Отидете към основна версия

4 175 65

Беларуски военни пристигнаха в Казахстан с 5 самолета

  • казахстан-
  • безредици-
  • военни-
  • беларус

Очаква се да пристигнат и сили от Таджикистан и от Армения

Снимка: EPA/БГНЕС

Беларуски военни пристигнаха в Казахстан с 5 самолета, предаде news.bg, позовавайки се на местното издание Vласть. По-рано в страната бяха дислоцирани руски военни от силите на доминираната от Русия Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

Разполагането на чужди сили беше поискано от президента Касим-Жомарт Токаев, след като местните власти не успяха да овладеят масовите протести в страната.

Според международната разследваща група InformNapalm, Русия е изпратила в Казахстан части, които са участвали в окупацията на Крим и в боевете в Донбас. Уточнява се, че става дума 45-а въздушно-десантна бригада със специално предназначение, за 98-а бригада на въздушно-десантните войски и за сили от Центъра за специално предназначение "Сенеж".

Очаква се да пристигнат и сили от Таджикистан и от Армения.

В медиите се появиха информации за ожесточена стрелба и много убити сред протестиращите, но не е известен точният им брой.

Руската редакция на Би Би Си съобщи, че в района на Площада на републиката в центъра на старата столица Алмати протестът е приключил - демонстрантите са избити или са се разпръснали. В други части на Алмати все още се стреля. Местната полиция твърди, че е отблъснала нападение срещу едно от районните управления, а нападателите са убити.

По-рано властите съобщиха, че при сблъсъците са загинали 18 служители на силовите структури, а 748 да пострадали. По официални данни 2300 протестиращи са арестувани.

Междувременно продължават протестните акции в други градове на страната.

Мобилният интернет остава блокиран в по-голямата част на страната.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 27 гласа.

Свързани новини