Last news in Fakti

9 Януари, 2022 19:11 4 308 64

Какво иска Русия от НАТО и защо точно сега?

  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • нато-
  • война-
  • източна европа-
  • владимир путин-
  • ссср-
  • разширяване

Русия отдавна е раздразнена от все по-задълбочените отношения на Украйна със Запада

Какво иска Русия от НАТО и защо точно сега? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В проекти на предложения, предадени на Съединените щати и публикувани онлайн в края на миналата година, Кремъл поиска редица гаранции за сигурност от Европа и НАТО: да няма по-нататъшно разширяване на Алианса на изток и да не се разполагат войски или оръжия в страните, които се присъединиха към блока след 1997 г. . Руските искания включват също взаимни ограничения за разполагане на ракети с малък и среден обсег, както и по-широк обмен на информация за военни учения, пише американското списание Foreign Policy, предаде агенция "Фокус".

На пръв поглед тук няма много ново. Русия отдавна е раздразнена от все по-задълбочените отношения на Украйна със Запада и разширяването на НАТО в Източна Европа, която Москва е свикнала да разглежда като своя сфера на влияние. Това, което се промени, е чувството за неотложност в Кремъл и стъпките, които Москва е готова да предприеме, за удовлетвори исканията си. Така че въпросът е защо сега? Експертите посочват, че комбинация от фактори, някои от които продължават от десетилетия, карат Кремъл да предприеме по-решителни действия с надеждата да облекчи опасенията за баланса на силите в Европа и нарастващото сътрудничество на Украйна със западните страни. „Мислете, че тази криза е свързана с Украйна и европейската сигурност и тези неща се припокриват по много начини“, казва Олга Оликер, програмен директор за Европа и Централна Азия на Международната кризисна група.

„Пет вълни“ на разширяването на НАТО

Дългите корени на настоящата криза водят до разпадането на Съветския съюз, когато няколко страни от бившия Източен блок се присъединиха към НАТО. В реч в края на декември руският президент Владимир Путин обвини Запада във фалшиви обещания да не се разширява на изток. „Е, и какво? Измамени сме. Просто изневериха нагло. Пет вълни на разширяване на НАТО. Ние не заплашваме никого - те дойдоха при нас “, каза Путин на годишната пресконференция в края на годината. Всъщност все още има разгорещен дебат между историци и висши служители, участващи в преговорите относно обещанията на НАТО в края на Студената война. Официални гаранции обаче не бяха дадени в писмен вид и през десетилетията след разпадането на Съветския съюз повече от дузина страни от бившия Източен блок се присъединиха към алианса и много от тях все още се страхуват от дългата сянка на Москва. Според Оликер Русия по това време все още не се е била възстановила от разпадането на СССР и не е могла да повлияе на хода на събитията, а Западът е възприемал бездействието ѝ като съгласие.

Промени в Украйна

През 2008 г. на срещата на върха на НАТО в румънската столица Букурещ бяха дадени обещания за приемане на Украйна и Грузия в блока в бъдеще. Въпреки че това все още е далечна перспектива и за двете страни, тя все пак предизвика дълбока загриженост в руското правителство. „Те наистина виждат това като заплаха за сигурността си“, каза Оликер. — Имат нужда от послушен буфер.“ Страховете на Русия от надеждността на Украйна като щит се засилиха през 2014 г., когато народно въстание свали проруския президент и доведе на власт няколко последователни правителства, настроени към реформи. Тогава Русия анексира Крим и нахлу в Източна Украйна, вкарвайки страната в продължаваща война. С идването на власт през 2019 г. на политическия новак Владимир Зеленски, който обеща на избирателите да уреди конфликта с Русия, в Кремъл се появиха надежди, че той ще направи отстъпки, които ще подкопаят суверенитета на Украйна. Но въпреки първоначалните опити за възобновяване на мирните преговори, отношението на президента Зеленски към Русия се втвърди и Украйна задълбочи военното сътрудничество с членовете на НАТО САЩ, Великобритания и Турция.

„Путин вижда украинската траектория и разбира, че ситуацията не е в негова полза“, каза Андреа Кендъл-Тейлър, директор на трансатлантическата програма в Центъра за нова американска сигурност. „Ако заключението е, че Русия трябва да се намеси, за да възстанови влиянието си, тогава Кремъл е по-добре да действа сега, преди възможностите на Украйна да бъдат укрепени. Докато украинската армия претърпя поредица от мащабни реформи от 2014 г., същото важи и за руските военни. Съсредоточавайки войски и техника в близост до границите на Украйна през пролетта и есента на миналата година, Москва има всички шансове да започне атака в началото на тази - в края на краищата на руските танкове ще бъде по-лесно да се движат през замръзналата земя.

Прагматикът Байдън

И накрая, има и международно измерение. „Мисля, че това е комбинация от руски способности и желанието да отстояват своето, което се появи в Кремъл през последните няколко години, съчетано със стереотипа, че САЩ и Западът са в криза и са заети със собствените си проблеми“, каза Кендъл-Тейлър. През по-голямата част от първата година на Джо Байдън като президент, висши американски служители се стремяха да изградят "стабилни и предсказуеми" отношения с Москва, докато страната увеличава силата си, за да се изправи срещу Китай. Байдън не споделя явната симпатия на своя предшественик към Путин, но е уважаван в Москва заради външнополитическия си опит. „Изтеглянето на САЩ от Афганистан се разглежда от Москва като пример за това как Байдън би могъл да наруши консенсуса на политическия истаблишмент, че е прагматик и сериозно ще обмисли компромис“, каза Майкъл Кофман, експерт по руската армия от Центъра за военноморски анализи. Докато Съединените щати изпратиха милиарди долари военна помощ на Украйна и продължават да обещават непоколебима подкрепа за нейния суверенитет, съдбата на страната в крайна сметка е по-важна за Москва, отколкото за Вашингтон. „Руското ръководство може да заключи, че заложените на карта интереси на САЩ всъщност са малки и че Вашингтон ще положи всички усилия да ограничи всяка потенциална ескалация. И че ако се случи най-лошото, САЩ ще се опитат да накажат Русия икономически, но Русия е стабилна и умело се адаптира, защото успя да устои на всички предишни санкции“, каза Кофман.

Път към разведряване

Висшите представители на САЩ и Европа смятат, че Русия все още не е решила по-нататъшния си курс. Поредица от срещи на високо равнище следващата седмица ще подсказват дали е възможно дипломатическо решение по принцип. На 10 януари американски и руски представители ще се срещнат в Женева, за да обсъдят исканията на Москва за гаранции за сигурност. Това ще бъде последвано от срещи на Съвета Русия-НАТО и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Поне някои от гаранциите за сигурност, които Москва търси - по-специално НАТО да спре всякакво разширяване на изток - вероятно е мъртъв въпрос, тъй като генералният секретар Йенс Столтенберг и редица членове на Aлианса вече потвърдиха правото на Украйна да определя собствената си политика за сигурност. По отношение на мерките за сигурност в Европа като цяло, въпроси като контрол на въоръженията, промяна в подреждането на силите и ограничения на военните учения от двете страни могат да предложат известна възможност за намаляване на напрежението. „Ясен индикатор за това дали вървим към конфликт или не и дали дипломацията работи, е доколко те напредват по въпросите, свързани с НАТО, спрямо европейската сигурност и контрол на въоръженията“, заключи Кендъл-Тейлър. „И ако всичко свързано само с (разширяването на) НАТО, тогава смятам, че сме в задънена улица и изобщо не съм сигурен, че дипломатическото решение по принцип е възможно“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 НКВД

    79 11 Отговор
    Червеното знаме този път ще се вее на покрива на НАТОвската бърлога в Брюксел

