Last news in Fakti

11 Януари, 2022 15:57 2 290 15

Казахстан има ново правителство

  • казахстан-
  • касъм-жомарт токаев-
  • правителство-
  • протест

Някои от членовете на предишния кабинет запазиха постовете си

Казахстан има ново правителство - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев подписа указ за новия състав на правителството на републиката. По-рано той назначи за министър-председател Алихан Смаилов, който преди това беше първи вицепремиер. Някои от членовете на предишния кабинет запазиха постовете си, други бяха повишени, предаде РИА Новости.

Бившият вицепремиер Роман Скляр получи поста първи вицепремиер, а вицепремиерът Йерали Тугжанов запази мястото си. Бахит Султанов остава министър на търговията и интеграцията. Министерството на информацията и социалното развитие на Казахстан беше оглавено от бившия заместник-началник на ведомството Аскар Умаров, бившият ръководител на съдебната колегия по административни дела на Върховния съд Канат Мусин стана министър на правосъдието, работата на министерството на здравеопазването ще се ръководи от бившия зам.-министър Ажар Гиният.

Министерството на индустрията и развитието на инфраструктурата се ръководеше от бившия първи заместник-началник на ведомството Каирбек Ускенбаев, а Министерството на културата и спорта от бившия първи заместник-началник на президентската администрация Даурен Абаев. Алибек Куантиров, бивш заместник-министър, стана министър на националната икономика. Ресорите си запазиха министърът на финансите Йерулан Жамаубаев, министърът на цифровото развитие, иновациите и аерокосмическата индустрия Багдат Мусин, министърът на екологията, геологията и природните ресурси Серикали Брекешев, министърът на образованието и науката Асхат Аймагамбетов. Освен това министърът на труда и социалната защита на населението Серик Шамкенов и ръководителят на Министерството на извънредните ситуации Юрий Илин останаха на предишните си постове.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Kcaniba

    40 5 Отговор
    сороснята е в траур!!
    Талибаните натирени от спецназ, нема нато, нема фащ има Велика Русия!!

    Коментиран от #9

  • 2 Ясно е

    5 15 Отговор
    Трудно е да се крепи власт на чужди щикове.
  • 3 Почти

    18 1 Отговор
    няма руснаци , а са повече от 30 % в Казахстан !

    Коментиран от #8

  • 4 ЦК на КПСС

    14 4 Отговор
    Да живее СССР !!!
  • 5 ха ха хааа

    4 19 Отговор
    Има нещо гнило .. 20 000 терористи "отвън" били виновни за размириците , ама сменя правителството .. май врагът е бил вътрешен

    Коментиран от #6, #14

  • 6 Не бе

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха хааа":

    смени правителството,защото то допусна да се вдигнат цените на горивата довели до първоначално граждански протести,дали подходяща почва за изява натерористите привнесени отвън довели до тези кръвопролития.А тези които първи се изнизаха са западните петролни компании и най-вече нагло-краварите.

    Коментиран от #10, #12

  • 7 Alf

    5 0 Отговор
    а заспаляците у софия от 4 години се мъчат за преврат там за 2 дни му е.аха маката
  • 8 Vzbx

    1 8 Отговор

    До коментар #3 от "Почти":

    По същата логика ако в България има 30 %турци,какво правим ?
  • 9 Бах

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Kcaniba":

    И в Казахстан джендърите от Америка , опитаха пак , но не стана . Руснаците веднага реагираха , можеше и в Украйна да стане така , нашите се забавиха . Колкото и да симпатизирам на Украйна , те са народ без смисъл , нещо като македонците и двете държави немогат да се определят... Вероятно са Марсианци.

    Коментиран от #11

  • 10 Да , бе

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Не бе":

    Да им имам границите и разузнаването , тия ги разправяй в детската градина ..
  • 11 Kcaniba

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бах":

    И аз им симпатизирам на битово и славянско- идентично ниво. Но тук сте абсолютно прав - паралела с макевдебиляването е повече от очевиден!!!

    Коментиран от #13

  • 12 ха ха хааа

    5 5 Отговор

    До коментар #6 от "Не бе":

    Ако имаш малко акъл и помислиш , западните петролни компании най- малко се нуждаят от размирици , защото работят там ..

    Коментиран от #15

  • 13 Бах

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Kcaniba":

    Да.. Благодаря . То се видя и днес за посещението на нашият премиер в Лунна република Македония не се отменя а се отлага във времето . Тея дни наш оосторик предложи да се дава автоматично Българско гражданство на македонците . По добре е така , иначе магасарянци си имаме толкова , колкото са и дамите македонци заедно с албанците.
  • 14 Гуайдо

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха хааа":

    Мирише на гнило ама от към краварника.
  • 15 Е повече

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха хааа":

    няма да работят