Отидете към основна версия

21 761 172

Лидер на протестиращите в Казахстан: Руски "миротворци" разстрелваха демонстранти

  • казахстан-
  • разстреляни-
  • демонстранти-
  • мейрхан абдуманапов-
  • руснаци

Военните са били без опознавателни знаци, облечени изцяло в черно и са говорели само на руски, твърди Мейрхан Абдуманапов

Снимка: EPA/БГНЕС

Военните, които разстрелваха демонстрантите на централния площад в Алмати, са руснаци, влезли в Казахстан като "миротворци", разказва активист на протестите пред изданието "Сибирь.Реалии", цитиран от news.bg

По думите на правозащитника Мейрхан Абдуманапов - един от неформалните лидери на протестиращите, военните са били без опознавателни знаци, облечени изцяло в черно и са говорели само на руски. Той разказва хронологично какво се е случило на 6 януари.

"От девет сутринта до шест и половина вечерта всичко беше спокойно. През деня в лагера (на протестиращите - б.р) започнаха да идват съобщения: "Разотивайте се. В града пристигна подкрепление: руски войски и части на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) - беларуски, армeнски и още някакви, те ще използват сила." - посочва активистът.

По думите на Абдуманапов, само на него с подобен съвет са се обадили петима души и всеки е твърдял, че информацията е "от достоверни източници": "Тази вечер или утре ще стрелят на месо."

Протестиращите на Площада на републиката приели информацията "за осведомяване", но повечето от тях не повярвали. Някои активисти все пак се оттеглили заедно с хората, които водели със себе си.

"Когато се стъмни, в 18:30 или 18:40, на площада действително се появиха бронетранспортьори с картечници. Първо от източната, после и от западната страна. Започнаха да стрелят на месо. Хората се разпръснаха, видях, че някои паднаха." - разказва активистът.

Той е лично е видял седем души, пронизани от куршуми: "Един ранен в ръката, друг в главата. Успяхме да изведем двама ранени, другите не. Две момичета, съвсем млади, и един младеж вече не показваха признаци на живот. Още един възрастен, тежък, жив - опитах се да го вдигна, но не успях..."

Абдуманапов подчертава, че военните, които разговаряли с протестиращите сутринта, се обръщали към тях на казахски, а тези, които пристигнали вечерта - само на руски.

"Войниците се обръщаха само на руски, при това със заплашителен тон: "Освободете площада, ще разстрелваме." Нито дума на казахски, от което се направихме извода, че това бяха руски войски. Както ни предупреждаваха през деня." - пояснява правозащитникът.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 137 гласа.

Свързани новини