Отидете към основна версия

2 299 15

Казахстан има ново правителство

  • казахстан-
  • касъм-жомарт токаев-
  • правителство-
  • протест

Някои от членовете на предишния кабинет запазиха постовете си

Снимка: БГНЕС/ EPA

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев подписа указ за новия състав на правителството на републиката. По-рано той назначи за министър-председател Алихан Смаилов, който преди това беше първи вицепремиер. Някои от членовете на предишния кабинет запазиха постовете си, други бяха повишени, предаде РИА Новости.

Бившият вицепремиер Роман Скляр получи поста първи вицепремиер, а вицепремиерът Йерали Тугжанов запази мястото си. Бахит Султанов остава министър на търговията и интеграцията. Министерството на информацията и социалното развитие на Казахстан беше оглавено от бившия заместник-началник на ведомството Аскар Умаров, бившият ръководител на съдебната колегия по административни дела на Върховния съд Канат Мусин стана министър на правосъдието, работата на министерството на здравеопазването ще се ръководи от бившия зам.-министър Ажар Гиният.

Министерството на индустрията и развитието на инфраструктурата се ръководеше от бившия първи заместник-началник на ведомството Каирбек Ускенбаев, а Министерството на културата и спорта от бившия първи заместник-началник на президентската администрация Даурен Абаев. Алибек Куантиров, бивш заместник-министър, стана министър на националната икономика. Ресорите си запазиха министърът на финансите Йерулан Жамаубаев, министърът на цифровото развитие, иновациите и аерокосмическата индустрия Багдат Мусин, министърът на екологията, геологията и природните ресурси Серикали Брекешев, министърът на образованието и науката Асхат Аймагамбетов. Освен това министърът на труда и социалната защита на населението Серик Шамкенов и ръководителят на Министерството на извънредните ситуации Юрий Илин останаха на предишните си постове.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.

Свързани новини