Last news in Fakti

7 Януари, 2022 05:48 4 169 65

Беларуски военни пристигнаха в Казахстан с 5 самолета

  • казахстан-
  • безредици-
  • военни-
  • беларус

Очаква се да пристигнат и сили от Таджикистан и от Армения

Беларуски военни пристигнаха в Казахстан с 5 самолета - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Беларуски военни пристигнаха в Казахстан с 5 самолета, предаде news.bg, позовавайки се на местното издание Vласть. По-рано в страната бяха дислоцирани руски военни от силите на доминираната от Русия Организация на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

Разполагането на чужди сили беше поискано от президента Касим-Жомарт Токаев, след като местните власти не успяха да овладеят масовите протести в страната.

Според международната разследваща група InformNapalm, Русия е изпратила в Казахстан части, които са участвали в окупацията на Крим и в боевете в Донбас. Уточнява се, че става дума 45-а въздушно-десантна бригада със специално предназначение, за 98-а бригада на въздушно-десантните войски и за сили от Центъра за специално предназначение "Сенеж".

Очаква се да пристигнат и сили от Таджикистан и от Армения.

В медиите се появиха информации за ожесточена стрелба и много убити сред протестиращите, но не е известен точният им брой.

Руската редакция на Би Би Си съобщи, че в района на Площада на републиката в центъра на старата столица Алмати протестът е приключил - демонстрантите са избити или са се разпръснали. В други части на Алмати все още се стреля. Местната полиция твърди, че е отблъснала нападение срещу едно от районните управления, а нападателите са убити.

По-рано властите съобщиха, че при сблъсъците са загинали 18 служители на силовите структури, а 748 да пострадали. По официални данни 2300 протестиращи са арестувани.

Междувременно продължават протестните акции в други градове на страната.

Мобилният интернет остава блокиран в по-голямата част на страната.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Но пасаран

    92 11 Отговор
    И в Беларус се пробваха да направят "същото"..
  • 2 Усещане за стих

    84 4 Отговор
    Предчувствам , че ще върнат "Кирилицата" .

    Коментиран от #18

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 И защо?

    33 95 Отговор
    Да стрелят по хората, които протестират ли? Що за геноцид е това?? Народът не е съгласен с решението на от него избраните народни слуги и слугата си вика чужди армии да стрелят по господаря му!? Лудост!

    Коментиран от #6, #19, #43, #44, #46, #52

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Брежнев

    37 13 Отговор
    Пражка пролет.

    Коментиран от #8, #10, #40

  • 8 Тц,не позна

    81 6 Отговор

    До коментар #7 от "Брежнев":

    От 30 години насам всички пролети са "Уошингтънски"
  • 9 ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА

    24 59 Отговор
    ДА ИЗВИКАТ ЧУЖДИ СИЛИ ЗА ДА ИЗБИВАТ СОБСТВЕНИТЕ СИ ГРАЖДАНИ?ТАКА НЯМА ДА СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА САМО ЩЕ СЕ ЗАДЪЛБОЧИ.ВЪПРОС НА ГЛЕДНА ТОЧКА Е ДАЛИ БЕЛАРУС ПОМАГАТ НА РЕДА ИЛИ ОКУПИРАТ НЕЗАВИСИМА ДЪРЖАВА?ГРАЖДАНСКИТЕ ВОЙНИ СЕ РЕШАВАТ БЕЗ ЧУЖДА ПОМОЩ АКО ИСКАТ ДА ЗАПАЗЯТ ПОНЕ НЯКАКЪВ НЕУТРАЛИТЕТ ОТ МОСКВА,НО ЯВНО ИМ Е ОМРЪЗНАЛО ЧУЖДИ КОМПАНИИ ДА ИМ ИЗТОЧВАТ ПЕТРОЛА.БОГАТА ДЪРЖАВА С БЕДНИ ХОРА?ЗАЩО ЛИ НЕ СЪМ УЧУДЕН?

    Коментиран от #12, #49

  • 10 mi6osp

    66 9 Отговор

    До коментар #7 от "Брежнев":

    Тъ-цъ. Въоръжени джихадисти опитват да създададат Ислямска държава в Средна Азия.
  • 11 Калерги

    30 6 Отговор
    На възмущаващите се от това, че са застреляни протестиращи ще кажа само, че и тук в България ако има такива протести силите за бързо реагиране са готови да убиват които гкеда новини редовно е гкедал как тренират с бойни патрони

    Коментиран от #37

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Утре ще направят същото тук!

    27 15 Отговор
    Това само показва че всички президенти са една сплотена шайка и няма никаква вражда между тях когато трябва да размажат народа си се подпомагат взаимно с главорези наемници! Това което глобалните престъпници отработват в Казахстан ще бъде прилагано навсякъде! Разберете че няма вражди между тях - враждата им е навсякъде против собственото им население - поетапно се налага глобален фашизъм - утре с наемници ще ви загонят в концлагери - продължавайте да спите и блеете!
  • 14 граф

    65 6 Отговор
    Ега ти протестиращите ...с оръжие и се бият като спец . части . Обаче тук продължат да пишат , че са протестиращи ., ама никой не ви се връзва на манипулативните статии . Как още не са написали за инвазия на Русия в Казахстан .

    Коментиран от #57

  • 15 Договор за колективна отбрана ?

    24 35 Отговор
    Това не е договор, с който да се защитават страните от външен враг. Справка, войната между Армения и Азарбайджан. Армения, като страна в договора не получи никаква подкрепа, нито от русия, нито от Беларус. Азарбайжданците ги попиляха с турски дронове и Армения капитулира безславно. Но когато е да се избива собствения народ, само защото иска достоен живот, а не корумпирани управители, Русия веднага се притичва на помощ. И се позовава на договора. Същото беше и с Варшавския договор. Потушаваха руснаците бунтовете в Чехия, Унгария, Полша, защото трудно се стреля срещу сънародници. Тогава на помощ идва РУСИЯ

    Коментиран от #20, #25, #26, #30, #63

  • 16 Дфдфдф

    18 45 Отговор
    Русия не се отказва от имперските си амбиции. Малко беше че изпрати войски в Чехословакия, Унгария, Афганистан ,анексира част от Украйна ами сега иска да завладее и богатствата на Казахстан . Изпрати войски в подкрепа на един диктатор.

    Коментиран от #41

  • 17 кой знае

    38 5 Отговор

    До коментар #6 от "Изи бе,смешко":

    Дали протестиращи го правят това, или някакви фанатици или чужди спецчасти или диверсанти не убиват полицаи, изпозлвайки суматохата?
    Дали недоволния от цените казах е способен да убива по жеьсток начин и с каква цел?

    В момента страната е черна кутия. На входа виждаме , че влизат чужди военни, на изхода убити полицаи. Какво как и защо не е ясно ама хич.
  • 18 Петър

    23 3 Отговор

    До коментар #2 от "Усещане за стих":

    Кирилицата до 2024 година ли щеше да се използва в Казакстан? Вчера и на мен мина същата мисъл.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Тъпис

    28 8 Отговор

    До коментар #15 от "Договор за колективна отбрана ?":

    Армения беше окупирала територия на азерите.Азерите си я върнаха. Никой не е нападал Армения.

    Коментиран от #39

  • 21 ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА

    11 30 Отговор

    До коментар #12 от "Трайно безработен":

    НЕ, БЕДНА ДЪРЖАВА С БЕДЕН НАРОД!!! НЯМА КАК ДА СМЕ БОГАТИ! БОЛШЕВИКИТЕ НИ ОГРАБВАТ ОТ БЛИЗО 80 ГОДИНИ!

    Коментиран от #33

  • 22 Жададык

    43 7 Отговор
    Краварският пуч се провали...

    Коментиран от #64

  • 23 mi6osp

    34 1 Отговор
    В публикувани документи с предложенията от 2021 г.на REND Cooperation към правителството на САЩ за финансиране на мероприятия по разклащането на стабилността на Русия редът е: Украйна, джихадистите в Сирия, Южен Кавказ, Беларус, Средна Азия, Молдова. Финансирането е направено, резултатите засега са мижави.
  • 24 Утре когато тук протестирате

    10 24 Отговор
    За правата си ще ви вкарат чужди войски - дали НАТовски дали Руски няма никакво значение - всички конфликти и войни отдавна са по взаимна договореност между сплотената глобална шайка окупирала страните ви и Русия заедно с САЩ са водачите! За справка в Русия по новия закон Полицията може вече свободно да влиза в частни домове, да арестува и обискира без съдебно нареждане както и да осъществява принудителна "евакуация" против собственото си население ето това е полумонголоида Путин в Русия! Такава диктатура ще въведат и вашите подлизурковци тук! Няма вражди между тях - има само различия как по бързо да ви чипизират и превърнат в роби без всякакви права - това е единствената цел която всички президенти следват по инструкции!
  • 25 mi6osp

    26 0 Отговор

    До коментар #15 от "Договор за колективна отбрана ?":

    Глупости. Армения не можеше да получи помощ по договора, защото Азербайджан не навлезе на арменска територия. Военните действия бяха в Нагорни Карабах.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 хмм

    38 6 Отговор
    Щом медиите ги наричат протестиращи значи че бунтовниците са спонсорирани отвън.
  • 30 фронт

    27 2 Отговор

    До коментар #15 от "Договор за колективна отбрана ?":

    Ах , нима ....добре , че нашите демократични партньори ни предпазиха от корумпираните правителства и в България е Рай .
  • 31 mi6osp

    29 1 Отговор
    ООН обяви, че са получили уведомление за това, че сили на ОДКБ ще навлязат в Казахстан, за да осъществят миротворческа мисия. Така ООН не може дори да излезе с декларация за заклеймяване на агресия.

    Коментиран от #36

  • 32 ГОСТ

    6 16 Отговор
    Така се работи за народа , бий бий бий ,репресий , затвор , военни ,полиция .....
    Скоро навсякъде по света.
  • 33 mi6osp

    29 2 Отговор

    До коментар #21 от "ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА":

    Ъхъ, ограбваха. И като махнахме болшевиките, от под тридесето място по развитие в света , отидохме на след сто и тридесето.
  • 34 Kcaniba

    31 1 Отговор
    Кот са избитите джихадисти защо не споменавате?!? Колко са от тези "протестери" са от бегадите мюсдимски братя от Афганистан, колко са талибани ?!?!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Kcaniba

    26 1 Отговор

    До коментар #31 от "mi6osp":

    За агресия а на талибани в Казахстан оон наистина мълча....

    Коментиран от #51

  • 37 БОРУНА ЛОМ

    14 0 Отговор

    До коментар #11 от "Калерги":

    НАШИТЕ ГИ БИЯТ ПИЯНИТЕ РОМУЛИ!
  • 38 Психо Доктор

    22 4 Отговор
    Само погледнете картата къде е Казахстан 7600 км граница с Русия(най дългата сухопътна в света част 6000км ) , 1700 км с Китай. Кой болен мзък в Вашингтон си е помислил, че тоя номер с въстанието на Бакшишите ще запалят
    поредния пожар около Русия. Армията и полицията се "оттеглиха" от Алма ати, оставиха на престъпниците да малко оръжие ( нали сте гледали американски екшън как полицая слага пистолет в ръкатата на този който е застрелял.) и "Мирният" въоръжен протест приключи за 1 ден .
  • 39 Kcaniba

    18 0 Отговор

    До коментар #20 от "Тъпис":

    Армения не бе окупирана. Четете малко преди да смърдите! Все едно Кипър е Турция... За Нагорни Карабах бе расправията
  • 40 По - скоро

    26 1 Отговор

    До коментар #7 от "Брежнев":

    поредния майдан. Почеркът е един и същ от свалянето на Дегол до наши дни. Но вече не са най - силните и им се зАбят. Ще има натирване отвъд голямата вода.
  • 41 Да бе

    27 5 Отговор

    До коментар #16 от "Дфдфдф":

    това е запазена марка само на фащ и само те имат интереси, и заплахи за националната им сигурност от другата страна на глобуса. Разпалват конфликти и се натрисат като "умиротворители". После настаняват свои мъпети във властта и започва голямото ограбване, и мизерия за омиротворените. Така сеят демонокрацията си.

    Коментиран от #42

  • 42 Сесесере

    6 22 Отговор

    До коментар #41 от "Да бе":

    Глей си пенсията, дятка! Да върнем бай Тошо, а?

    Коментиран от #65

  • 43 В.В.П.

    24 2 Отговор

    До коментар #4 от "И защо?":

    И тука има чужда армия,булка!.Без размирици.без война,Ела да ги видиш в Ново село!.Там са да трепят ако се застраши висшия американски интерес
  • 44 Защото

    13 0 Отговор

    До коментар #4 от "И защо?":

    Власт се взема с оръжие-ако можеш
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Слушай бе неграмтния

    22 3 Отговор

    До коментар #4 от "И защо?":

    Не може и обикновен протест да блокира болници, линейки и пожарназа де може да се помогне в ситуацията, това е много добре планирано мероприятие!
    Същите въоръжени организатори, заставят мирно протестиращите да стоят пред тях като жив щит, който се съпротивлява се елиминира!
    Войската от съюзниците държави ще им право да стреля само при самоотбрана!
    Ако беше в дивият запад щеше да има команда да се стреля подред на месо!!!
  • 47 ....

    5 22 Отговор
    Демонстрантите са избити !!!! Можем само да се радваме че не живеем в подобни пародии на държави и демокрации. В тези пост руски държави, а и в самата Русия все още са на ниво крепостни селяни.
  • 48 Ххохълът...

    7 2 Отговор
    Така станахме в Луганск,и военните стреляха срещу нас..На месо .С гаубици и мтлб.победата е наша!.
  • 49 Ххохълът...

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "ЧЕРВЕНАТА ШАПЧИЦА":

    Разбира се ,че ще се реши Оръжието носи мир ,Войната -нови хоризонти.В Донбас ни омръзна да ни крадат От Киив,.И да ни ограничават с нацистки закони .ЦЯЛО НАТО + Сащ + ЕС стоят зад укрите.Победата е наша !.Зад нас стои Червената армия.

    Коментиран от #58

  • 50 В.В.П.

    9 1 Отговор
    Някъде в правителството на Жомарт,има къртица.Това е подготвено въстание,преврат.от ИД..Обречен е на провал ,но това е друга тема.Касим е мека китка.Тия ,казахи ,не са пенсионерите от Монако,или Лихтенщайн.Нпо Тата си вършат подмолната работа.Радикалният ислям трябва да се ликвидира на момента .
  • 51 mi6osp

    10 2 Отговор

    До коментар #36 от "Kcaniba":

    Не са талибани, а са джихадисти, воювали в Сирия и Близкия изток Произхождат от бившите средноазиатски и кавказки съветски републики, турци и туркомани уйгури и др.. Миротворците ще ги изловят и ще обявят произхода на улова.
  • 52 Фриман

    13 2 Отговор

    До коментар #4 от "И защо?":

    Приятелю, мирен протест приключи на 5 януари, тези които останаха на улиците са консервирани отпреди радикали/террористи, които убиват хора и им режат главите. Дано да ги елеминират всичките в кратки срокове!

    Коментиран от #61

  • 53 ттт

    7 3 Отговор
    С какво са убити 18-те служители на силовите структури? Ако са убити с оръжие, доставен в Казахстан от друга държава, значи убийците им за наемници на другата държава.
  • 54 хунта

    5 6 Отговор
    Както навремето са смазвали хората против комунистическата система, дори с участието на "български" войски, в кавички, защото доколко те са били български е въпрос на проучване. Днес, тези които не са били свидетели на това явление, може да го видят днес.
  • 55 Во Нгуен Зияп

    7 3 Отговор
    Провал в Египет, Хонконг, Беларус, сега и в Казахстан. САЩ вече един преврат не могат да направят.
  • 56 Никос

    4 9 Отговор
    Води се гражданска война, руснаците допълнително ескалира НАПРЕЖЕНИЕТО.
  • 57 Добре

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "граф":

    Ако сте били в Казахстан, ще знаете манталитета на хората там, те не са европейци и за разлика от Беларус. Там протестират хиляди.
  • 58 Добре

    1 1 Отговор

    До коментар #49 от "Ххохълът...":

    Само смъртта на невинни хора е зад гърба ви.
  • 59 Оле майко

    3 6 Отговор
    До колкото ни е известно "миролюбците" от Вагнер режат глави и палят телата Колкото до Казахстан богата държава и лелеяна мечта на Путин за въстановяването на СССР Изводите си правете сами
  • 60 СССРБарета

    3 1 Отговор
    Никой няма право да стреля по казахстанската полиция и да убива полицай! Има други начини както и мирни протести да протестираш и да се бориш за правата си но да вадиш оръжие и да стреляш по силите на реда според мене граничи с тероризъм и веднага възниква въпроса кой контролира въпросните терористи! Това е така наречената заплаха за националната сигурност на която няма как да не бъде реагирано от най-близките съюзници на Казахстан!
  • 61 Rado

    1 3 Отговор

    До коментар #52 от "Фриман":

    Добър пример, а в съшото време ревете, че сте изяли две палки зад колоните. Ако Бойко мислеше като вас да вкара военни още ще ше да е на власт.
  • 62 ....

    4 2 Отговор
    Навсякъде сценарият се повтаря. Русофилите подозират американски пуч, другите пък обратно... а истината е винаги една и съща, просто хората искат промяна. В тези пост СССР републики няма демокрация. Президентите си стоят на власт по 30 и повече години. Само естествена смърт може да ги махне и обикновено идва друг техен приближен.
  • 63 Йо Несбьо

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Договор за колективна отбрана ?":

    За Армения други ти го казаха, аз ще допълня, че самият казахски президент извика войските на ОДКС, не е като руснаците да са го предложили или самостоятелно да тръгнат.

    Но имай предвид и че демокрация в региона няма как да съществува. Дори да поставим демократично избран президент, всичките са на фракции и с родствени връзки, ще го свалят и направо линчуват. Нещо като българската шуробаджанащина, но още по-зле.
  • 64 Всъщност

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Жададык":

    Това е истината в три думи !
  • 65 Всъщност

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Сесесере":

    Бай ти Тошо , такива като теб ги учеше или да учат , или да работят . Не е като да се напушиш и да се правиш на велик в Нета