    Коментиран от #29

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 РУСИЯ ТРОПНА НА МАСАТА

    67 9 Отговор
    ТОЗИ ПЪТ ЩЕ УСПЕЯТ !!!
  • 6 България на три морета

    60 7 Отговор
    Байдънската мумия ще бъде положена до тази на Ленин на Червения площад
  • 7 Браво

    31 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мужик":

    ... А сега виж данните за раждаемостта и естествения прираст и ги сравни с Бг!!!
  • 8 БОЛШЕВИК

    81 8 Отговор
    Алчният капиталистически запад иска да граби ресурси и да експлоатира хората на завладяните държави, това иска запада! Дали такива големи държави като Русия и Китай ще го допуснат това, ще се види. Малки държави като България допуснаха това преди 32 години и сега са под капиталистическия ботуш, ограбени и експлоатирани и изстискани като лимони!
  • 9 Восток - дело тонкое

    54 8 Отговор
    В момента спецназа на ВДВ зачиства терористите от ИДИЛ изпратени в Казахстан от краварите.Да се се.ат Окраинските нацисти какво ги чака.

    Коментиран от #15, #23

  • 10 Точно

    28 9 Отговор

    До коментар #2 от "Русофилът п@дофил":

    такива като тебе като дошли руснаците 1944г. забили червеното знаме на покрива си! А преди това били най-големите германофили!!
  • 11 СиДи

    50 4 Отговор
    Глупости и пак глупости опитват се да унищожат икономически Русия газ от Русия без да минава през Украйна полудяха тръбите са на фирми на сина на мумията още газ пикаят заради Крим че не могат да контролират газта от черно море сега и й Казахстан от там минават тръбите и много газ на руски фирми за Китай …. То е очевадно а на нас ни продават американска демокрация то се видя демократичен авганистан какво става там ???
  • 12 ужас

    44 4 Отговор
    Русия ясно заяви какво иска. Иска нато да не се разширява около нейните граници. И заявява, че няма да позволи това да се случи. Подобни заявления се правят при наличие само на много силни козове. Един такъв коз може да е последното изречение, което путин изрече, когато представяше хиперзвуковите оръжия. Тогава той заяви "ние имаме още какво да покажем , но това за сега е достатъчно".

    Коментиран от #26

  • 13 big

    30 3 Отговор
    Пак глупости! Защо само се фиксира Украйна? Нима Грузия не иска в НАТО и не е заплаха разполагането на натовски войски там? Нима трите прибалтийски републики не са също проблем за Русия? Там от години са разположени натовски войски и то почти на самата граница, но и дума не е ставало за тях! Явно Украйна се използва само по политически причини за заплахи и санкции, но реално: нито ще я приемат, нито ще и помогнат във военно отношение, просто се води една психологическа война с показване на мускули, но едните са пилешки!

    Коментиран от #24

  • 14 РУСИЯ ИСКА САЩ ДА СЕ ИЗЧИБАТ

    38 4 Отговор
    ОТ СТРАНИТЕ РАЗЛИЧНИ ОТ САЩ - И ДА НЕ КРАДАТ НЕФТА НА СИРИЯ !
  • 15 ха ха

    6 15 Отговор

    До коментар #9 от "Восток - дело тонкое":

    Да не би да признаваш, че Давос ви откри втори фронт? Деду Шори ви скрои грозен номер...

    Коментиран от #37

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мисля

    36 3 Отговор
    Значи според статията, руската икономика е добре и устоя на санкциите. Де да го знаеха в DW, че да те пишат непрекъснато глупости . А кой ще накара Украйна, да приложи Минските споразумения. А Грузия, която започна война против мирно население, защо не е наказана със санкции?
  • 18 виждаме

    37 6 Отговор
    Русия е решила по нататъшния си курс . В момента не преговаря с Европа . Поставила е ултиматум на краварите.

    Коментиран от #21

  • 19 НАТО

    7 13 Отговор
    Иска да ги шиб@ме.
  • 20 Ами ...

    13 39 Отговор
    Русия може да си иска, каквото си иска. Ще си остане с фантазиите.
  • 21 МУРЗИЛАШ

    10 37 Отговор

    До коментар #18 от "виждаме":

    Странно , защо ли "Ултиматума" звучи като...жалко скимтене, Педро?😂

    Коментиран от #22

  • 22 Мауро

    32 7 Отговор

    До коментар #21 от "МУРЗИЛАШ":

    Готин ,Русия е решила звоята съдба и тая на краварите. Ще видим какво ще каже алцхаймера. Стига да успеят да го докарат до там.

    Коментиран от #25, #28

  • 23 Ами ...

    3 18 Отговор

    До коментар #9 от "Восток - дело тонкое":

    Резултата ще го разберем по обема на "груз 200". Да изчакаме.

    Коментиран от #34

  • 24 ха ха

    29 2 Отговор

    До коментар #13 от "big":

    Много добри въпроси задаваш. Всичко опира до пари. Западът в момента е овладян от давоската клика. След фалшифицирането на изборите в САЩ се оказа, че червените щати не подгъват коляно и нещата могат сериозно да се объркат наесен. Крепостта на глобалистката доктрина е Европа. Тя затова и беше създадена като единна. Обаче, нещата се объркаха. Ковид кризата притисна веднага производителите на нефт и газ. Те бяха принудени да свията производството. След това последва поредица от събития, които доведоха до недостиг на енергия и ресурси. В резултат русите, пък и останалите от ОПЕК нямат интерес от неконтролируемо увеличение на цените. Европа беше ударена жестоко поради недалновидната политика на Давос. Европа поиска от Путин повече газ. Путин им каза да отворят Северен поток. Давос даде зелена светлина на Ердоган да продаде дронове на украинците. Очевидно, намек за какво може да се случи в Донбас. Путя отговори като съсредоточи войски около Украйна. Пропагандната машина на Давос заработи 24/7. Путин продължи да упорства за газа и предяви неизпълними претенции към НАТО. Практически им каза да се предадат... Пернаха го в Казахстан. Успоредно с този наратив се разиграха междинни сценки около Северен поток и доставките на газ, които могат да се разглеждат като престрелки с локален характер, но доста показателни. Събитията в Белорусия и излизането от Афганистан. Там Давос освободи сили на ислямистите за да запалят ислямските държави на Евразийския съюз.

    Коментиран от #27, #32

  • 25 гост

    3 20 Отговор

    До коментар #22 от "Мауро":

    Неграмотен москал!
  • 26 Ами ...

    5 15 Отговор

    До коментар #12 от "ужас":

    Силни са по заявленията, да ги видим по изпълненията.
  • 27 ха ха

    9 2 Отговор

    До коментар #24 от "ха ха":

    Сбит, но сравнително ясен, преглед на ескалацията на конфликта. Има множество странични конфликти в рамките на основната линия. Истината е, че никой не печели от него, но поне тираните изтощават властови ресурс, ако не запалят истинска война...
  • 28 Ами ...

    4 2 Отговор

    До коментар #22 от "Мауро":

    Хубаво де. Да действа.
  • 29 Биг дик

    4 17 Отговор

    До коментар #3 от "НКВД":

    И когато се събудиш кравар ти надвиснал над трътката

    Коментиран от #40

  • 30 Kcaniba

    37 6 Отговор
    Русия иска справедливостта и нищо повече!!! СССР разруши берлинската стена и изкара войските си от Източна Европа, в отговор фащ обещаха нито сантиметър нато на изток!! СССР разпусна варшавският договор, а никому ненужното нато не само не е саморазпуснато, то е окупирало източна европа!!! Този рудимент - опашка на човека, тръгнало да окупира, нападна сърцето на Европа - Югославия!!! Русия иска справедливост и ще я получи!!! Русия ще разруши илюзията на фащ, че те победили в студената война, а не тично Русия, която се освободи от жидовският болшевизъм-сама!!!

    Коментиран от #33, #39, #41

  • 31 В.В.П.

    1 12 Отговор
    Защо не взимат Украйна в ЕС,защо не влиза в НАТО?.Минаха 8 г от Майдана.Няма проруско управление .Лошите умреха!Вс е Украинско..Оригинал
  • 32 ха ха

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "ха ха":

    "Неконтролируемо увеличение на цените" да се чете "неконтролируемо увеличение на производството"... Нямат сметка да създадат излишък и цените да паднат.
  • 33 НАТО

    5 29 Отговор

    До коментар #30 от "Kcaniba":

    СССР разрушила берлинската стена хахаахах, по-голяма глупост не бях чел

    Коментиран от #35

  • 34 Недей да чакаш

    3 9 Отговор

    До коментар #23 от "Ами ...":

    а примери близките ти от женския пол от магистралата че стана тъмно вече.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 НАТО

    3 14 Отговор

    До коментар #35 от "Kcaniba":

    Нещо сте се объркал

    Коментиран от #38

  • 37 Восток - дело тонкое

    20 6 Отговор

    До коментар #15 от "ха ха":

    Соросоидите са подмолни и не действат директноИзстребването им ще продължи дълго но за сметка на това ще е мъчително.
  • 38 Kcaniba

    15 1 Отговор

    До коментар #36 от "НАТО":

    че почетете молим!!! Scorpions - wind of changes пя в Кремъла по тоя случай!!!

    Коментиран от #43

  • 39 Балалайка

    9 27 Отговор

    До коментар #30 от "Kcaniba":

    "СССР,..РАЗПУСНА,СССР се ИЗТЕГЛИ..СССР..."... СССР-НУЖНИКА СЕ СКАПА ТОТАЛНО, .. А..СТРАНАТА ЗАГУБИЛА ВСВ- ГЕРМАНИЯ,...ИЗПРАЩАШЕ ДО ПРЕДИ 2 год. ХУМАНИТАРНИ ПОМОЩИ НА..."ПОБЕДИТЕЛЯТ"!!!😂🇸🇮🇻🇳
    ПОНИМАЕШ, РУСОРОБЕ

    Коментиран от #42

  • 40 НКВД

    11 3 Отговор

    До коментар #29 от "Биг дик":

    Ти гледай Поп да не надвисне над теб и да ти пее.
  • 41 гост

    8 20 Отговор

    До коментар #30 от "Kcaniba":

    Берлинската стена я разрушиха германците, а пък студената война я загубихте като горбачаев ви продаде за една пица таварищ хахаахах

    Коментиран от #45

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Kcaniba

    24 5 Отговор

    До коментар #41 от "гост":

    Германците не са ли били окупирани?? Как могат да разрушат те нещо??? ГДР строи стената, а СССр я разрушава!! Нещо повече, от 4-тте държави окупатори - британците и французите беха против обединението на ФРГ и ГДР и точно благодарение на СССР това стана. За това до ден днепен при бундесите горби е все едно светец!! Четете малко бре, соросня неграмотна и омотна!!!

    Коментиран от #49

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ивоминджев

    15 1 Отговор

    До коментар #49 от "Хихихихии.. хихихихии":

    браво, браво гусине!! Медал почетен легион от нашата синагога!!! И хонорар по фейцбук ще получите - 30 сренреника и 666 шекела!!! Един достоен борец с руския, путиснския, комунистично-царският режим!!!!

    Коментиран от #51

  • 51 Мд ааа

    17 1 Отговор

    До коментар #50 от "ивоминджев":

    Бухахха ,всеки втори избирател в САЩ не вярва ,че Джо е спечелил изборите!Муххахахах!!!
  • 52 Какво иска Русия от НАТО??????

    4 24 Отговор
    Русия може да иска каквото и хрумне, самото руско ръководство начело с Путин знае че нищо от тези безумни искания няма да бъде изпълнено, абсолютно нищо, Русия е много сложна ситуация, огромни разходи за войната в Сирия, военни операции в Африка, сега и в Казахстан, разсипана икономика, вътрешно недоволство от масовото обедняване на обикновените руснаци, надвиснали икономически санкции от САЩ и ЕС заради Украйна и газовият рекет над Европа. Така че каквото и да поиска Русия, няма да им се даде, не са в позиция да искат и да поставят ултиматуми..те са в позиция да се помолят..на САЩ и ЕС. Тези кьорфишеци дето ги хвърлят...ще ли да нападат, щели да спират газа, не хващат дикиш, този руски вой е от безсилие.

    Коментиран от #53, #54

  • 53 Корабамайка

    14 1 Отговор

    До коментар #52 от "Какво иска Русия от НАТО??????":

    хапчета коуега!? Другата седмица, от петъка, ако има някой да кацне в полусъзнанието ви - ще учите руски. Ако не, учете казахстански, турски, азербайджански и т.н.

    Коментиран от #55

  • 54 шматарок

    12 2 Отговор

    До коментар #52 от "Какво иска Русия от НАТО??????":

    А разходите на краварите в Афганистан ? За 20 години от нахлуването там - външния дълг скочи четири пъти !
  • 55 Остави това за хапчета..

    1 13 Отговор

    До коментар #53 от "Корабамайка":

    Коуега...изтъркан лаф, не си напъвай пилешкият си мозък, какво и къде ще каца, ти явно си еб.н в главата.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 $%^

    5 14 Отговор
    Руснаците са като бит травестит-хем им се иска,хем не им стиска.Нищо няма да получат,освен уверението,че с Русия е свършено,ако нападне Украйна.Отстъпки за суверенитета на Украйна няма да има.Украинците са готови да воюват,а Запада ще ги затрупа с оръжие с което ще избиват руските агресори.Да не забравяме и за Турция.Реджеп с удоволствие ще се разпише и няма да пропусне да набие канчето на Путин за пореден път.

    Коментиран от #58, #59

  • 58 2941ва

    8 0 Отговор

    До коментар #57 от "$%^":

    Великобритания е разположила 650 000 армия във френския полуостров Бретан, да помагат на Франция, ако Германия ги нападне. Когато все пак Вермахта нахлува във Франция, ингилизите се изнасят към Албиона с такава бързина, че си изоставят тежките оръжия на германците. Това за Франция! Ако си мислиш, че ще умират заради някакви украинци, си в голяма заблуда.

    Коментиран от #61

  • 59 Напомням

    3 1 Отговор

    До коментар #57 от "$%^":

    Принс си беше измислил едно такова непрочетимо име. Скоро след това се премести в един по-добър свят.

    Коментиран от #60

  • 60 $%^

    2 2 Отговор

    До коментар #59 от "Напомням":

    Няма да си жив да видиш.
  • 61 $%^

    4 9 Отговор

    До коментар #58 от "2941ва":

    Освен инструктори,никакви западни военни няма в Украйна.Руснаците точно от това ги е страх-от модернизираната и подготвена украинска армия.Просто се опитват да изпреварят събитията.Смятат,че сега имат шанс,който ще става все по-малък във времето.Сто хилядната руска групировка е прекалено малка за широкомащабна война.Единственото,което може да постигне,е да затъне в украинското блато.Няма да има никакви отстъпки за руските искания.Никакви за суверенитета та Украйна.Ако руснаците искат война,ще я получат.Ако само блъфират,ще подвият опашка и ще се разкарат,както са го правили и преди.

    Коментиран от #62

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Факт

    4 0 Отговор
    Едно нещо преди да бъде политика, гео-политика или каквото и да било друго, щом е в сферата на "човешките" взаимоотношения, то то е преди всичко БИОЛОГИЯ! Биологическите лоши се сдушват с биологически лоши от другаде за да служат на злото, унищожението на човешката цивилизация, т.е. бидейки част от злото, те са част от смърта и няма как да очакваш нещо друго от лошите освен мърсотия.
  • 64 psf

    2 5 Отговор
    Русия е ядренна държава и е раздразнена не от това, че някой би дръзнал да я напада, ами от това, че не й се осигурява възможност тя да напада и да колонизира




    тя да може да напада съседните й държави
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания