Отидете към основна версия

7 347 14

Никола Димитров: Нямам място в новия кабинет заради позицията ми по "българския въпрос"

  • никола димитров-
  • северна македония-
  • зоран заев-
  • вмро-дпмне

Вицепремиерът обеща, че ще следи отблизо преговорния процес и ще се бори пълноценно срещу лошото решение и ще подкрепя достойно и европейско решение

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Никола Димитров, вицепремиерът, отговарящ за европейските въпроси, каза, че не се е оттеглил сам и че не е част от новото правителство заради позицията му по въпроса за България, предаде Нова Македония. Той подчертава, че е в нечий интерес и в страната, и в чужбина да не е част от правителството. Той получил предложение за посланическа позиция, което отхвърлил.

"Искам да отрека, че съм се оттеглил сам. Това не е вярно. Аз не съм човек, който се оттегля от битките. Не подадох оставка, защото се чувствам отговорен и смятам, че позициите, които представлявам в преговорния процес с България, са правилни и е важно да ги запазя. Имаше сериозна битка вътре, особено през последната година, по отношение на определянето на националните позиции, имайки предвид самата същност на проблема, но и стратегията, тоест хода на самите преговори. Тази битка не беше тайна. Разликите си личаха както в публичните послания, така и в публичните изяви – каза Димитров на вчерашната пресконференция.

"Бях и съм напълно готов да продължа тази битка независимо от позицията или функцията ми. В кариерата си в тази работа съм срещал много влиятелни хора, които не са имали функции, и съм срещал такива, които са на позиция, но нямат тежест. За да продължа трябва да съм си вкъщи, да съм тук, да съм активен, да съм шумен и да имам свободата да се боря за позициите и визията си - каза вицепремиерът Димитров .

Той подчертава, че наред с факта, че няма място в следващото правителство, не е изненадан от предложението да бъде посланик във Вашингтон. Това не само ще го отстрани от дома, но и ще му запуши устата, тъй като, както каза, дипломатите по време на служба нямат право да бъдат шумни и публично да се борят за възгледите си, както у дома.

"Когато отказах за Вашингтон, получих още едно предложение за посланик. Интересът да ме няма не е само домашен. Мнозина щяха да са щастливи да се отърват от "вируса", както ме наричаха. Но, както казах тогава, няма ваксина срещу вируса на идеалите и принципите и точно този опит да нямам гласа у дома прави моята инвестиция, мотивът ми да остана още по-дълго" – каза Димитров.

Вицепремиерът обеща, че ще следи отблизо преговорния процес и ще се бори пълноценно срещу лошото решение и ще подкрепя достойно и европейско решение. "За нещата, които са важни за теб - и в личния живот, и в политиката - няма компромис. Така работя. Този въпрос е моята лична житейска мисия. Абсолютно уважение към македонския език като равнопоставен на всички европейски езици и европейска интеграция, базирана на истински европейски стълбове и критерии - критериите от Копенхаген", каза вицепремиерът при, както подчерта, "последната пресконференция като държавен служител".

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 24 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: