Last news in Fakti

7 Януари, 2022 15:11 24 781 92

Казахстан може да промени плановете на Путин за Украйна

  • казахстан-
  • русия-
  • ссср-
  • украйна-
  • нато-
  • азия-
  • европа-
  • владимир путин-
  • путин-
  • инвазия

Залогът за Путин е голям както в Казахстан, така и в Украйна

Казахстан може да промени плановете на Путин за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Анализ на Джон Е. Хербст от Атлантическия съвет. Той бе посланик на САЩ в Украйна и Узбекистан./ БГНЕС

Преди тридесет години Съветският съюз се разпадна по един до голяма степен безкръвен начин. Но събитията през последните години доказаха, че тази безкръвност е била само временна. Войната на Русия срещу Украйна - с четиринадесет хиляди украински жертви досега (и още повече в бъдеще, ако Москва изпрати в страната стохилядна инвазионна сила) - е основното доказателство. В същото време конфликтът в Грузия през 2008 г. доведе до стотици жертви.

За съжаление размириците в Казахстан могат да предоставят допълнителни доказателства в тази трагична посока. От четвъртък се съобщава за десетки загинали в резултат на сблъсъците между протестиращи и полиция.

Кризата в централноазиатската бивша съветска република обединява геополитически проблеми в цяла Евразия - от усилията на Москва да обуздае Запада и да подчини Украйна до деликатните ѝ отношения с Китай - и последиците са огромни. Щастливо стечение на обстоятелствата е, че този регион е до голяма степен стабилен след края на гражданската война в Таджикистан в края на 90-те години на миналия век. Той се оказа буфер за основните играчи: Русия, Китай и Индия, както и за по-малки, но все още важни сили като Пакистан и Иран. Но нестабилността в Казахстан предлага на тези държави възможности за засилване на позициите им в Централна Азия и те могат да се възползват от тях.

Обсаденият казахстански президент Касим-Жомарт Токаев се обърна към Организацията на Договора за Колективна Сигурност (ОДКС), ръководения от Русия военен съюз, с молба да помогне за възстановяването на реда.

Арменският министър-председател Никол Пашинян, който е ротационен ръководител на групата, обяви, че тя ще изпрати войски. Това е важно по две причини. Първо, целта на руския президент Владимир Путин да възстанови руското влияние в постсъветското пространство не се ограничава само до Украйна, Грузия и Молдова; поканата на Токаев дава на Москва възможност да направи това в най-богатата страна в Централна Азия. Второ, Токаев имаше и друга възможност: да се обърне към Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), ръководена от Китай, но включваща и Русия. Въпреки нарастващото сътрудничество между Москва и Пекин в противопоставянето на политиките на САЩ в световен мащаб, двете страни са конкуренти в Централна Азия.

През 2014 г. на езерото Селигер Путин скандално заяви, че Казахстан е изкуствена държава, създадена от първия ѝ президент Нурсултан Назарбаев, и населението ѝ разбира важността на близките отношения с Русия. Етническите руснаци съставляват 18% от населението на страната и те - заедно с повече от 60% от въглеводородните ресурси на Казахстан - са концентрирани в северната част, недалеч от руската граница. След забележката на Путин съюзниците на Кремъл призоваха за "връщане" на Северен Казахстан към Русия. Междувременно Китай има собствени териториални претенции към страната.

Спокойно може да се предположи, че поисканата помощ от ОДКС всъщност е решение на Путин. Това означава, че той е сметнал за по-важно да укрепи позициите на Москва в Казахстан, отколкото да се съобрази с Китай.

Макар че е малко вероятно това да има непосредствено, видимо въздействие върху отношенията между Русия и Китай, то е послание към Пекин, че има граници придобиване на статута на младши партньор от страна на Москва в двустранните им отношения.

И това ни отвежда до настоящото струпване на около сто хиляди военнослужещи в близост до границата с Украйна, както и до усилията на Москва да изтръгне отстъпки от Съединените щати, НАТО, Европейския съюз и Украйна със заплахата от голяма конвенционална офанзива. Той заплашва с това нахлуване, защото неговата почти осемгодишна хибридна война срещу Украйна не успя да постигне целта си: да предотврати придвижването на страната към Запада. Но настоящият фокус на Путин върху Украйна не трябва да бъде за сметка на другите му геополитически цели в Евразия. Доколкото е възможно, той би искал да възстанови влиянието на Кремъл на цялата територия на бившия Съветски съюз. На някои места - Крим и може би Северен Казахстан - това означава Москва да завземе и анексира територия. На други места това означава осигуряване на национална сигурност и икономически политики, съответстващи на интересите на Кремъл.

Размириците в Казахстан поставят въпрос пред Путин: трябва ли да продължи кампанията си за сплашване на западния си фланг, или трябва да се справи с опасностите на юг? Или може да направи и двете? Може би ОДКС може да наложи ред и да възстанови правителството на Токаев, без да намали значително руските сили по границата с Украйна.

Това със сигурност е желанието на Кремъл, тъй като дългогодишното му военно струпване и заплахите към Украйна доведоха до преговори със САЩ, НАТО и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които биха могли да постигнат известни отстъпки по въпроси като ограничаване на разширяването на НАТО и дейността на Алианса в Източна Европа. Путин би предпочел да не намалява този натиск.

Но ако първоначалното разгръщане на ОДКС се провали, Путин може да бъде изправен пред дилема.

Преди офанзивата на ОДКС ситуацията в Украйна беше патова; в Казахстан позицията на Москва в Централна Азия ще се влоши, ако народен бунт доведе до реформаторско правителство или ако Токаев се обърне към Китай и ШОС за помощ, за да остане на власт. Тогава въпросът става следният: Ще изтегли ли Путин войските си от границата с Украйна, за да се справи с безредиците в Казахстан и да укрепи позициите на Русия в Централна Азия? Това със сигурност е свързано с по-малък риск, отколкото започването на голяма конвенционална военна офанзива в Украйна. Путин лесно би могъл да обясни временното оттегляне на запад, за да си осигури нов трофей на юг. И това все пак не би изключило бъдещо трето струпване на руски сили на границата с Украйна.

Залогът за Путин е голям както в Казахстан, така и в Украйна - но за него този път може да се окаже трудно да се справи успешно и в двете страни едновременно.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 101 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    7 85 Отговор
    Аз нали това пиша два дена.

    Коментиран от #4, #10

  • 2 Татко Махно

    164 17 Отговор
    Не е лош анализът, ама писан от евреин! По-добре да се чете с едно на ум!

    Коментиран от #30

  • 3 Kcaniba

    214 38 Отговор
    Па нали за това бегахти бити и е..ни от Афган, че да ги практи талибаните си в Казахстан!! Само че Русия е в състояние да опуца бандерите в окраина, талибаните в Казахстан и да тегли пердаха на фащ едновременно!!!

    Коментиран от #9, #60, #86

  • 4 Емил

    85 10 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ехо-о-о! Днес от къде духа вятърът?
  • 5 пешо

    197 33 Отговор
    нищо няма да се промени и украйна и казахтан ще са руски

    Коментиран от #15, #83

  • 6 Майна

    128 15 Отговор
    Руските войски са на път да помогнат за възстановяването на реда след спешно решение на ръководения от Русия регионален блок за сигурност, Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС). „ОДКБ потвърди, че руските парашутисти са изпратени като миротворци , с вече разположени предварителни части“, съобщава BBC в четвъртък.
  • 7 Ало Токи - кибрит

    57 33 Отговор
    Спешно да бъдат анексирани от Русия - България, Македонска на Александър.А ло ще ядем скоро трева и ще блеем в облаците.
  • 8 Кап. Некрасов

    48 200 Отговор
    Путин биде изненадан изотзадзе... Сега изгуби и Казахстан и Украйна

    Коментиран от #40, #64

  • 9 Емил

    48 160 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Ей, това русофилите, само за пуцане мислите, ама се опуцани ходите!

    Коментиран от #13, #18, #33, #43, #71

  • 10 Без правила.

    126 11 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Няма промяна, ако Украина се опита да вземе Донбас с сила, ще има принождение към мир.
  • 11 Ххохълът...

    126 14 Отговор
    Жертвите са 75%,руски граждани,цивилни, децаВ Донбас.Малорусия ..Едва ли ,Казахистан,ще промени нещо?.Връщане назад Няма. !.Печели по силния!.
  • 12 или всичко или нищо

    113 15 Отговор
    сега ще ги вземе и двете подарък за нова година
  • 13 Kcaniba

    75 9 Отговор

    До коментар #9 от "Емил":

    Хахаа, за Афганистан, Сирия, Аиетнам и Корея, нали?!?)))
  • 14 Майна

    75 13 Отговор
    Освен Русия, другите членове на ОДКБ, които се очаква да изпратят "миротворчески" сили, включват Беларус, Таджикистан, Киргизстан и Армения. Без съмнение този ход е изключително противоречив на Запад, като редица експерти вече обвиняват Путин, че помага за разширяването на „авторитарното“ управление в Централноазиатската бивша съветска република.

    Сега мисията се смята за "контратероризъм"...
  • 15 Емил

    33 103 Отговор

    До коментар #5 от "пешо":

    Империята на злото се разпада!

    Коментиран от #16

  • 16 жужетоЗе

    52 22 Отговор

    До коментар #15 от "Емил":

    Той Зама на Песков им го каза същото оня ден, на америкосите🥳
  • 17 Брабинеца

    8 3 Отговор
    дали?!?
  • 18 Амиии

    115 18 Отговор

    До коментар #9 от "Емил":

    Кат съ замисля от Грузия 2008г.,и досега навсякъде погребани кравари и техни подлоги.
  • 19 ХАХАХАХАХАХАХАХ

    133 26 Отговор
    Абсолютен неолиберастки бълвоч. Москва нито воюва с крайна, нито се опитва да обуздае казахстан. На Москви не и трябват нито крайна, нито казахстан, но няма да позволи на неолиберастките наглосакси да си разиграват коня, повече. И не й трябват, защото не желае да ги храни без да има полза от това.
  • 20 салиии

    139 20 Отговор
    мале мале какви статии, Путин го заобградиха отвсякъде като настървени кучета и същите тея кучета викат защо ме хапеш ... Бог да е на помощ на белите народи и да ни спаси от сатанистите!
  • 21 ПУТИН Е

    21 61 Отговор
    ЕСТЕСТВЕНО.ВЕЗДЕСЪЩ Е .ТОЙ НЕ ПУСКА ВИРУСА ЗА ДА СВЪРШИ ПАНДЕМИЯТА.ТОЙ ВДИГА ЦЕНАТА НА ТОКА И ГАЗА.ИМА ЕДНО ХУБАВО СТИХОТВОРЕНИЕ ЗА НЕГО ОТ ПРЕДИ 7-8 ГОДИНИ.ТА ЗАВЪРШВА АКО ВЯРВАТЕ НА ВСИЧКО ТОВА ПРОСТО СТЕ ПАРАНОИК

    Коментиран от #23

  • 22 Ицо

    27 82 Отговор
    Много хитър ход на САЩ. Откриват повече от 1-2 проблемни зони за руснаците и ги принуждават да се разпокъсат.

    Коментиран от #37, #44

  • 23 ХАХАХАХАХАХА

    112 17 Отговор

    До коментар #21 от "ПУТИН Е":

    ДА! ВЪЗДЕСЪЩ Е! Но не той вдига цената на газа и тока, а неолиберастките евро крадци и гешефтари. Газа излиза от Русия на 350 долара!!! Набий си го в кратуната това!
  • 24 ССС

    96 16 Отговор
    Е опита на краварите за поредната революция ще ударят на камък а и залога за тях след този опит ще е жесток удар по Шеврон които ще изчеснат в най скоро време от там
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 IVAN

    73 14 Отговор
    КАТО НАПАДНАТ ДОНБАС , РУСИЯ ЩЕ СКОЧИИ Е НОРМАЛНО.НАТО И САЩ ДА СИ ПОМИСЛЯТ
  • 28 Абе кво се

    106 16 Отговор
    правите всички на ударени?
    В момента в който СССР се разпадна всичките вие демократични западни държави скочихте върху бившите републики и започнахте да ги ръчкатате срещу Русия.
    Кулминацията бяха чеченските войни щото в оня район са най-големите ненормалници.
    Ислямисти бойци с ваша и на Саудитска Арабия подкрепа започнаха да тероризират.
    Докато Путин не изразвни Грозни от бомбардировки, нагласи Рамзан Кадиров да мачка ислямистите и сега всичко е мирно и тихо.
    Подобно и в Грузия, и в Украйна и навсякъде.
    Обаче видиш ли, те искали демокрация а Путин не им давал.
    Ми ето, в Украйна има демокрация а след нев идват американските ракети.
  • 29 ХАХАХАХАХАХАХА

    107 12 Отговор

    До коментар #26 от "asd":

    Няма НПО та в Казахстан! Там има огромно количество наемници, воювали за ИДИЛ!!! Който от своя страна е 100 процентово отроче на неолиберастите.

    Коментиран от #32, #34, #36

  • 30 3.14К

    51 8 Отговор

    До коментар #2 от "Татко Махно":

    В този анализ освен имената, наименования, числа и проценти, всичко останало е лъжа и манипулация.
  • 31 ТаУмВзе

    20 8 Отговор
    Атлантически сбор на улави! Бухаххах Че промени Де... Я! Лай докато мяучите бе, в състояния партер Г.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Дивуй

    58 16 Отговор

    До коментар #9 от "Емил":

    ти се стягай за източния фронт защото ще ви мобилизират по постовете във форумите това русофобите.Пък ако мислите че сте анонимни значи сте си идиоти.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Сандо

    37 8 Отговор
    Тоя е толкова комична фигура,че всеки който му вярва по-добре да запълва времето си с посещения в цирка.И ако някой го сметне за експерт,значи може да приеме за експертни всички писания в жълтата преса.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Хммм

    51 9 Отговор

    До коментар #22 от "Ицо":

    Първо-това в Казахтан не е от САЩ, и второ- това в Казахтан не е никаква проблемна зона за Русия! За 24 часа се справи с тази според теб проблемна зона!

    Коментиран от #46

  • 38 Муахаха

    94 11 Отговор
    Народен бунт било!
    При бунт драги ми експерте могат да набият някой полицай, да запалят няколко коли или кофи за боклук или да нахлуят някъде.
    Но не и да убият толкова полицаи еле па да ги обезглавяват.
    Как па всичко го изкарвате на народен бунт ако ви устройва и на тероризъм ако не ви устройва бе?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ПараШут

    71 12 Отговор
    Да, просто във фашистка Украйна ще кацнат не 70 самолета, а 170 и дори ще приключат по-бързо , защото половината население е руско!
  • 42 mi6osp

    72 12 Отговор
    За петнайсетина дни Путин ще се справи с джихадистите в Казахстан. А в Украйна изобщо не е искал да влиза. Какъв е проблема? Че до края на януари Русия няма да воюва в Украйна? Та това бе ясно по начало! Че Байдън иска да е победител, спрял войната в Украйна? Но ако се пробутва тезата, че е спряно нахлуване в Украйна чрез Майдан в Казахстан, изниква въпросът, защо Байдън прави бунтове срещу правителство на независима държава. И тогава язък за усилията да го направят победител.
  • 43 Доналд Памперс

    40 1 Отговор

    До коментар #9 от "Емил":

    От Доналд КуХ май бяха по изцапани......................
  • 44 mi6osp

    53 8 Отговор

    До коментар #22 от "Ицо":

    Отговорът на този хитър американски ход ще е маневри на две китайски дивизии край Тайван, после маневри в Белорусия ... и САЩ стават разногледи.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Поп Андрей

    58 7 Отговор

    До коментар #37 от "Хммм":

    "Първо-това в Казахстан не е от САЩ"- Лъжеш се чадо. Краварите ръчкат около Русия. Мир да няма. Проблеми да има. Казахстан, Украйна, Молдова, Грузия и Беларус. Гледай в тубата -" Какво се крие зад пропагандата срещу Венецуела?"

    Коментиран от #50

  • 47 политологасдватарога

    0 4 Отговор
    А може и да не може.
  • 48 Владимир

    9 1 Отговор
    Говори по телфон. С кабел.
  • 49 ВОВА

    66 7 Отговор
    САЩ изпратиха главорези в Казахстан,но не им мина номера!
  • 50 НЕ НЕ СЕ

    15 2 Отговор

    До коментар #46 от "Поп Андрей":

    лъже. От малобритания е. Участието на САЩ не е от властите.
  • 51 Единственото важно е,

    63 5 Отговор
    вие от колективния Запад да останете встрани и по-далеч от ресурсите на постсъветското Източно простанство. Иначе, като жител на страна от бившия Източен блок достатъчно научих от вас: как се залага срещу валутата на чужда държава, как за едни народи е полезно да си печатат пари, а за други не, как се приватизират чужди предприятия и се крадат чужди ресурси, как се купува бизнес с помоща на огромни дългове и после се рои и разпилява, как за бедните пазара решава всичко, а за богатите има субсидии, как помощите за бедни трябва вечно да се орязват, как са овързани политици и бизнесмени. Като варвари е добре само да стоите до вратите, не да влизате през тях.

    Коментиран от #56, #69

  • 52 Е....ти дебелоокия тапир

    51 5 Отговор
    14000 хил жертви по голямата част са от неподконтролните територии и това са цивилни и деца. И кои ги уби тия цивилни украинската армия и нац батальоните. Аман от тапа пропаганда
  • 53 нато чакаше путин в украйна а го

    40 8 Отговор
    ИЗВИКАХА В БРАЦКИ КАЗАКСТАН , ЯКО ГИ ИЗРЯЗА ЗАПАДНЯЦИТЕ ПАК........... СЕГА ЩЕ ИМ ЩРАКНЕ И КРАНЧЕТО И НАПРОЛЕТ ЩЕ ЯДЕМЕ ЗАМРЪЗНАЛО НЕМСКО МЕСО НА ЕДРО !
  • 54 mi6osp

    23 4 Отговор
    Междувременно ШОС предложи на правителството на Казахстан да изпрати антитерористичните си части за да помогнат при справянето с джихадистите.
  • 55 Факт

    42 6 Отговор
    Още едно доказателства за неадекватното мислене на американец!
  • 56 Qqq

    15 0 Отговор

    До коментар #51 от "Единственото важно е,":

    Браво
  • 57 не може да бъде

    39 6 Отговор
    Налисаното от г-н Хербст е много любопитно четиво,изразяващо тревога.Но то напомня за анализа направен от Валери Найденов в 24 часа и едно изказване на Ерик Земур ,кандидат за президент на Франция,чиито оценки съвпадат - "САЩ са в капана на Тукидид".И сега вероятно г-н Хербст изпитва още по-голям страх -щом като с 5000 души руснаците може да въведат ред в Казахстан ,даже ако този ред има описаните от г-н Хербст характеристики ,какво да говорим -тогава какво ще стане ако се намеси руска военна групировка 100-200000 души!?И САЩ и НАТО трябва да са доста притеснени!Имам подозрение,че разговорът на г-н Байдън с Путин ще бъде изключително труден !?
  • 58 Соросоидни мечти

    17 4 Отговор
    Хохохо смех смех
  • 59 Зачистване

    37 5 Отговор
    Путин въобще не планира да напада Украйна,а я чака да му капне като зряла круша. В Украйна Русия няма да вкара войски. Ако бендеровците сегнат да нападнат ще бъдат тепани с ракети като идилците в Сирия. Русия няма полза да тормози обикновеното украинско население,защото и бед това 2 млн украинци работят в Русия или всеки ден пътуват до там. В Казахстан обаче ще има зачистване без компромиси.
  • 60 Kresi

    9 45 Отговор

    До коментар #3 от "Kcaniba":

    Айде бе много яки били тия руснаци.За това ли всяка година провеждат паради за да плашат противника.Тия хипер ракети как при тая скорост не изгарят в плътните слоеве на атмосферата или те там започват да се движат с нормална скорост.Това противоречи на физичните закони или руснаците са измислили нови.Чел съм само че американците са правили подобни разработки преди двайсетина години но до къде са стигнали те не се хвалят като руснаците и не правят паради.Така че не се знае с какви тайни стратегическия оръжия разполагат. Ти забрави ли че и руснаците бяха в Афганистан. Ако имаш насреща армия е лесно но когато врагът се крие като мишка и напада изненадващо от някоя дупка трудно
  • 61 Бай Шиле

    28 2 Отговор
    Очаквам скоро снайперистите от Майдана в Украйна да се появят в Казахстан и Вики Нюланд да раздава сандвичи.
  • 62 Диамантената ръка

    9 37 Отговор
    Руснаците за пореден път правят същите грешки и пак ще питат къде с.рат гладните. Само военни разходи, никакво развитие и пак ще стигнат до фалит като 1990г.
  • 63 Кика

    31 5 Отговор
    Джони, Джони нищо няма да се.промени. Вашите селски номера няма да минат в Казакстан. Що се отнася до Украйна...Путин одавна внае кво ще стане, защото му е ясно че няма как Нато да приеме условията му. Това е ясно и на децата. Няма и нищо сложно в отношенията му с Китай..Така ще го ядете някой ден за всички войни който направихте, че нищо чудно коренното население на Америка да станат пак Индиянците хаха. То 11 септември ли не измислихте.то преврат в собствената си държава ли не направихте , миналата година само и само да сложите тоя дърт мърляч за президент
  • 64 Тампон

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кап. Некрасов":

    Изненадан си ти там и ти харесва много
  • 65 Киро

    13 34 Отговор
    Всички русофили да отиват в Казахстан на помощ на Путин да възстановява мир и по добре да не се връщат че да си отдъхне България от национални предатели

    Коментиран от #68

  • 66 Руската действаща армия

    24 2 Отговор
    е 1 млн, а при нужда могат да мобилизират още 2 млн за месец.
  • 67 Карлсон от покрива

    7 1 Отговор
    Джон във виртуалното полит- пространство! Иска ми се, но друг да ми го "поднесе".. Мераците ,Джон , са нефелни..
  • 68 Мавруд

    18 2 Отговор

    До коментар #65 от "Киро":

    А Кирчо -в САЩ! В помощ на Байдън, да го съветва! Срещу "руските варвари" - нерде български "съветни" -дикиш хваща..Търчи Кирчо, то океан спира ли те.
  • 69 Kresi

    11 29 Отговор

    До коментар #51 от "Единственото важно е,":

    Абе калпак кой направи южна корея ,япония,хонг конг ,плана маршал след ВСВ.Кой помогна на ссср с храна и оръжия срещу много мощната тогава германска армия,кой разгада и предаде на руснаците шифъра на ЕНИГМА та руснаците да научават всички ходове на немците.Къде искат да ходят болшинството руснаци

    Коментиран от #73

  • 70 Юли

    1 0 Отговор
    Вие нищо не разбирате
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Може само

    15 5 Отговор
    малко да го забави,но няма да го отложи.Тъпите амери си мислеха че това в Казахстан ще обърка Русия,но не познаха.Да се готви Украйна!
  • 73 минусите си виж

    10 3 Отговор

    До коментар #69 от "Kresi":

    и помисли дали си прав.НЕ СИ!
  • 74 Знаем

    12 20 Отговор
    Путин е гола вода, въздух под налягане
  • 75 Nnnnn

    20 3 Отговор
    Който спонсорира протестите за да смени властта в негова полза,той е отговорен за жертвите. САЩ искат те да имат влияние и наливат пари за цветни революции.
  • 76 До 69,

    12 2 Отговор
    изброените от вас са там, където са, именно защото върху тях не изпробваха икономическите рецепти, предписани на Източна Европа. А Планът Маршъл, облагодетелства Европа, но най-вече Съединените щати, след Втората световна те все още произвеждаха разни неща и Европа трябваше да се възстанови, за да ги пазарува.
  • 77 Кински

    6 3 Отговор
    Сега като ги няма американците ,няма ли пак да пробват в Афганистан.
  • 78 Здравко талибана

    5 18 Отговор
    Байконур май ще отиде на кино....русите остават без космическа програма!Байконур е пътник,рано или късно!✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️✌️🌐
  • 79 ттт

    11 0 Отговор
    В Казахстан успяхте само да забъркате буря в чаша вода. Там вече инициативата ви умря, до февруари (може и по-рано) Казахстан ще се завърне към нормалния си начин на живот. Предлагам на Атлантическия съвет, ако съм прав, да уволни Джон Е. Хербст и назначи мен на негово място! Така де, некадърници не им трябват.
  • 80 Ко каза

    6 18 Отговор
    Ватенките трябва да разберат , че освен беларуския тулуп, никой друг не иска да им е колония. Те си нахлуват в независими държави както си искат. Абсолютно същите са , като американците. Русия ясно показва имперските си настриения.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Или...

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "пешо":

    изпусна ги и двете,кат две дини под мишница,а?Ха-ха!

    Коментиран от #84

  • 84 Ами

    0 0 Отговор

    До коментар #83 от "Или...":

    кинезите не са му зарамжали оште,но скоро и тва става.
  • 85 Болярин

    7 10 Отговор
    Тоя лилипут путюН не спря да си "завира тоса" из чуждите държави !
    Е, ... да - "кръвта вода не става" ! Какво може да научи от терористите, като Сталин, КГБ и пр. отврат ?!!
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 васик атанасова

    6 0 Отговор
    путин не говори по мобилен телефон
    винаги използва стационарен
  • 88 Ник Коле

    0 4 Отговор
    Прави са амариканците за рушняците.
  • 89 Олга

    7 2 Отговор
    Абсолютно нагла, безпардонна Гьобелова пропаганда за овце. Затова забраняват RT за да нямат хората от Запад достъп на достоверна информация за Русия. Привърнали се в карикатурна версия на СССР, когато там заглушавали западни радиостанции. Системно се внушава , че Русия воюва с Украйна, но добре знаят,че в Украина вече 8 години има гражданска война с многобройни жертви. Умишлено лъжат без да правят сметка за здравомислие на хората: как Русия ще нападне, Украйна, когато тя вече “води” там война. При това съобщават,че Русия струпала военните си на украинската граница (а уж, вече воюват ), а според географската карта това е на 400 км от Украйна в Брянската област.Не се получава да излъжат красиво. Пълна абракадабра за умствено изостаналите. Съветската пропаганда ряпа да яде пред западната.
  • 90 Сатана

    1 0 Отговор
    Истината е ,че Владимир Путин довлече Бай Дън на масата за преговори ,където той ще диктува нещата.И със сигурност ще се докопа до неговото.Афроамериканците изнемогват вътрешнополитически а на вън само в БГ им се връзват.
    Много отдавна се говори,че Русия и Китай ще действат едновременно за Тайван и Украйна но СЕРЕУ удари в Казахстан,Интересно БГ го кога ще съществува като колония на УСА?
  • 91 Статфорд

    1 0 Отговор
    Анализът е по либералному повърхностен. Изготвен по шаблон в матрицата. Защо когато си бил посланик си мислиш, че ставаш и за геополитик? И докога от "Факти" ще чуваме, че Алмати е столица, а президентът се почувствал там обкръжен?
  • 92 Българите който са против Русия...

    0 0 Отговор
    Са братоубийци 😇