Last news in Fakti

13 Януари, 2022 12:18 7 344 14

Никола Димитров: Нямам място в новия кабинет заради позицията ми по "българския въпрос"

  • никола димитров-
  • северна македония-
  • зоран заев-
  • вмро-дпмне

Вицепремиерът обеща, че ще следи отблизо преговорния процес и ще се бори пълноценно срещу лошото решение и ще подкрепя достойно и европейско решение

Никола Димитров: Нямам място в новия кабинет заради позицията ми по "българския въпрос" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Никола Димитров, вицепремиерът, отговарящ за европейските въпроси, каза, че не се е оттеглил сам и че не е част от новото правителство заради позицията му по въпроса за България, предаде Нова Македония. Той подчертава, че е в нечий интерес и в страната, и в чужбина да не е част от правителството. Той получил предложение за посланическа позиция, което отхвърлил.

"Искам да отрека, че съм се оттеглил сам. Това не е вярно. Аз не съм човек, който се оттегля от битките. Не подадох оставка, защото се чувствам отговорен и смятам, че позициите, които представлявам в преговорния процес с България, са правилни и е важно да ги запазя. Имаше сериозна битка вътре, особено през последната година, по отношение на определянето на националните позиции, имайки предвид самата същност на проблема, но и стратегията, тоест хода на самите преговори. Тази битка не беше тайна. Разликите си личаха както в публичните послания, така и в публичните изяви – каза Димитров на вчерашната пресконференция.

"Бях и съм напълно готов да продължа тази битка независимо от позицията или функцията ми. В кариерата си в тази работа съм срещал много влиятелни хора, които не са имали функции, и съм срещал такива, които са на позиция, но нямат тежест. За да продължа трябва да съм си вкъщи, да съм тук, да съм активен, да съм шумен и да имам свободата да се боря за позициите и визията си - каза вицепремиерът Димитров .

Той подчертава, че наред с факта, че няма място в следващото правителство, не е изненадан от предложението да бъде посланик във Вашингтон. Това не само ще го отстрани от дома, но и ще му запуши устата, тъй като, както каза, дипломатите по време на служба нямат право да бъдат шумни и публично да се борят за възгледите си, както у дома.

"Когато отказах за Вашингтон, получих още едно предложение за посланик. Интересът да ме няма не е само домашен. Мнозина щяха да са щастливи да се отърват от "вируса", както ме наричаха. Но, както казах тогава, няма ваксина срещу вируса на идеалите и принципите и точно този опит да нямам гласа у дома прави моята инвестиция, мотивът ми да остана още по-дълго" – каза Димитров.

Вицепремиерът обеща, че ще следи отблизо преговорния процес и ще се бори пълноценно срещу лошото решение и ще подкрепя достойно и европейско решение. "За нещата, които са важни за теб - и в личния живот, и в политиката - няма компромис. Така работя. Този въпрос е моята лична житейска мисия. Абсолютно уважение към македонския език като равнопоставен на всички европейски езици и европейска интеграция, базирана на истински европейски стълбове и критерии - критериите от Копенхаген", каза вицепремиерът при, както подчерта, "последната пресконференция като държавен служител".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Комон сенс

    70 4 Отговор
    Представете си какъв потрес - у македонско да се биеш по гърдите и да заявяваш че си по-краен българофоб от другите българофоби е някакъв си атестат за праведност и нравственост.

    ЕС ли??
    На слепи ли ще се правим?
  • 2 Анонимен

    61 3 Отговор
    И тоя смешник се водеше за българофил. Представете си какво са им българофобите.
  • 3 2423

    42 3 Отговор
    античко име-НИКОЛА ДИМИТРОВ

    Коментиран от #6, #7

  • 4 ще има и още

    52 4 Отговор
    Завършен сърбо-югославски коварен интригант от най-висш порядък. Сигурно е поне полковник в УДБА. Заедно с бившата им военна министърка бяха изключително вредни токсични фактори в отношенията с България. Премахването им от състава на новото правитгелство дава плаха надежда , че може и да повее вятър на разбирателство. Много много плаха надежда. Не вятър, много лек бриз по скоро но все е нещо.
    Отказва пост във Вашингтон защото явно е подушил, че там ще го "сканират" и току виж излязла наяве топлата му връзка със "северният им съсед".
  • 5 мда

    42 2 Отговор
    Колкото повече шумиш толкова повече се отдалечавате от ЕС!
  • 6 гост

    40 0 Отговор

    До коментар #3 от "2423":

    Баща му е с български корени и български паспорт.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Даа дааа

    28 2 Отговор
    Тоя рене гат не беше ли от клиниката на 4-ти километър!!!! А и какво име има само Никола Димтров излага северномакесърбоманските си "деди" да беше се кръстил Димитровски или Димикоски или ..... абе я да оди на май на та си!!!
  • 9 2423

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    сигурен ли си че му е баща
  • 10 Въпрос

    13 1 Отговор
    Къв македонски език ,бе ,маке. Това е югозападен български диалект.
  • 11 Тракиец

    10 1 Отговор
    Ники,Ники.Голяма лакомия си бе бате.И сега кво стана.Взе си черпак да бъркаш в меда а накрая ще пиеш една студена вода.
  • 12 АлМак от Мелмак

    7 2 Отговор
    НИКОЛА ДИМИТРОВ - "АЗ ТРЯБВА ДА ШУМЯ, ТОГАВА ЩЕ СЪМ ПОЛЕЗЕН!" СТРАХОТНО ВЕРУЮ! НИКОЛЧО, НА КОГО ГИ ПРОДАВАШ ТЕЗИ КРАСТАВИЦИ БЕ, МОМЧЕ? ИСКАШ ЛИ ДА ТИ КАЖА НЕЩО? И РИСТЕ ПРЦКОСКИ ЩЕ ТЕ ИЗХВЪРЛИ ПО ДВЕ ПРИЧИНИ: 1. НИКОЙ НЕ ОБИЧА ПРЕДАТЕЛИТЕ, ХАРЕСВАТ ПРЕДАТЕЛСТВОТО, НО НЕ ОБИЧАТ ПРЕДАТЕЛИТЕ. ЕДИН ПЪТ ПРЕДАДЕШ ЛИ - ЩЕ ПОВТОРИШ, ЩЕ ПОТРЕТИШ И 2. НА СЪРБИТЕ КОЛКОТО И ДА НЕ ИМ СЕ ИСКА, ЗНАЯТ ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е НА КРАНЧЕТО...НИКОЙ НИЩО НЯМА ДА ТИ ПРЕДЛОЖИ - ТИ ВЕЧЕ СИ МИНАЛО, ПОЗОРНО МИНАЛО!
  • 13 Гочо

    3 0 Отговор
    Виж си името бе...сдарвезбагдъсеоклмн....да не ме изтрият...
  • 14 Крадливо маке

    0 0 Отговор
    Древния ти македонски език,или язък е създаден 1944 година от Българския със смяна на няколко букви .
Новини по държави: