Отговор
    При комунистите е така!!! Тежко и горко на обикновените българи, които пак бяха излъгани, та се върнаха ултрачервените зверове на соц диктатурата прекрити от млади комсомолски агенти на партията майка БКП!!! Бсп се оказва че, нито е реформирана нито социалистическа.
  • 28 мдаааа

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Приличаш ми на соцкомунист...🤭
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Кики

    19 6 Отговор
    Радев и Кирчо окрадоха 12 милиарда през годината как да има бюджет и още 4 милиарда дефицит
  • 31 Студопор

    14 4 Отговор
    То пари няма, те бюджет искат...
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 мда

    6 4 Отговор
    Да фалира държавата. Тя нищо не ми дава. Само ми взема и ограничава. Разпускайте държавата и всеки да се оправя.
  • 34 Фен"

    7 8 Отговор
    До сега, като бяхме с бюджет я прокопсахме. Да видим без бюджет , как ще е? Лесно е с бюджет Една пачка в бюджета, а две в чекмеджето. Ч.Н.Г.

    Коментиран от #40

  • 35 АУУУУУ

    14 1 Отговор

    До коментар #8 от "Малко факти":

    ПРАВИЛНИЯ КОМЕНТАР Е .....МАЛКО УДОБНО-КОРИГИРАНИ ФАКТИ....... УТРЕ КАТО ВИДИШ НЯКОЙ ПЕНСИОНЕР В МАГАЗИНА НА КОЙТО ВЕЧЕ ТВЪРДО НЕ МУ СТИГА ПЕНСИЯТА .....ДА НЕ ЗАБРАВИШ ДА МУ ОБЯСНИШ " СПЕЦИАЛНИТЕ ФАКТИ".....
  • 36 И каква я свърши ?

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "Радев":

    Държавата е в окаяно състояние
  • 37 МАЙ МАЙ

    16 2 Отговор
    МАЙ МЕСЕЦ БОРИСОВ ЧЕТВЪРТИ С НОВИЯ БЮДЖЕТ👍

    Коментиран от #52

  • 38 обявявайте

    18 1 Отговор
    фалита на държавата, затова ли е тоя зор до две седмици да се ваксаме всички, че иначе няма да получим пари от европа, обявявайте фалита и се махайте от България безродници.
  • 39 Честито на

    14 1 Отговор
    Дебилите
  • 40 Абе

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "Фен"":

    Дебилщината си ходи по хората и това е
  • 41 Град Лом

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "БОРУНА ЛОМ":

    Градски , научи се кога се употребява "и" и "й" ве , аман от пенсионирани милиционери ...

    Коментиран от #47

  • 42 така ще е

    12 3 Отговор
    като имаме мин. предс. лъжеч и мин. на финан. измамник...
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 LOSHIA

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Успокояващото е че не са по големи от тебе!
  • 45 Ааааа

    2 15 Отговор
    Защо атакувате новото правителство
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Хитър Потър

    19 2 Отговор
    Както е тръгнало януари без бюджет,февруари без правителство.

    Коментиран от #50

  • 49 Да допълня...!

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Радев":

    Ама как яко ви го...набиха...:)))!!!
  • 50 Както е тръгнало...

    6 4 Отговор

    До коментар #48 от "Хитър Потър":

    ...- събуждаш се...и ха- краката ти отвити...😝!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 И. Иванов

    1 5 Отговор

    До коментар #37 от "МАЙ МАЙ":

    А, дойде си на думата и си каза болката. Искаш си "работливия" и това си е. Похвално е, че си упорит, но с това ще си и останеш!
  • 53 Ай стига...

    8 11 Отговор

    До коментар #22 от "Мунчо":

    ...сте плашили гаргите ве,скелети герберски такива...!
  • 54 Факт

    12 3 Отговор
    Докато избираме сценаристи и барабанисти за депутати държавата няма да се оправи.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 КРОКОДИЛА

    13 1 Отговор
    КРАЙ СЪС НОВАТА ВЛАС .......................ПАРИ НЕМА - ФАЛИТ - СКЪП ГАЗ И ТОК И ВОДА ...................................................................................................................................................................................
  • 58 мислител

    1 8 Отговор
    Е, ТОЛКОВА ЛИ Е ФАТАЛНО,...няма ли да спрете да бръщолевите глупости, тези момчета на са факири та с пръчица да натъкмят всичко по ваш вкус...То до сега като имаше бюджет та я втасахме,.. пийте си ракията и зелевата чорба

    Коментиран от #60

  • 59 ПОЗНАВАЧ

    9 0 Отговор
    Но затова пък с нови 4 000 000 000 лева дълг!
  • 60 ХИ ХИ ХИ ДА МУ МИСЛИ ФАТМАКА

    12 1 Отговор

    До коментар #58 от "мислител":

    Тия момченца откакто дойдоха на власт със СЛУЖЕБНОТО правителство на ФАТМАКА .....всички цени тръгнаха нагоре и не спират да растът !!!!!!! По добре да си хващат пътя о време , ЧЕ да не стане късно !!!!!
  • 61 Северозапад

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Малко факти":

    Вземи си един студен душ, явно та е подгонил короната
  • 62 пкп

    1 0 Отговор
    Така е без киро от Пернишко и племенника му от Долни Дъбник с прякор от специалистите в МФ Тъпото!
  • 63 Кольо

    0 0 Отговор
    Повишението на депутатските заплати които са в % на хиляди приемани още в първите дни на Ново сборище , от кой буджет са . От Не приетия още ли или те за тях си имат. За останалите работещи и издържащи държава с данъци - увеличение и инфлация срещу замразени реално заплати от миналата година . Точно през зимата със високите сметки за оцеляване. ИДИоти . На 01 може да обявиш ,че си работил вземайки решение за 30 % увеличение на газта , а за бюджет ще чакаме кефа им да се разберат. Тези май ще хващат баирите още на 12. 01 и ще има да играе сопата за няколко неща едновременно. Не ,че хората изобщо знаят и ги е еня за Възбуждане , а ей така от любов и доволство . Ще има калабалък у Софето. Весела Нова Година и на диета за работещите . Здравословно е.
  • 64 Ох ли

    2 0 Отговор
    Дебилите си заслужават това управление на бедността скъпотията и лъжата Честито
  • 65 Канадецо с гелосания перчем

    3 0 Отговор
    Няма значение, че сме без бюджет, за канадецо епръв приоритет е задължителна ваксинация с пфизер или модерна и бустерици на 3 месеца.