Отидете към основна версия

3 242 96

САЩ: Русия не е тази, която да решава за други страни с кого да се съюзяват

  • украйна-
  • женева-
  • русия-
  • сащ-
  • войници-
  • белият дом-
  • преговори

Представител на Белия дом предупреди да няма големи очаквания към предстоящите преговори с Русия

Снимка: Shutterstock

Представител на Белия дом предупреди да няма големи очаквания към предстоящите преговори с Русия във връзка с гаранциите за сигурност, които тя поиска от САЩ и НАТО, предаде ДПА, съобщи БТА.

"Мога да ви уверя предварително, че няма да бъдат поемани твърди ангажименти по време на тези разговори, които ще бъдат сериозни и конкретни, но проучвателни в същността си", обобщи той. Служителят на американското президентство предупреди за възможна дезинформация от руска страна, по-конкретно за фалшиви медийни съобщения в "преднамерен опит за всяване на разделения между съюзниците". Двустранните преговори ще се проведат в Женева утре.

След това поставените въпроси ще бъдат проучени във Вашингтон и обсъдени със съюзниците по-късно другата седмица, уточни представителят на Белия дом. Американската делегация в швейцарския град ще бъде оглавявана от първия заместник-държавен секретар Уенди Шърман, а руската - от заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков. Те вероятно ще имат предварителни разговори още тази вечер, отбелязва ДПА. За сряда в Брюксел е насрочено първото от две години и половина заседание на Съвета НАТО-Русия. Ден по-късно ще има преговори във Виена по линия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Съединените щати обвиниха Русия, че е струпала войски по границата с Украйна и планира инвазия. Москва отрече тези твърдения и на свой ред казва, че е заплашена от САЩ и НАТО.

Русия поиска гаранции за своята сигурност, като писмен ангажимент, че Северноатлантическият алианс няма да се разширява повече на изток, включително с Украйна. Западът вече отхвърли тези нейни условия. Русия не е тази, която "да решава за други страни с кого може да се съюзяват", каза цитираният представител на Белия дом. Той обаче допусна възможността да се преговаря за ограничаване на военните учения и на разполагането на ракети в региона. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън казал вчера на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, че е важно да бъде подкрепяна териториалната цялост на Украйна. Всяка нова руска агресия "ще предизвика суров отговор", подчертал Блинкън, съобщи говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 33 гласа.

Свързани новини