6 Януари, 2022 19:31 1 545 37

Байдън за Тръмп: Той е заплаха за демокрацията!

  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • джо байдън-
  • капитолия

Речта беше отклонение за Байдън, който прекара по-голямата част от първата си година в Белия дом, фокусиран върху преследването на собствения си дневен ред, вместо да гледа назад

Байдън за Тръмп: Той е заплаха за демокрацията! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини предшественика си Доналд Тръмп, че представлява продължаваща заплаха за американската демокрация в реч по повод годишнината от кръвопролитната атака срещу Капитолия (сградата на Конгреса на САЩ) от привърженици на Тръмп, които се опитаха да преобърнат изборното му поражение през 2020 г., предаде "Ройтерс"

Говорейки в сградата с бял купол, която беше сцена на метежа на 6 януари 2021 г., Байдън предупреди, че лъжливите твърдения на Тръмп, че изборите са му били откраднати чрез масова изборна измама, могат да унищожат върховенството на правото и да подкопаят бъдещи избори.

"Трябва да сме абсолютно ясни какво е истина и какво е лъжа. Ето истината: бивш президент на Съединените американски щати създаде и разпространи мрежа от лъжи относно изборите през 2020 г. Той го направи, защото цени властта над принципите", настоя Байдън.

Речта беше отклонение за Байдън, който прекара по-голямата част от първата си година в Белия дом, фокусиран върху преследването на собствения си дневен ред, вместо да гледа назад.

Ала демократи, шепа републиканци и много независими наблюдатели предупредиха, че щетите, нанесени от Тръмп преди метежа - в подстрекателска реч пред поддръжниците си, в която той повтори лъжливите си твърдения за изборите и ги увеща да отидат до Капитолия и да се "борят с всички сили" да "спрат кражбата" - остават.

"Точно преди една година на това свещено място демокрацията беше атакувана. Просто беше атакувана", отбеляза Байдън и допълни: "Волята на народа беше подложена на атака. Конституцията, нашата Конституция се сблъска с най-сериозната заплаха."

Байдън добави, че "за първи път в нашата история президент не просто загуби изборите, а се опита да попречи на мирното предаване на властта". Байдън осъди Тръмп, че е гледал метежа по телевизията "и не правеше нищо с часове".

Според проучване на Ройтерс/Ипсос около 55% от републиканските гласоподаватели вярват в лъжливото твърдение на Тръмп, което беше отхвърлено от десетки съдилища, щатски избирателни комисии и членове на собствената администрация на Тръмп.

Четирима души загинаха в многочасовия хаос, докато един полицай почина в деня след битката с метежниците, а четирима по-късно се самоубиха. Ранени бяха около 140 полицаи.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зззз

    57 1 Отговор
    Не е вярно!Заплахата си ти ,защото ти не управляваш, а тези зад теб.Тръмп не беше кукла на конци.

    Коментиран от #4, #29

  • 2 Кавендиш

    42 3 Отговор
    САЩ вече се разпадат!
  • 3 истина е

    49 1 Отговор
    След ерата Кенеди ,Тръмп е най-великият !!!!А на бай-дрън да му сменят редовно памперсите ,защото много се изнервя като е подмокрен!!!

    Коментиран от #5

  • 4 Rhapsody

    2 47 Отговор

    До коментар #1 от "Зззз":

    Да- Тръмп е само купчина конци във формата на кукла, за да може всички тръмпанари да се кланят на това кухо чучело.

    Коментиран от #20

  • 5 АПАРТЕЙД

    44 1 Отговор

    До коментар #3 от "истина е":

    Алчни неграмот и негри управляват САЩ! Белите в САЩ вече не издържат на косъм са от гражданска война.
  • 6 ти да видиш

    49 1 Отговор
    Що не каже нещо за щурма на Капитолия. Защо го вардят 25 хил военни и още толкова полиция тоя демократ.
  • 7 Kcaniba

    19 1 Отговор
    Демокрацияьа за бидоня: той дори не е заплахата за бидоня
  • 8 БАЙ КУРТИ

    27 0 Отговор
    Чакахте бе .Нали руски хакери насъскваха американските граждани за нападението .CNN след като направи собствено разследване обвини Русия ,и всички медии в ОБОРА се включиха с обвинения и интервюта че между протестиращите имало и хора със руски акцент
  • 9 Рейчъл

    40 0 Отговор
    Джо Байдън е незаконен президент.
  • 10 Хаджи Генчо

    27 1 Отговор
    А вашата демокрация е сатанинска идеология.
  • 11 Мауро

    22 1 Отговор
    Справедливите кравари днес пак са разстрелвали сириско население. Дано господ си прибере вересиите.
  • 12 Боже, Боже!!!

    23 0 Отговор
    Да се чудиш да се смееш ли, да плачеш ли! На бидончо тепегьозлъка и гьонсуратлъка си му идват някак естествено, отвътре.
  • 13 Дообре

    24 0 Отговор
    Военни влязоха в Капитолия, военна беше убитата там, кой стои зад Байдън- военните, пентагона. И убийствата на цветнокожи, бяха предизборна провокация.
  • 14 Коско

    21 3 Отговор
    Горивата при Тръмп поевтиняха, при Байдън всичко е в полза на Русия.
  • 15 Деф

    32 0 Отговор
    То вече навсякъде ни оправляват болни и извратени мозъци, стари жени и дементни дядовци . Не знам дали има вече нормални хора на света.
  • 16 Смешник

    34 0 Отговор
    Колко безкрупулен трябва да си да наречеш бившия президент заплаха за демокрация(която въобще не съществува) могат сам знаеш че си дошъл на неговия стил с измама и фалшифицирани избори.Но това е присъщо за краварника.
  • 17 3.14К

    38 0 Отговор
    Ако Тръмп е заплаха за демокрацията, Байдън е заплаха за човечеството!
  • 18 БПФ

    23 0 Отговор
    НЕ ТРЪМП !!! Престъпната хунта, наричана за кашмер "демократическа" партия не е просто заплаха за демокрацията, тя я УНИЩОЖИ !!! Точно преди година нейните копои стреляха срещу невъоръжения американски народ, който просто си търсеше правата !!! Дано тоя уpoдлив гнъсен старец по-скоро да пyкне, ама не кротко, а да се мъчи !!!
  • 19 Хммм

    24 0 Отговор
    Всички медии в САЩ са под контрола на демократите. По време на предизборната кампания медиите излъчваха само Джото. Тръмп изолиран от медиите и пак американците гласуваха заа Тръмп, и реално републиканците спечелиха изборите, но демократите фалшифицира ха изборите. Затова беше и това в Капитолия.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Turk

    17 0 Отговор
    Trump беше единствения американски Президент който имаше достъп до копчето за ядрените оръжия а нямаше достъп в Twitter. Толкова за "демокрацията".
  • 22 Iviviv

    7 0 Отговор
    А ти за човечеството.
  • 23 raiko

    11 0 Отговор
    Защо така сега? Каква медия сте вие? Първо - Байдън е президента с най малко прекарани дни в Белия дом от десетилетия насам. Имаше една статистика колко почивки си е взимал за една година и цифрите бяха стряскащи. Второ - продължаващата заплаха за света са хората избрали, поставили и напътстващи Байдън, а не Тръмп. Трето - "метеж" на 6-ти януари нямаше, а така се представя от левите медии. Защо според вас Тръмп не го осъдиха, а покриха набързо делото срещу него когато почнаха да взимат доказателства?? Защото почна да излиза наяве каква вътрешна работа на ЦРУ и ФБР е с цела да накиснат Тръмп и неговите поддръжници. Делото приключи преди да е започнало:) А за изборите... такова нещо не бях виждал. Толкова нагло обръщане на гласове в няколко щата просто....
  • 24 Аз,бе...

    7 0 Отговор
    Гей-дън е заплаха за децата.
  • 25 yeee

    3 3 Отговор
    Това като - антиваксърите са фашисти, щом протестират срещу реалните фашисти, въпреки че фашизма им го забранява и не им дава разрешение. Или - като си без мозък, след прекаран ковит, мозъка ти ставал 10-години по-тъп от преди.
  • 26 Василев

    3 0 Отговор
    Джедаите винаги са за РЕПУБЛИКАТА! СИТИТЕ са демонократи.(
    Агент Вейдър, ЦРУ!
  • 27 Избирател

    7 0 Отговор
    "един полицай почина в деня след битката с метежниците, а четирима по-късно се самоубиха"

    И защо така бе соросоидчета - полицаи ужким защитаващи демокрацията и правото пък после се самоубиват. Сигурно много им е дошла демокрацията и правдата и за това са се самоубили - дали пък не ги самоубиха едни "демократи" защото тези полицаи са видели какво е станало в Капитолия от първо лице и може да са решили да разкажат на народа.

    Пък всички видяха как деменцията "спечели" изборите - те вече ги изтриха клиповете но имаше едни камиони с бюлетини "по пощата". Имаше едни на 140 години дето бяха "гласували" сигурно от оня свят.
  • 28 Доколкото демокрацията

    1 0 Отговор
    са вашите (на естаблишмента) далаверки - ами заплаха е. След 06.01.2021 нямате право да учите света как да живее. (То не че и преди имахте такова...)
  • 29 Рошко

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Зззз":

    Точно, след Кенеди управляват пионки назначени от ротшилд затова и го убиха
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Василев

    4 0 Отговор
    Ако демокрацията е да си печаташ пари без всякакво реално покритие, то САЩ са без аналог в световен мащаб!
  • 32 Gucci x Balenciaga

    3 0 Отговор
    Джо пак не си е пил хапчетата,вие не служите на каузата на мира, като създавате напрежение по цял свят. Само едно мога да кажа дядо Дончо върни се най готиният американски президент и шоумен в историята .Джо напусни кораба погрижи се първо за
    индианците които търсят справедливост и до ден днешен ,после се меси в проблемите но другите държави
  • 33 Амеро

    5 1 Отговор
    Тръмп е голям! Да живее Тръмп!
  • 34 ⛳резет

    4 0 Отговор
    Защо бе дядка? Защото доказа, че сина ти препродава руски петрол в Украйна? Дърт хитрец .. Надървяш се като чуеш за Украйна
  • 35 Веселинъ ЕГН 7112136860

    1 0 Отговор
    Нито Тръмп,нито Байдън! Лицемери ! Демокрацията е гръцка измишльотина,която няма нищо общо със Свободата !!!Демокрацията е педофилия,перверзия, липса на семейства,гавра,робство. Това е фактологическата истина за греко-еврейска аврамистичеака демокрация! Демокрацията е изкривяване на Словодата! Демокрацията е изродщина...еврейски фашизъм !
  • 36 Другарко,

    0 0 Отговор
    Гледала ли си Гражданинът Х. Е, виж го, по действителен случай.
  • 37 James 🇺🇸

    1 0 Отговор
    Искам да видя ММА мач между Тръмп и Байдъна. Да видя как Тръмп му счупва канчето на тоя дъртак