Last news in Fakti

7 Януари, 2022 07:33 1 228 24

Байдън: Отново участваме в борбата между демокрацията и автокрацията

  • джо байдън-
  • сащ-
  • капитолия-
  • доналд тръмп

Нападението на Капитолия, документирано с клипове на насилие и хаос, доведе до смъртта на петима души, а над 100 служители на реда бяха ранени

Байдън: Отново участваме в борбата между демокрацията и автокрацията - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Байдън говори по повод годишнината от нападението на американския конгрес по време на утвърждаването на резултатите от изборите за президент, които той спечели. Тогава привърженици на бившия президент Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия в знак на несъгласие с резултата от вота.

Около 5-метрова метална ограда е издигната на мястото, откъдето стотици привърженици на Тръмп нахлуха в Капитолия преди година на този ден, който се приема за един от най-мрачните в американската история.

Малко преди 18 ч. българско време, в сградата на Конгреса президентът Джо Байдън се обърна към нацията с няколко въпроса:

"В този момент трябва да решим каква нация ще бъдем. Ще бъдем ли нация, която приема политическото насилие за нещо обичайно? Ще бъдем ли нация, която ще позволи партийни дейци да отхвърлят законно изразената воля на народа? Ще бъдем ли нация, която живее не в светлината на истината, а в сянката на лъжите? Не можем да си позволим да бъдем такава нация. Пътят напред е да признаем тази истина и да я следваме".

С това изказване Байдън насочи вниманието си към бившия президент Доналд Тръмп и неговите недоказани твърдения за изборни измами, които бяха приети от симпатизантите атакували Капитолия. Байдън освен това подчерта.

"Намираме се в решаващ момент в историята - както във вътрешен, така и във външен план. Отново участваме в борбата между демокрацията и автокрацията, между стремежите на мнозинството и алчността на неколцина. В Китай, Русия и отвъд залагат, че дните на демокрацията са преброени. Залагат, че Америка ще заприлича на тях и ще загуби облика си. Една година след 6 януари 2021 лъжите, които доведоха до гняв и лудост тук, не са отслабнали. Затова трябва да сме твърди, непоколебими и неотстъпчиви в защитата на правото на глас и броенето на този глас".

Въпреки опитите на Байдън през изминалата около година от мандата му да обедини американците нацията остава разединена.

На фона на това около 2/3 от републиканците не вярват, че Байдън е легитимно избран въпреки решенията на редица съдебни инстанции. В същото време лидери от редиците на републиканците няма да присъстват днес на отбелязването на годишнината в Капитолия. От своя страна демократите през деня ще изнасят речи в Конгреса по повода .

Преди година привърженици на тогавашния президент Тръмп се отправиха към Капитолия в опит да предотвратят официалното приемане на резултатите от вота през ноември 2020-а спечелен от Байдън. Тръмп описва това, което е случило като „изцяло невъоръжен протест“ от американски „патриоти“ срещу „откраднати избори.“

Нападението на Капитолия, документирано с клипове на насилие и хаос, доведе до смъртта на петима души. Над 100 служители на реда бяха ранени.

Над 700 души бяха арестувани, но към Министерството на правосъдието бе отправена критика, че се бави с обвинения по високите етажи. От министерството от своя страна обясниха, че се работи първо по по-лесните случаи, защото те дават основата за решаването на по-сложните случаи.

През следващия час председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси ще даде начало на бдение по повод годишнината.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боян Радев

    15 0 Отговор
    Зная ви аз бурбътъ и фатките също
  • 2 сигурно

    32 1 Отговор
    Мишка долна !!!!!Тръмп е на светлинни години ред тоз рептил !!!!
  • 3 Историк

    38 0 Отговор
    Властта там бе взета посредством манипулации и фалшефикации-света го видя и бе потресен!
  • 4 фен на сидеров

    25 0 Отговор
    цял свят ви ненавижда, а от година ви се присмива ! ще ви търпим, докато не станете ненужни на глобалистите и сами ще се сринете ! краят ви идва , но някои няма да го доживеем.....
  • 5 Крадецът

    26 0 Отговор
    кряка дръжте крадеца. Деменциалният пациент на белия дом (както го наричат самите американци) е невъобразимо лъжлив и нагъл.
  • 6 Кравар по душа миришещ на тор

    23 0 Отговор
    И какво стана от така наречената демокрация станахте диктатура

    Коментиран от #19

  • 7 Американ 🏈

    20 0 Отговор
    Демокрация но само на хартия
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 цербер

    5 0 Отговор
    Байдън освен това подчерта: - Намираме се в решаващ момент в историята.
  • 10 глоги

    8 0 Отговор
    В Китай,в Русия и отвъд залагат, че дните на демокрацията са преброени. ОТВЪД РУСИЯ СА ПАК САЩ,БЕ БАЙИЗДЪНЕ!
  • 11 В.В.П.

    20 0 Отговор
    Джо е най големия провал за Сащ..Демократите са заплаха за човешкия живот на планетата .
  • 12 груьо

    22 1 Отговор
    В АМЕРИКА ,ФРАНЦИЯ,ХОЛАНДИЯ И ДР.ДЕМОКРАТИЧНИ ДЪРЖАВИ,ВКЛЮЧИТЕЛНО И БЪЛГАРИЯ ПОЛИЦИЯТА БИЕ ДЕМОКРАТИЧНО.А В ДЪРЖАВИ КАТО БЕЛАРУС И КАЗАХСТАН БИЕ НЕДЕМОКРАТИЧНО. ЕГАТИ ЛОГИКАТА.
  • 13 Скоро

    14 0 Отговор
    Тоя изкуствено създадена държава ще краваристан ще се разпадне,Психопата байгън ще допринесе много това да се случи по скоро
  • 14 ТаУмВзе

    11 0 Отговор
    Деменцията с купените изборчета, и разстрелите в Капитолия, пак лае демокрацийка!
  • 15 787

    13 0 Отговор
    "Байдън: Отново участваме в борбата между демокрацията и автокрацията"
    Това за вътрешните борби в демократичната партия на САЩ ли се отнася!?
    Кога пак РФ ще ви избират президент,че вече този започна да се излага?! И се държи като диктатора на света.
  • 16 Сандо

    12 0 Отговор
    И тия локуми ги разтяга президента на една от най-полицейските държави в света!Каква ирония,какви лъжи,какво лицемерие!?И тия са нашият морален,духовен и най-вече материален водач!
  • 17 плевен

    10 0 Отговор
    Ирония на съдбата. Точно преди година Демократите в САЩ измислиха термина "вътрешен тероризъм". А сега говорят за борците за свобода в Казахстан.
  • 18 един от многото

    4 0 Отговор
    Всичко ми е ясно , само не мога да разбера , вие на коя страна сте!
  • 19 Демокрацията е привидна!

    11 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кравар по душа миришещ на тор":

    В САЩ имаш право да кажеш само това което ти кажат управляващите!
  • 20 ку ку

    5 0 Отговор
    Бай Дън , пълни боклуци сте това днешната световна политическа партокрация . Античовеци , изверги слугуващи за парата.
  • 21 Ясен

    7 0 Отговор
    В големото царство на големата лъжа се води необявена война.В такъв случай по-добре навреме да спрат с поучения и износ на демокрация.
  • 22 Виж

    5 0 Отговор
    как я разбираш политиката Джо!Вие автокрацията ли сте?
  • 23 Ей смешник

    3 0 Отговор
    За вестника които трият всички нормални коментари,казал го е американски президент,не съм аз.Когато дойде неолиберализма, а това е чист вид фашизъм ще е по лошо от фашизма на Хитлер.Така че Байдън иска да каже че е дошло време на борба между фашизма(либерализма) и автокрацията.Моето скромно мнение е че по добре автокрация отколкото фашизъм.
  • 24 И този сутрин да разсмива,

    0 0 Отговор
    и с думи за демокрацията, дето оключва хора, задължава ги да си бият разни субстанции, ограничава правото на свободно движение на хора, следи населението с помоща на камери и телефони и налага гледната си точка, като единствено възможна? А също кланя се на най-богатите и подтиква слабоверни народи към самоунищожение. Това е вашата демокрация.