Отидете към основна версия

1 233 24

Байдън: Отново участваме в борбата между демокрацията и автокрацията

  • джо байдън-
  • сащ-
  • капитолия-
  • доналд тръмп

Нападението на Капитолия, документирано с клипове на насилие и хаос, доведе до смъртта на петима души, а над 100 служители на реда бяха ранени

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Байдън говори по повод годишнината от нападението на американския конгрес по време на утвърждаването на резултатите от изборите за президент, които той спечели. Тогава привърженици на бившия президент Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия в знак на несъгласие с резултата от вота.

Около 5-метрова метална ограда е издигната на мястото, откъдето стотици привърженици на Тръмп нахлуха в Капитолия преди година на този ден, който се приема за един от най-мрачните в американската история.

Малко преди 18 ч. българско време, в сградата на Конгреса президентът Джо Байдън се обърна към нацията с няколко въпроса:

"В този момент трябва да решим каква нация ще бъдем. Ще бъдем ли нация, която приема политическото насилие за нещо обичайно? Ще бъдем ли нация, която ще позволи партийни дейци да отхвърлят законно изразената воля на народа? Ще бъдем ли нация, която живее не в светлината на истината, а в сянката на лъжите? Не можем да си позволим да бъдем такава нация. Пътят напред е да признаем тази истина и да я следваме".

С това изказване Байдън насочи вниманието си към бившия президент Доналд Тръмп и неговите недоказани твърдения за изборни измами, които бяха приети от симпатизантите атакували Капитолия. Байдън освен това подчерта.

"Намираме се в решаващ момент в историята - както във вътрешен, така и във външен план. Отново участваме в борбата между демокрацията и автокрацията, между стремежите на мнозинството и алчността на неколцина. В Китай, Русия и отвъд залагат, че дните на демокрацията са преброени. Залагат, че Америка ще заприлича на тях и ще загуби облика си. Една година след 6 януари 2021 лъжите, които доведоха до гняв и лудост тук, не са отслабнали. Затова трябва да сме твърди, непоколебими и неотстъпчиви в защитата на правото на глас и броенето на този глас".

Въпреки опитите на Байдън през изминалата около година от мандата му да обедини американците нацията остава разединена.

На фона на това около 2/3 от републиканците не вярват, че Байдън е легитимно избран въпреки решенията на редица съдебни инстанции. В същото време лидери от редиците на републиканците няма да присъстват днес на отбелязването на годишнината в Капитолия. От своя страна демократите през деня ще изнасят речи в Конгреса по повода .

Преди година привърженици на тогавашния президент Тръмп се отправиха към Капитолия в опит да предотвратят официалното приемане на резултатите от вота през ноември 2020-а спечелен от Байдън. Тръмп описва това, което е случило като „изцяло невъоръжен протест“ от американски „патриоти“ срещу „откраднати избори.“

Нападението на Капитолия, документирано с клипове на насилие и хаос, доведе до смъртта на петима души. Над 100 служители на реда бяха ранени.

Над 700 души бяха арестувани, но към Министерството на правосъдието бе отправена критика, че се бави с обвинения по високите етажи. От министерството от своя страна обясниха, че се работи първо по по-лесните случаи, защото те дават основата за решаването на по-сложните случаи.

През следващия час председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси ще даде начало на бдение по повод годишнината.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 12 гласа.

Свързани новини