Отидете към основна версия

3 353 37

Рябков: Истинска война в Европа е невъзможна

  • сергей рябков-
  • русия-
  • нато-
  • сащ-
  • украйна

Дипломатът отбеляза, че Москва все още не е получила писмени отговори на въпросите си относно гаранциите за сигурност от САЩ и НАТО, но очаква диалогът да продължи

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков изрази увереност, че реални военни действия в Европа вече са невъзможни. „Сигурен съм, че няма риск от пълномащабна война, която може да се развие в Европа или някъде другаде“, каза дипломатът, цитиран от РИА Новости.

Той също така подчерта, че Русия няма да предприема никакви агресивни действия срещу други държави.

"Няма да атакуваме или нахлуваме в Украйна. Няма да предприемаме никакви действия, които да заплашват Украйна. Ние провеждаме само учения, редовно движение на войски на собствена територия", добави Рябков. В същото време той припомни, че неприсъединяването на Украйна към НАТО е в центъра на интересите на сигурността на Русия и Москва ще направи всичко възможно в рамките на дипломацията, за да „обърне тази ситуация“.

Именно това е целта на предложенията, които Москва направи към Вашингтон в Женева миналата седмица. Рябков отбеляза, че Москва все още не е получила писмени отговори на въпросите си относно гаранциите за сигурност от САЩ и НАТО, но очаква диалогът да продължи.

„Не сме готови да чакаме безкрайно, не сме готови да се потопим в обичайните дипломатически и бюрократични бъркотии относно това кои формати са оптимални за това. Нуждаем се от директен и разбираем отговор, и то в писмен вид. Ние разбираме сложността на такава задача, разбираме безпрецедентния характер на такава формулировка на въпроса, но тя е продиктувана от безпрецедентността на цялата ситуация, в която се намираме в резултат на разрушителния курс на Съединените щати и съюзниците от НАТО“.

Заместник-министърът на външните работи припомни, че Русия се нуждае от правно обвързващи гаранции, че Украйна и Грузия няма да станат членове на НАТО. Западни политици и медии многократно заявяваха, че Русия готви атака срещу Украйна.

Москва отхвърли тези обвинения и заяви, че подобни твърдения се използват като претекст за разполагане на военна техника и сили на НАТО близо до руските граници. От Кремъл подчертаха, че не са кроили никакви агресивни планове и не са заплашвали никого, а движението на войските в цялата страна не трябва да тревожи никого.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания