13 Януари, 2022 11:52 1 209 9

ОДКС се готви за напускане на Казахстан, три области остават с висока степен на терористична опасност

  • казахстан-
  • алмати-
  • касим-жомарт токаев

Колективните мироопазващи сили на ОДКС започнаха да предават защитаваните от тях обекти на специализираните ведомства в Казахстан, предаде РИА Новости

ОДКС се готви за напускане на Казахстан, три области остават с висока степен на терористична опасност - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Колективните мироопазващи сили на ОДКС започнаха да предават защитаваните от тях обекти на специализираните ведомства в Казахстан, предаде РИА Новости, позовавайки се на съобщение на руското министерство на отбраната. „В съответствие с плана, разработен от командването на колективните мироопазващи сили на ОДКС и Министерството на отбраната на Република Казахстан, започна прехвърлянето на социално значими обекти, защитени от миротворци, към правоприлагащите органи на страната“, се казва в съобщението.

От ведомството добавят, че миротворците започват подготовка на техниката и материалите за товарене на самолети на ВКС на Русия и завръщане в пунктовете с постоянна дислокация. ТАСС съобщи, че правоприлагащите органи на Казахстан са завършили антитерористичната операция в 14 от 17-те региона на страната. Това съобщиха тази сутрин от пресслужбата на Комитета за национална сигурност на републиката.

„За настоящия период ситуацията е стабилизирана в 14 области на Република Казахстан. Поради тази причина републиканският оперативен щаб за борба с тероризма уведомява уведомява за края на антитерористичната операция и отмяната на критичното червено ниво на терористична опасност в териториите на градовете Нур-Султан, Шимкент, както и Акмолинска, Актюбинска, Атирауска, Изночно-Казахстанска, Западно-Казахстанска, Карагандинска, Казълординска, Костанайска, Мангистауска, Павлодарска, Северно-Казахстанска и Туркестанска област, се казва в съобщението.

Както уточняват от пресслужбата, антитерористичната операция продължава в три региона на страната. „В същото време в град Алма-Ата и областите Алма-Ата и Жамбил се предприемат мерки за идентифициране и задържане на терористи и лица, участващи в други престъпни дейности по време на масовите безредици. Съответно в тези региони продължава, критичното червено ниво на терористична опасност остава“, се казва в съобщението.

В тези области антитерористичната операция продължава.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5иция

    3 1 Отговор
    Преди 2 дни(11 януари) бе проведено събрание на държавите от Тюркския Съюз бе взето решение за помощ на Казахистан и вчера всичко затихна. Последствията са ясни решенията ще ги видим за напред.
  • 2 vinety$

    5 1 Отговор
    Много вяло в коментарите днеска, Красная винаги така им действа.- успокояващо
  • 3 примати

    0 5 Отговор
    Ако това е истина то значи Путин е понаучил по история и е наясно че няма нищо по - страшно от капана на враждебното население. Справка шиитския бунт в Херат , Афганистан 1981 , май тая беше годината , когато бяха избити много съветски съветници със семействата им. Понеже едва ли е поумнял обаче , ако това е вярно то руските военни разходи са на ръба. Но най - вероятно както винаги лъжат , тоест ако има изтегляне то е само на една част от войниците а другите ще останат като гаранция че Токаев няма да се върне към темата за махане на кирилицата.По принцип една дивизия е 10 000 души и две бригади общо 15 000 души. Това са доста гърла...часовника тиктака... тик так тик так ...

    Коментиран от #7

  • 4 примати

    1 1 Отговор
    Защо никой не коментира...

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ДаЗдраПерМа

    2 2 Отговор
    Путин защити западните инвестиции в Казахстан поне едно мерси да му кажат другарите от Chevron, ExxonMobil и др. От 13 предприятия за добив на уран (40% от световното производство) 2 са руски а 11 са на Япония, Китай, Франция и Канада и т.н. общо инвестиции на 365 млрд. дол.
  • 7 Укипедия

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "примати":

    Информация
    Период 7 октомври 2001 – 15 август 2021 г.
    (19 години, 2 месеца и 21 дни)
    Място Афганистан
    Резултат Победа за талибаните
    • Падане на режима на талибаните
    • Унищожаване на тренировъчните лагери на Ал Кайда
    • Начало на партизанска война
    • Ликвидиране на Осама бин Ладен
    • Офанзива на талибаните през 2021 г.
    • Сваляне на подкрепяното от САЩ правителство
    • Изтегляне на американските въоръжени сили

    Коментиран от #8

  • 8 Примати

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "Укипедия":

    Не е възможно да сте толкова про… сам знаете че беше въпрос на решения заради стратегия… през тези 20 години най - важната цел беше ал кайда да остане без територия където никой да не я преследва. Към днешна дата терористите така или иначе не могат до повторят 11 септември та дори и ако имат цялото време на света. Затова вече не е нужно да се харчат пари за Афганистан. Кажете вие за ссср в афганистан

    Коментиран от #9

  • 9 Укипедия

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Примати":

    Място Афганистан страни НАТО САЩ-Афганистан
    Резултат Победа за талибаните!